Юрій Табаченко: період виборів — це найвідповідальніший час для Українського радіо

Юрій Табаченко: період виборів — це найвідповідальніший час для Українського радіо

Про те, чим живе сьогодні Перший канал Українського радіо в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Імператив" розповів виконавчий продюсер каналу  Юрій Табаченко.

Ведучий:

Олександр Пірієв

Відомо, що ваш батько свого часу працював виконавчим директором Українського радіо. Чи було для вас закономірністю, що колись самі потрапите в цей радійний світ?

— Взагалі, я працюю на радіо з першого курсу університету. Батьки мене ніяк не спонукали до цієї роботи, навпаки, постійно запитували, ким же я хочу стати. Перш ніж вступити до Інституту журналістики, я навіть ходив на ознайомчі курси до Академії МВС, останні два роки школи вчився у класі з правовим нахилом. Тоді навіть думав, що буду працювати в юридичній сфері. Але я завжди любив писати, а магія звуку взагалі приголомшлива. Коли ти сідаєш перед мікрофоном, то чуєш себе зовсім по-іншому. Коли я вперше почув свій голос у записі, це вразило і шокувало мене одночасно.

Ви робите вправи для голосу перед ефірами?

— Я ще давно зрозумів, що над голосом треба працювати. Перед записом я інколи роблю певні мовні вправи, а ось перед прямими ефірами не роблю.

Чи потрібна іноземна складова в суспільному мовнику?

— Так, звісно, адже таким чином відбувається розширення аудиторії. До того ж, це додає солідності мовнику. Наприклад, у нас зараз йде активна робота в нашій німецькій редакції, туди прийшло кілька нових людей, там, до речі, нещодавно був посол Австрії. В нас є певна кількість радіостанцій, які мовлять виключно українською, та загалом, ще не всі радіостанції навчилися нею говорити. Є такі, що й досі вираховують квоти і скільки дозволяється мовити російською. Це не регіональне питання, а питання того, що чомусь не всі менеджери ЗМІ розуміють, що більшість людей абсолютно нормально сприймає українську мову. 

Чи допомагає вам музика в роботі?

— Музика взагалі допомагає в житті. Особисто мені подобається абсолютно різна музика. В різні періоди часу слухав різну музику. Класика є у моїх вподобаннях, але не скажу, що її відсоток найбільший. Яку саме сьогодні слухати музику - це більше питання настрою. Я не сприймаю її з професійної точки зору, вона просто налаштовує мене на позитивний лад.

Як зараз, перед виборами, відбувається робота на Першому каналі Українського радіо?

— Період виборів — це найвідповідальніший час для Українського радіо. Ми стежимо за збалансованістю думок і тим, щоб всі політичні сили були рівно представлені, щоб не було жодної некоректності. Передвибоча кампанія є тим часом, коли на цьому намагаються зіграти, це час, коли політичні сили хочуть отримати якісь дивіденти й іноді ЗМІ стають заручниками, бо хтось звинувачує в суб'єктивності. Треба пережити цей час, але ми до нього готові, тому що зробили все можливе для того, аби наш ефір був збалансованим, щоб наші слухачі змогли зробити власний усвідомлений вибір, отримавши повну та об'єктивну інформацію.

 Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — Детектор Медіа