Забловський: від нормованого робочого дня потрібно відмовлятися

Забловський: від нормованого робочого дня потрібно відмовлятися

Роботодавцям потрібно відмовлятися від нормованого робочого дня для працівників. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський.
 
"Якщо ми стали більше працювати, від цього продуктивність не зросла. Якщо, наприклад, взяти будівельний сектор Сполучених Штатів, то там за 30 років продуктивність практично не виросла, при тому що там було задіяно більше людей і робочого часу. Якщо ви хочете, щоб ваш працівник був більше адаптованим, творчо підходив до роботи, не важливо чи це промисловість, сільське господарство чи класичні творчі професії, від цього треба відходити", — вважає експерт.
 
За його словами, натомість потрібно відштовхуватись від кількості виконаних завдань, на які працівник сам визначатиме кількість витраченого часу. 
 
Зазначимо, експерти Всесвітнього економічного форуму в Давосі рекомендують переходити на 4-денний робочий тиждень. B ході форуму обговорювалися наукові дослідження про те, що люди стануть щасливішими, якщо будуть менше працювати.
 
Крім того, експерти згадали про дані Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР): чим більше часу витрачається на роботу, тим нижче продуктивність праці і ВВП на кожну годину роботи. Так, Південна Корея і Мексика лідирують по числу відпрацьованих громадянами годин за рік серед 36 найбільш розвинених країн світу. Однак переробки не підвищують продуктивність праці, яка в обох країнах близька до мінімального рівня в цій групі. 
 
Слухати повну версію.