Розбрат в ПЦУ є виключно на користь Росії — релігієзнавець

Розбрат в ПЦУ є виключно на користь Росії — релігієзнавець

Розбрат в Правосланій церкві України є виключно на користь Росії, переконаний релігієзнавець Юрій Чорноморець у ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні вдень".

"На сьогоднішній момент так різко Патріарха Філарета підтримали лише двоє з предстоятелів київських храмів, наскільки я знаю. Всі інші зайняли або вичікувальну позицію, або негативну", — розповів він.

Чорноморець вважає, що повторювання патріархом Філаретом "московських казочок" пов’язане з його оточенням.

"Людина на сьогоднішній момент шукає якогось приводу почати боротьбу за владу, якісь деструктивні процеси абсолютно незрозуміло чому. Я вважаю, що це може пов’язуватися виключно зі зовнішнім впливом, який здійснюється через оточення. Ще під час об’єднавчих процесів, цілий ряд політиків, які, скажемо так, є українськими, назовні патріотичними, але насправді орієнтуються на Росію і на бізнес із Росією, активно протидіяли й здійсненню планів з об’єднання й отримання Томосу. А коли все здобулося, то вони найперші ж прийшли до патріарха Філарета й сказали, що "все це неправильно, ви маєте повернутися на перше місце, причому негайно". Цим самим зривається процес визнання Православної Церкви в Україні", — переконаний він.

За його словами, якщо більшість церков визнають ПЦУ, то отримаємо абсолютно іншу міжнародну легітимність.

"Тому за цих умов якийсь розбрат робити — це виключно на користь Росії, її геополітики. І це дуже сумне явище, яке, крім впливу знову ж Росії через оточення Філарета, не можна пояснити", — вважає Чорноморець.

На його думку, процес приєднання громад до ПЦУ затягується саме через внутрішні суперечності: 

"Почався активний процес приєднання громад. В принципі сьогодні їх приєдналося 550, але мало бути 2-3 тисячі, якби не внутрішіні процеси, які лихоманять православну церкву з кінця січня, але вийшло це в публічний простір місяць тому", — додав він.

Читайте також: Філарет очікує помилок з боку Епіфанія, аби ініціювати його відставку — Горєвой

Нагадаємо, 30 травня предстоятель Православної церкви України Епіфаній підписав указ, яким визнав недійсними документи та розпорядження Української православної церкви Київського патріархату. Перед цим Патріарх Філарет назвав рішення Об'єднавчого собору від грудня фальшивим.

На Об'єднавчому соборі  6 січня в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій передав Митрополиту Київському та Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію Томос про автокефалію Православної церкви України.

15 грудня минулого року на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Епіфанія предстоятелем Православної церкви України та ухвалили статут новоствореної Православної церкви України.

Фото — pomisna.info