Василь Курилас: основні джерела наповнення бюджетів ОТГ — земля та людський ресурс

Василь Курилас: основні джерела наповнення бюджетів ОТГ — земля та людський ресурс

Обмін досвідом між об'єднаними територіальними громадами. Яким досвідом обмінюються, куди їздять по досвід, чим діляться самі, розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" сільський голова Привільненської об’єднаної територіальної громади (Дубенський р-н, Рівненська область) Юрій Момотюк, консультант з правових питань офісу реформ "Асоціації міст України" (Рівненська область) Василь Курилас та Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв (Луганщина).

Юрій Момотюк: я знаю, що майже 800 громад по Україні мають чим похвалитися.

Ви були сільським головою іще до початку реформи децентралізації. Чим відрізнялося життя в громаді до і зараз? Чому ви охоче пішли на утворення ОТГ, якщо у вас і до того були повноваження?

Юрій Момотюк: навіть порівняти складно. Я працюю сільським головою із 2006 року. Досвід маю. Працюю вже не одне скликання. Важко порівняти. Це можна порівняти з автомобілем. Коли ви їхали на старенькому «Москвичі», а тут пересіли на щось більш потужне, іноземного виробництва.

Якими досягненнями з моменту об’єднання громади можете похвалитися? Що змінилося в житті громади? Наскільки цей досвід може стати корисним для наших слухачів і Ваших колег-лідерів громад?

Вадим Гаєв: надбання, звісно ж, є. Я хочу розділити їх на два напрямки: це структурні зміни і як змінилося ставлення людей, жителів громади, до нас, до місцевого самоврядування і як ми включили людей до участі, до ухвалення рішень. У нас були на балансі садочки. З цього ми почали.

На сьогодні у нас повністю закрите питання по садках. У нас 4 садочки, 5 будівель. Усі будівлі енергоефективні, всі утеплені, перекриті дахи, замінені вікна, двері, проведені ремонти харчоблоків. Це сучасні установи, які надають якісні послуги. Перебувати у садках дуже комфортно. Я вважаю, що це взірець. Зараз у нас нові виклики – це школи.

Ви описали ваші досягнення. За рахунок чого це вдалося здійснити?

Вадим Гаєв: Ми використали дуже багато джерел надходжень коштів. Субвенція інфраструктурна, яку надали нам як ОТГ, це субвенція соцекономрозвитку, це і місцевий бюджет, і обласний бюджет. Де була можливість – фонд регіонального розвитку, гранти і місцевий бюджет. Місцевий бюджет у нас зріс. Не можна порівнювати ті повноваження, які були у 15-му році, але з 13 мільйонів до ста мільйонів – це суттєво.

Так, навантаження дуже велике на цей бюджет, бо ми взяли на себе і соціальний захист, і спорт, позашкільну освіту (школа мистецтв). Навантаження є і видатки суттєві, але ми не стоїмо на місці, пишемо проекти, беремо участь у конкурсах.

Що це означає для конкретного селянина, мешканця громади?

Юрій Момотюк: це можна перевести в кошти. Це кошти, які вкладаються в інфраструктуру, у наші об’єкти – це школи, дороги, вуличне освітлення і так далі… За декілька років ми багато зробили. У 18-му році наші мешканці побачили реальні справи, реальні дії. Великий об’єм роботи зроблений, великий запланований. Капітально змінилися наші заклади, наприклад, школи, які були на районному утриманні. І будинки культури, клуби.

У 18-му році ми дуже багато вклали в медичну сферу, адже "первинка" на утриманні нашої ОТГ. У нас не було своєї амбулаторії. Ми зробили реконструкцію одного із ФАПів і створили свою амбулаторію.

Навіть якщо візьмемо дороги. Ми з власних ресурсів, які є на території, робимо дороги. Черпаємо джерела з дорожнього фонду обласного бюджету…

Ведучий: завдяки чому можуть ОТГ досягати своєї спроможності?

Василь Курилас: у єдності наша сила. Спільними зусиллями ми можемо досягти дуже багато. Ті ОТГ, які першими вступили у цей процес, а ми вже маємо п’ятий рік впровадження реформи децентралізації, показали результат за рахунок основних ресурсів, які є в громаді – це земля та людський ресурс, безпосередньо населення. Адже податки, які сплачуються із заробітних плат, є основним бюджетонаповнювачем бюджету місцевого, а також кошти з податку земельного, які також зараховуються до місцевого бюджету. І це є основні ресурси наповнення.

Окремі громади мають надходження з акцизу від торгівлі паливно-мастильними матеріалами. Там на сьогодні ситуація трішки краща, але з 20-го року ситуація кардинально зміниться і кожній громаді пропорційно до протяжності доріг надходитимуть кошти з дорожнього фонду, які будуть цільово використовуватися виключно для цього.

Прослухати повну версію розмови.