Авторка радіоп’єси "Голос": я інтуїтивно прийшла до того, що персонаж буде безтілесним

Авторка радіоп’єси "Голос": я інтуїтивно прийшла до того, що персонаж буде безтілесним

24 січня на Українському радіо відбудеться прем'єра радіоп'єси "Голос", яка перемогла на конкурсі "Радіодрама UA/UK". В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" авторка переможної роботи Ірина Борисюк розповіла про те, як створювалася п'єса.
 
Слухаючи Українське радіо
 
Радіо — це моя особлива любов. Фактично, весь мій день на кухні проходить з радіо. Я почула про цей конкурс по радіо і подумала, чому б і ні. Хоча доти я писала тільки прозові твори, переважно для підлітків.
 
Джерела натхнення
 
Я подумала, чим має вирізнятися радіо-драма і якось інтуїтивно намацала, що персонажем має бути просто безтілесний голос. Я філолог, а всі філологи зав'язані на якісь попередні тексти: літературні, кіно-тексти. Чомусь одразу сплив у пам'яті Фауст, потім на це наклався перегляд британського серіалу "Чорне дзеркало", який я дуже люблю і таким чином виникла ідея високотехнологічного голосу.
 
Трохи про сюжет
 
Оскільки я мало уявляю всі технологічні подробиці, у мене це голос із динаміків у стіні. Власне, це є штучний інтелект, потім я подумала, що непогано, аби він зі своїм творцем зустрівся і так вималювалася ідея штучного трикутника. 
 
Зміни після майстер-класу 
 
Насправді, майстер-класи від Франсес Бірнз (10 фіналістів конкурсу  пройшли тренінг із сценарної майстерності від британської авторки радіоп’єс для BBC Radio 3 і Radio 4 Франсес Бірнз —  ред.)  і індивідуальні консультації дуже допомогли. Найголовніше, Франсес навчила нас ставити запитання: хто ж власне говорить, крізь чию точку зору розгортається подія. Це дуже допомогло структурувати текст. Після цих майстер-класі мене трохи охопив розпач, бо мені здавалось все не так. Я переписала першу дію, змістила акценти, тому що доти мої симпатії були на боці Фауста, але потім я вирішила, що Богдан теж заслуговує на увагу. 
 
Слухати повну версію.
 
На фото зліва направо: кураторка Літературної лабораторії «Мистецького Арсеналу» Оксана Щур, продюсерка проектів Українського радіо Світлана Свиридко-Сєрова, авторка п'єси Ірина Борисюк, ведуча Українського радіо Галина Бабій.