Навіщо Україні віце-прем’єр-міністр з ОПК та хто претендує на посаду

Навіщо Україні віце-прем’єр-міністр з ОПК та хто претендує на посаду

Кабінет Міністрів подав до парламенту проєкт постанови про призначення Олега Уруського віце-прем’єром, який відповідатиме за оборонно-промисловий комплекс. 4 липня президент Зеленський заявив, що такий прем’єр з’явиться вже за тиждень. За тиждень не з’явиться, але тепер кандидатура відома і про це в ефірі Українського радіо розповіла Трегуб Олена, генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони.

0:00 0:00
10
1x

"Розраховуємо, що наступного тижня Верховна Рада на звичайному пленарному чи позачерговому засіданні розгляне призначення віце-прем’єр-міністра, міністра з питань стратегічних галузей промисловості і кандидат Олег Уруський", – написала у фейсбуці заступниця голови фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук. У свою чергу інший народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура повідомив у своєму телеграм-каналі, що Уруського ще чекатиме співбесіда із фракцією для ухвалення рішення.

Кандидат на посаду віце-прем’єр-міністра у 2015 році обіймав посаду голови Державного космічного агентства, а ще раніше з 2005 до 2006 року був першим  заступником міністра промислової політики. Нині він працює в інжиніринговій компанії, яка зокрема співпрацює із компанією "Боїнг". Ідея призначити нового профільного віце-прем’єра була озвучена вже давно, наприклад, у травні секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що в рамках реформування промислово-оборонного комплексу створять профільне міністерство, а також з’явиться посада віце-прем’єр-міністра, міністра розвитку стратегічних технологій та інновацій, серед повноважень якого будуть питання реформування оборонно-промислового комплексу та розвитку космічної галузі.

Олена Трегуб коментує, які кандидатури ще розглядалися: "Нам відомо, які розглядалися кандидатури суто через те, що наша організація є профільною, яка саме спеціалізується в оборонній промисловості. Загалом, ми не задоволені тим, наскільки прозорим був цей процес, тому що громадськість, по суті, не була допущена до дискусії і громадські організації місяць тому підписали заяви, де закликали владу зробити цей процес прозорішим. Щоб цих кандидатів можна було обговорити, а не був обраний кандидат, який тільки матиме співбесіду з фракцією. Але співбесіда з фракцією – це теж краще ніж нічого, тому що це хоч якийсь демократичний механізм.

На жаль, більшість із кандидатів, які обговорювалися, – це стара школа, вихідці із попередніх українських спроб побудувати Міністерство промисловості чи Міністерство ОПК. Ми вважаємо, що, звичайно, краще би було, щоб така людина представляла новий напрям і довіру для наших західних партнерів, тому що вони дуже прискіпливо дивляться на репутацію цього віце-прем’єр-міністра. Ми намагаємося, щоб наш оборонно-промисловий комплекс відкрився до інвестицій з Заходу, до співпраці з країнами-членами НАТО. Звичайно, таких кандидатів ми навіть і не мали".

"Ми опублікували бриф, що створення окремого міністерства з питань оборонно-промислового комплексу взагалі має більше ризиків, ніж переваг, і є невиправданою. Щодо цієї конкретної посади – віце-прем’єр-міністр, який матиме свій офіс та штат, який його підтримуватиме, можливо, якось покращить ситуацію з точки зору того, що існуватиме центр, відповідальний за розвиток ОПК. На сьогодні цю роль, фактично, виконує заступниця міністра економіки Світлана Панаіотіді і в її портфоліо входить не тільки розвиток ОПК, а й інші напрями. Вона має статус заступниці міністра і сама висловлювала думку, що не може на рівних спілкуватися із представниками замовників, а замовники державного оборонного замовлення – це міністри. Треба нібито вищий статус. Тому вирішили зробити вищий статус, який навіть вищий за міністра. Звичайно, ця спроба проблему не вирішить, тому що потрібно проводити корпоратизацію підприємств ОПК, робити їх більш прозорими, більш структурованими з точки зору західних компаній, де є наглядові ради, відділення від політиків, міністерств, незалежність та високі антикорупційні стандарти на самих підприємств. Тоді вони стануть привабливішими і зможуть залучити якийсь капітал, для чого ця реформа і проводиться", - додає експертка.

"Україна дійшла консенсусу у всіх гілках влади, що нам потрібна корпоратизація, необхідно сектор перетворювати більше на те, що є на Заході, тому що така модель визнана Організацією економічного співробітництва та розвитку в Європі, стандартами цієї організації. Зараз це відбувається і ми підтримуємо цей процес. Єдине застереження, що призначення віце-прем’єра ніяк не повинне цей процес притримати чи перервати".

Фото: фейсбук-сторінка Олега Уруського