Заступник глави МЗС: ініціюємо паспортну лібералізацію, щоб не втрачати громадян України

Заступник глави МЗС: ініціюємо паспортну лібералізацію, щоб не втрачати громадян України

У Міністерстві закордонних справ заявляють, що влада ініціює так звану паспортну лібералізацію задля того, щоб не втрачати громадян України. Про це в ефірі Українського радіо сказав заступник міністра закордонних справ України Василь Бондар.

0:00 0:00
10
1x

"Щодо громадян, які виїжджають за кордон, ми маємо процес, коли вони залишаються там на постійне проживання і поступово оформлюють громадянство інших держав. Оформлюючи таке громадянство, вони втрачають українське, а ми втрачаємо громадян тільки через те, що наше законодавство не дозволяє зберігати український паспорт. А зі свого досвіду скажу, що 99% з них хочуть зберегти український паспорт і мати можливість зберігати зв’язки з Україною. Ми знаємо десятки випадків, коли громадяни України втрачали цей зв'язок, а потім зверталися за поверненням. Тому, щоб не втрачати громадян України, ми й проводимо так звану паспортну лібералізацію", – сказав заступник міністра закордонних справ.

За його словами, на сьогодні в Україні немає ефективного механізму контролю за наявністю другого паспорта.

"Як правило, громадяни з двома паспортами пересікають наш кордон з паспортом громадянина України і з паспортом іншої держави, кордон, якої вони пересікають. Контролювати можна лише одиничні випадки, коли громадянин випадково дістає свій паспорт і т.д. Відтак контроль не завжди ефективно працює, особливо в ситуаціях, коли подвійне громадянство не є поза законом. Наприклад, якщо дитина народилася від спільного шлюбу, або за одруженням, або в інших випадках, передбачених законом, які фактично легалізують цей процес", — сказав він.

"Зараз, щоб зняти обмеження, ми даємо громадянам більше прав і таким чином можемо зняти значну частину політичних проблем, які були пов'язані з отриманням нашими громадянами громадянства інших держав у порушення нашого законодавства", — додав заступник міністра.

Читайте також — Василь Бондар: якщо буде подвійне громадянство, діятимуть певні запобіжники щодо конфлікту інтересів

В Україні існує єдине громадянство. Законодавство визначає, що у випадку отримання українського паспорта особа повинна відмовитися від іноземного громадянства. Кілька місяців тому президент України доручив МЗС розробити механізм надання українського громадянства як другого для етнічних українців.