Андрій Курков: ми сприймаємо публічну заяву Малковича та Стріхи як вихід з українського ПЕНу

Андрій Курков: ми сприймаємо публічну заяву Малковича та Стріхи  як  вихід з українського ПЕНу

Вперше за багато років в Українському осередку ПЕН-клубу неспокійно. Деякі члени організації навіть заявили про вихід. Про те, що трапилося, в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" говорили з Президентом ПЕН-Ukrainer Андрієм Курковим.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Денис Денисенко

Поет і видавець Іван Малкович та письменник і науковець Максим Стріха покинули членство в українському осередку ПЕН-клуб через підтримку організації автора параду членів, студента Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Спартака Хачанова. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив сам Малкович.

Наприкінці минулого року в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури спалахнув скандал навколо роботи "Парад пенісів" студента Спартака Хачанова. Робота скадалася в групи скульптур фалічної форм, які уособлювали парад військової техніки. Один з викладачів академії, учасник бойових дій на Донбасі, обурився і розкидав фігури. Сам Хачанов виявився на межі виключення з академії за пів року до випуску і через посилену увагу з боку праворадикалів  виїхав до Фінляндії.

На сайті українського ПЕН-клубу днями з'явилося звернення на підтримку Хачанова під назвою "Зупинити виключення студента". 

Чим завершилася ця ситуація розповів Андрій Курков.

"На цю хвилину заява знята, тому що вона була помилково адресована Міністерству освіти, хоча Академія мистецтв підпорядковується Міністерству культури. В заяві  не йшлося про захисти смаків Хачанова чи щось інше. Мова йшла про можливість виключення  через провокативну інсталяцію і про переслідування Хачанова  членами радикальної  організації, в тому числі на території самої академії", — заявив Курков.

Президент українського ПЕН-клубу поділився, яка ситуація з Іваном Малковичем зараз і які він бачить шляхи до вирішення, щоб письменники не виходили  з організації.

"На жаль, пан Максим Стріха  та пан Іван Малкович вийшли, тобто вони публічно заявили про вихід з ПЕН-клубу. До самого ПЕНу вони не писали заяву про вихід, але ми сприймаємо їх публічну заяву як  вихід з організації. До речі, було ще кілька членів ПЕНу, які не погодилася із заявою і вони теж збиралися вийти, але добре, що залишилися. Виходити з організації через  таку ситуацію, мені здається, не зовсім розумно, тому що ПЕН має великий вплив в Україні та світі", — зазначив Курков.

За словами Андрія Куркова, якщо хтось з членів ПЕНу не згоден з позицією керівництва, то легше цю ситуацію вирішувати всередині організації.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ Андрія Куркова