Експерт розповіла, чи безпечно будити бабаків завчасу

Експерт розповіла, чи безпечно будити бабаків завчасу

Завідувачка відділу біології та організаційно-масової роботи Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Зоряна Слівіцька в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповіла, чи безпечно будити бабаків завчасу.  

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

"У Львові ми розпочали традицію будити бабаків у 2009 році. І це свято, День бабака, ми проводимо 15 лютого на Стрітення, тому що за народними прикметами власне саме в цей день наші предки спостерігали за погодою, за поведінкою тварин і прогнозували прихід весни: чи вона буде ранньою, чи вона буде пізньою. Тому ми вирішили святкувати за традиціями і своєрідне свято бабака трошки перенесли. Тобто ми святкуємо 15 лютого, в той час, як Європа святкує 2 лютого", — зазначила Зоряна Слівіцька.

Зоряна Слівіцька зазначила, що повноцінно бабаки від сну пробуджуються у березні.

"Враховуючи певну гуманність до травин, з цих міркувань ми будемо їх будити пізніше, щоб це було для них менш стресово. Адже вони ще сплять, у них зараз повноцінний сон. Цілком від сну вони пробуджуються у березні", — сказала Слівіцька.

Експерт пояснила, як раннє пробудження може впливати на гризунів.

"Цей стрес може впливати на їхню поведінку, на їхній звичний спосіб життя. Але якщо говорити про тварин, які живуть у природі, то, звісно, така ситуація може бути значно стресовою.  Але, наприклад, наші бабаки під час зимівлі знаходяться в приміщенні, тому таке пробудження буде для них менш стресовим", — прокоментувала Слівіцька.

Нагадаємо, 2 лютого у світі щорічно відзначають День бабака.

Прослухати повну версію.

Фото — pixabay.com