Вадим Гаєв: у розбудові інфраструктури ОТГ маємо враховувати інклюзивність кожного об’єкту

Вадим Гаєв: у розбудові інфраструктури ОТГ маємо враховувати інклюзивність кожного об’єкту

Про кращі практики місцевого самоврядування 2018 року розповіли у програмі Українського радіо "Вся країна. Сучасна громада" переможці конкурсу "Кращі практики місцевого самоврядування-2018". Ними стали: Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв (Луганщина), секретар Івано-франківської міської ради Оксана Савчук та голова Доброславської селищної ради Людмила Прокопечко (Одещина).

Новопсковська ОТГ перемогла у номінації "Інклюзивність регіонального та місцевого розвитку" з проектом "Створення умов для включення різних соціальних груп до розбудови громади". Чому ви вирішили, що інклюзивність зараз має стати на першому місці в розвитку громади?

Вадим Гаєв: про цей конкурс дізнався ще у 2016 році. Уважно слідкував за його перебігом і практиками. Ми вивчали можливості, де ми зможемо бути в чомусь краще. Інфраструктурних та безпекових проектів вже багато реалізовано, а залучення громади до прийняття рішень, до розбудови громади, ми вважали, що це буде ексклюзивна практика і вона має шанс на перемогу.

Дуже важко було включити громаду приймати участь в здобутті грантових коштів, участь різних проектах. Дати можливість людям зрозуміти, що на разі є унікальна можливість здобути нові знання. Тому виникла така ідея. Далі будемо працювати над залученням підприємців. Тому ця практика була обрана пріоритетною.

Івано-Франкувськ здобув перемогу у номінації "Практики розвитку засновані на власних стратегіях і ресурсах" з проектом "Смарт туризм". Обрана тема, в принципі, зрозуміла.

Оксана Савчук: так, Івано–Франківськ ще називають брамою в Карпати. Тому все, що пов’язано з туризмом для нас першочергово. Відповідно, великий проект "смарт сіті", який ми запустили минулого року містить багато мобільних додатків. Тільки за один з них ми сьогодні отримали перший приз – це "Visit Ivano-Frankivsk". Який містить всю необхідну інформацію про місто.  До нас за рік приїхало близько мільйона туристів – це дуже багато. І окрім інформаційних центрів ми вирішили зробити додаток, щоб  людям було простіше.

Тепер не потрібно шукати екскурсовода, чи місцевого, який розкаже про місто. Можна закачати додаток і отримати повноцінну екскурсію. Крім того там є інформація про всі міста відпочинку, пам’ятки архітектури з голосовими описами, всі інформація яка може зацікавити туриста.

У номінації "Формування безпечного життєвого середовища" перемогла Доброславська ОТГ з практикою "Доброслав – територія безпечного життєвого середовища" чому саме питання безпеки ви виділили цього року?

Людмила Прокопечко: ми запропонували мешканцям окреслити перелік найголовніших потреб. Безпека увійшла в трійку пріоритетів, тому саме цю тему було обрано. Коли почали думати, що потрібно для безпечного середовища, вийшло дуже багато складових: дороги й тротуари, забезпечення зупинок і переходів, освітлення, місця для паркування, а також забезпечення громадського порядку. Так з’явилася ідея встановити камери спостереження.

Ми маємо також громадське формування з контролю правопорядку, вони співпрацюють з поліцією та службою безпеки. У нас також є проблема якісної питної води. Тому в програму ми включили пункт забезпечення населення питною водою. Ми вже поставили системи доочистки, на черзі будівництво бювету.

Чи легко Вам було порозумітися з державними структурами, для налагодження співпраці?

Людмила Прокопечко: дуже легко, вони були зацікавлені. Їм не вистачає людей все контролювати, а так раз на місяць у нас проходять спільні наради, де ми обговорюємо основні питання. Крім того, до  нас долучається зараз служба безпеки, а також військомат і ДСНС. Тобто всі структури зараз злагоджено з нами працюють і нам це дуже подобається.

Проект з безпеки показав ефективність у кількісних показниках?

Людмила Прокопечко: Раніше у нас часто траплялися хуліганські дії, псування майна, тощо.. зараз потрібні хвилини для того, щоб по камерам знайти винних, тому такі випадки перестали траплятися. Поліція каже, що зменшилась кількість крадіжок. 

Повертаємось до інших практик. Пане Вадиме, розкажіть детальніше як працює ваш проект?

Вадим Гаєв: наприклад, якщо ми розбудовуємо інфраструктуру, то обов’язково враховуємо інклюзивність кожного об’єкту. Взагалі це цілий комплекс підходів для різних соціальних груп і верств населення. Ми створили молодіжну раду, працюємо над створенням ради старійшин. Застосували такий інноваційний інструмент, як "Бюджет участі". Кожен громадянин може написати свій проект і винести його на голосування і тим самим покращити інфраструктуру довкола себе. Є можливість долучитись до формування бюджету на наступний рік.

Яких коштів потребує даний проект і де ви їх берете?

Вадим Гаєв: це можуть бути різні джерела: субвенція інфраструктурна, кошти обласного бюджету, кошти місцевого бюджету, грантові кошти.

Пані Оксано, чи ви відстежували Ви затребуваність туристичного додатку? Скільки скачувань було, на скільки активно користуються ним люди?

Оксана Савчук: цей додаток діє лише місяць, маємо 800 скачувань, і це при тому, що ми ще не починали активну кампанію, щодо поширення. Зараз встановлені інфопункти на залізничному вокзалі, де можна взяти карти і дізнатися де можна закачати матеріали. У нас також є додаток з нічною екскурсією містом. Наші сервіси ми робимо самі, фахівцями з комп’ютерного відділу міської влади, тому вони не є надто коштовними. Ми і надалі плануємо працювати над впровадженням різних електронних сервісів.

Які практики сьогодні зацікавили вас найбільше? І з чого починати брати участь в цьому конкурсі?

Вадим Гаєв: дуже подобаються практики Тростянецької  ОТГ, вони є взірцем прогресивної громади, ми орієнтуємося на них. Безпекова практика у них дуже цікава.

Оксана Савчук: мені сподобалися практики створення інклюзивних центрів з можливістю реабілітації, також цікаві практики.

Дайте корисні поради. З  чого починати брати участь в цьому конкурсі? Де брати ідеї?

Оксана Савчук: ідеї довкола нас. Треба дослухатися до людей, і намагатися допомагати всім, хто має цікаві креативні ідеї, втілювати їх в життя. Ну і. звісно, має бути стратегія розвитку.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Іван Дем’янчук: за 5 років можливо завершити реформи децентралізації по всій Україні
Василь Курилас: основні джерела наповнення бюджетів ОТГ — земля та людський ресурс
Оксана Колесник: попит на дошкільні заклади є, особливо у старших групах
Для безпеки громадян в селищах встановлення камер є ефективним — Святослав Журовський
Сергій Замідра: діти отримали механізм допомоги ОТГ і зробили карти культурних об’єктів