До Сущенка вперше за 2,5 роки пустили рідних на довге побачення

До Сущенка вперше за 2,5 роки пустили рідних на довге побачення

Незаконно засуджений в Росії український журналіст Роман Сущенко вперше за 2,5 роки провів побачення з дружиною і дочкою, яке тривало три дні.

Про це повідомила його донька Юлія Сущенко.

"Ми з мамою вперше за 2,5 роки ув'язнення нашого Романа Сущенка змогли його обійняти", — написала вона.

За її словами, побачення тривало три дні і проходило у колонії у спеціальній кімнаті для тривалих побачень з ув'язненими.

"Батько розповів, що побутові умови його утримання у колонії покращилися після низки звернень з боку Посольства України у Москві та українського уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денісової. Його перевели до більш теплої камери та хоча б дають окріп", — розповіла вона.

Донька журналіста також повідомила, що залишаються проблеми зі здійсненням телефонних дзвінків, які йому обіцяють надати, однак не виводять до телефона. Крім того, Роману Сущенку не віддають кореспонденцію.

Місяць тому уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася з листом до уповноваженого з прав людини у Російській Федерації Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно вжити заходів щодо забезпечення громадянина України Романа Сущенка належними умовами утримання та медичною допомогою.

Читайте також — Володимир Фомічов: "Для Росії наші заручники - це лише інструмент впливу"

"Важко навіть уявити жахливі умови утримання Романа в колонії, про які він пише у своєму листі: антисанітарія, цвіль, таргани, щури. Його погано годують. До того ж, за словами родичів, у Романа нещодавно діагностовано артеріальну гіпертензію", — написала тоді Денісова.

Нагадаємо, на початку листопада засудженого в Росії українського журналіста "Укрінформа" Романа Сущенка етапували до колонії суворого режиму в Кіровській області.

Докладніше — Сущенко став лауреатом Національної премії за захист свободи слова — НСЖУ

Кореспондента медіа-ресурсу "Укрінформ" Романа Сущенка затримало ФСБ Росії 30 вересня 2016 року в Москві, де він відвідував родичів. Українському журналістові було висунуто звинувачення у шпигунстві і 4 червня 2018 року Московський міський суд його засудив до 12 років колонії суворого режиму.

Раніше повідомлялося, що Верховний суд Росії залишив без змін рішення Московського міського суду про 12 років ув'язнення для Романа Сущенка, відхиливши апеляцію сторони захисту.