Кожного дня в Україні в ДТП гине 12–13 людей – експерт

Кожного дня в Україні в ДТП гине 12–13 людей – експерт

Попри те, що окремі аварії з великою кількістю жертв привертають увагу громадськості, ДТП трапляються щодня. І кожен день в них гине 12–13 українців. Про це в ефірі Українського радіо розповів директор державного підприємства "Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій" МОЗ України Юрій Чорний.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Хочу сказати, що аварії трапляються майже кожного дня. Тому ми розуміємо, що кожного дня країна втрачає 1213 людей в автомобільних катастрофах. І ми з вами розуміємо, що більше 40 тисяч – це постраждалі в ДТП, тобто ті, що мають травми різних ступенів. І дуже важливо на сьогоднішній день підвищити контроль над пасажирськими та вантажними перевезеннями. Коли люди почнуть поважати один одного: водії – пасажирів, пішоходів, велосипедистів і навпаки, то стан може покращитись", – розповів Юрій Чорний.

За його словами, велика відповідальність покладається й на керівників транспортних кампаній: "Відповідальність полягає у тому, в якому стані виїжджає транспорт, сам водій. Тому що ми розуміємо, що люди отримують медичну довідку, коли йдуть в автомобільну школу, а подекуди багато людей намагається просто купити цю довідку й не ходити до лікарів".

"На кожному автомобільному підприємстві є механік, який перевіряє технічний стан автомобіля, та медичний працівник, який перевіряє людину і стан його здоров’я. На деяких підприємствах медичні працівники нехтують роботою. Але ж ми чітко розуміємо, що перед рейсами медичний огляд водіїв транспортних засобів є обов’язковим кожен день, а в деяких випадках – й після того, як людина вертається, якщо є якісь там ознаки. І ці медичні працівники, які працюють на кожному підприємстві, зобов’язані підвищувати свою кваліфікацію. Тому що людина, яка отримала диплом 30 років тому, може й не знати, як перевірити водія. Перевізники зобов’язані робити все, аби на їхніх підприємствах і медична сестра, і механік були завжди готові виявити якусь проблему у водія і не дати йому можливості виїхати на дорогу і вчинити аварію", – наголосив Юрій Чорний.

Він звернув увагу на те, що у нас є деякі проблеми з автоматичною фіксацією швидкості: "Але, я думаю, що невідворотність покарання повинна бути. І людина повинна розуміти, що якщо ти перевищив швидкість, тебе обов’язково оштрафують".

За даними поліції, протягом січня-серпня 2019 року в Україні в дорожньо-транспортних пригодах загинула 1991 людина, тобто в середньому щодня гине 8 осіб. Від початку року в Україні сталося близько 100 тисяч аварій, тобто в середньому 412 щодня.

Фото: pixabay