Якщо рішення й надалі прийматиме чиновник, це корупцію не мінімізує – експерт про "Електронний кабінет забудовника"

Якщо рішення й надалі прийматиме чиновник, це корупцію не мінімізує – експерт про "Електронний кабінет забудовника"

13 грудня було презентовано "Електронний кабінет забудовника" – першу електронну послугу без чиновника. Відтепер реєстрація та отримання документів, дозволів, ліцензій та сертифікатів щодо об’єктів будівництва відбуватиметься автоматизовано. Обіцяють, що на всі необхідні процедури витрачатиметься від 7 до 15 хвилин, а оператором буде державне підприємство "Дія". Чи дійсно ця е-послуга спростить життя українцям та дозволить знизити корупцію, зменшивши контакти з чиновниками, Українському радіо розповів експерт з транспортних питань Олександр Кава.

0:00 0:00
10
1x

"Додаток стосується в першу чергу забудовників, а не людей, які хочуть купувати нерухомість і перевірити, надійний чи ненадійний забудовник.  Цей електронний документ дозволить лише забудовникам швидше отримувати дозвільні документи", – розповів Олександр Кава.

Проте, за його словами, він нічого не змінить, якщо з іншого боку будуть сидіти чиновники: "В Києві вже були прецеденти, коли створювали єдине віконечко і людина звертається туди, подає документи, а потім отримує дзвінки з різних органів київської влади з пропозицією прийти і домовитись. А через тиждень їй віддають документи в цьому віконечку і кажуть: "Ви всім задоволені?". А людина під час розгляду документів персонально зустрічалася з тим чи іншим чиновником, який ухвалював рішення. Якщо електронна система працюватиме таким самим чином, то це просто імітація бурхливої діяльності, але не аж ніяк не процес, який може допомогти чи спростити бюрократичні процедури".

Щодо того як сприймуть нововведення користувачі експерт зазначив: "Спротив таким технологіям може бути, поки на іншому боці буде чиновник. Ця програма буде посередником між забудовником та різними чиновниками, які ухвалюють те чи інше рішення в процесі видачі дозвільних документів але це не мінімізує корупцію, оскільки ці рішення як ухвалював чиновник, так і надалі ухвалюватиме...

Що стосується самих забудовників, то для них дійсно процес покращиться. Але треба розуміти, що відповідальність знову таки буде на них: зможуть чи не зможуть вони виконати свої обіцянки перед інвесторами", – підкреслив експерт з транспортних питань Олександр Кава.

Більше про послугу та як нею користуватися тут.  

ФОТО: pixabay