Вихід з карантину регулюється лише рішенням Уряду – радник прем’єр-міністра Іван Лукеря

Вихід з карантину регулюється лише рішенням Уряду – радник прем’єр-міністра Іван Лукеря

З 1 травня міська влада Черкас почала самостійно послаблювати карантин у місті, через що поліція відразу відкрила кримінальне провадження, а президент України Володимир Зеленський передав міському голові Анатолію Бондаренку "привіт" через своє відеозвернення. Тож Українське радіо звернулось за роз’ясненнями щодо того, чи мають органи місцевого самоврядування повноваження ухвалювати рішення про вихід з карантину та яка відповідальність чекає на міських голів у разі перевищення повноважень до радника прем’єр-міністра України Івана Лукері.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Відповідно до закону, як введення режиму карантину, так і вихід з такого режиму регулюється виключно рішенням Кабінету Міністрів України. Тобто встановлювати обмеження на роботу певних закладів можна лише рішенням Уряду", – зазначив Іван Лукеря. 

За словами радника прем’єр-міністра, в Законі "Про місцеве самоврядування в Україні" є норми, які передбачають, що органом місцевого самоврядування, зокрема рішенням виконавчого комітету, регулюється режим роботи суб’єктів господарювання: "Тобто вони надають дозвіл кафе працювати, наприклад, з 10 до 20 години. Але це виключно тоді, коли такий заклад працює і не закритий на карантин рішенням КМУ. Ця норма закону є прямою і рішення Уряду приймалося на підставі цього закону, тому вихід з карантину регулюється тільки Кабінетом Міністрів України".

Про відповідальність, до якої можуть притягнути міського голову Черкас, як зауважив Лукеря, говорити складно: "Це було рішення колективного органу - виконавчого комітету, а не наказ чи розпорядження мера". 

"Але загалом картинка виглядає так, що суб’єкти господарювання вже вимагають від органів місцевого самоврядування вжити тих чи інших дій. Відтак рішення підживлено обуренням і потребою людей. Й саме тому рішенням КМУ з 11 травня країна буде поступово виходити з режиму карантину. Будуть поступово запускатися торгові точки, перукарні, кафе, кав’ярні і місцеві ради та суб’єкти господарювання готуються до того, щоб запустити свою роботу", – зазначив Іван Лукеря.

Також радник наголосив, що, попри можливі закиди, що рішення Уряду не відповідає Конституції, воно є абсолютно конституційним: "Зараз людям ніхто не забороняє виходити, наприклад, в парк, тобто свобода пересування людей жодним чином не обмежується. Мова йде про особливий режим чи обмеження роботи суб’єктів господарювання. Якщо по всій території країни введено правовий режим карантину, надзвичайної ситуації, то його потрібно дотримуватися, як це встановлено відповідно до законодавства". 

"Щодо того, чи може таке рішення міського голови та його підтримка іншими мерами були стартом виборчої кампанії, я думаю, про це говорити завчасно, оскільки місцеве самоврядування і так має достатній рівень підтримки. Якщо подивитись на останні опитування, які проводились Міжнародним республіканським інститутом, то всі мери обласних центрів мають достатній рівень підтримки, який корелюється від 40 % і більше в абсолютній більшості обласних центрів. Це більшою мірою спонтанне рішення, яке, можливо, було підігріте діяльністю суб’єктів господарювання, населенням", – підсумував радник прем’єр-міністра Іван Лукеря. 

ФОТО: pixabay