Перед початком опалювального сезону ціни на газ можуть знову зрости — експерт

Перед початком опалювального сезону ціни на газ можуть знову зрости — експерт

Ціни на газ падають, проте режим спеціальних зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом не скасовується, а ціни на газ можуть зрости знову перед початком опалювального сезону, переконаний провідний експерт енергетичних програм Центр Разумкова Віктор Логацький. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Зниження ціни на газ на 3,5% є нормальною, і населення зрадіє. Відповідний тариф запроваджується з 1 травня. Я думаю, що така ціна буде поширюватися на весь міжопалювальний період", — зазначив Віктор Логацький.

Експерт зауважив, що режим спеціальних зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом не скасовується, а ціни на газ можуть зрости знову перед початком опалювального сезону.

"Що стосується Міжнародного валютного фонду, то у нас  є суттєвий аргумент для них, ціни на міжнародних ранках природного газу також знизилися. Україна є у тренді цих цін як для промисловості, так і для населення.  З іншого боку, Кабмін зберіг дію попередньої постанови, яка говорить про те, що режим спеціальних зобов’язань не скасовується і, можливо, він буде запущений перед початком опалювального сезону, коли ціни на газ знову підуть вгору", — сказав він.

Як повідомляється, Кабінет міністрів України та НАК "Нафтогаз України" узгодили механізм зниження ціни на газ для населення та теплової генерації. З 1 травня тариф становитиме 8247 грн за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" виконав розпорядження уряду і знизив ціну на газ для населення з квітня 2019 року на 17 копійок за куб. Тепер вартість газу становить 8,38 гривень за куб.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com