IT-фахівець розповів, як не стати жертвою інтернет-шахраїв

IT-фахівець розповів, як не стати жертвою інтернет-шахраїв

В час, коли майже в кожного українця є смартфон і безліч акаунтів в інтернеті, інтернет-злочинці стають все більш і більш активними. Олег Половинко, директор з ІТ-безпеки Integrity Vision, в ефірі "ДеньПРО" розповів, як убезпечити себе від кібератак і не стати жертвою інтернет-шахраїв.

Ведучі:

Марія Сизон, Анна Данько

Олег Половинко вважає, що більшість успішних зломів відбуваються з вини людини, а не пристрою, яким вона користується.

"Люди схильні довіряти тим пристроям, якими вони користуються, тому що компанії-виробники вкладають досить великі кошти в захист цих пристроїв, – пояснив експерт. – Якщо говорити про те, чого нам варто боятися – нам варто боятися самих себе, бо найслабша ланка – це все ж людина, а не пристрій".

Метою кібератак зазвичай стають гроші – дані карток або криптогаманця – або персональні дані: приватні фотографії, особиста інформація тощо.

Олег Половинко дав кілька порад, що допоможуть захистити себе від кібершахрайства.

1. Не переходьте за підозрілими посиланнями та не відкривайте посилань від невідомих осіб.

"Перше, що використовують проти нас – фішингові листи. Листи, які надсилають з метою отримати якийсь віддалений контроль за пристроєм, яким ми користуємося, щоб отримати доступ до кредитних карток і кодів, які приходять у вигляді смс. Відповідно треба дуже уважно ставитися до посилань, які ми отримуємо через неперевірені канали, від неперевірених користувачів у тих же месенджерах, ті ж листи. Якщо ви отримуєте листа з невідомої пошти, дуже уважно поставтеся до змісту цього листа. Відкрити листа – ще півбіди. Але переходити за посиланнями і відкривати вкладені документи – це вже конкретно те, чого від вас і чекали", – пояснив експерт.

2. Користуйтеся двофакторною авторизацією.

"Ті сервіси, які для вас основні, наприклад, пошта, через яку відбувається підтвердження більшості дій на ваших акаунтах, мають бути захищені двофакторною авторизацією. На першому кроці ви вводите пароль, а потім у вас запитують код підтвердження. Ви можете його отримати в смс, або це може бути код-генератор, що встановлюється як додаток на телефон. Або є більш складні авторизації зі спеціальними пристроями, що генерують одноразові паролі.  Можливість налаштування такої авторизації є в усіх великих поштових системах", – зазначив Олег Половинко.

3. Встановлюйте паролі, складніші за "12345678" або дату вашого народження.

"Якщо людину конкретно намагаються зламати, то такі паролі підбирають в першу чергу. Це навіть може бути зроблено автоматично, без участі людини", – пояснив фахівець.

Нагадаємо, за даними соцопитувань тільки 1-2% українців вважають кібератаки загрозою.

Раніше експерт розповів, як захистити себе від електромагнітного випромінювання свого телефону.

Фото pixabay.com