Згода на секс: зміни до Кримінального кодексу роз'яснює Мінюст

Згода на секс: зміни до Кримінального кодексу роз'яснює Мінюст

В Україні набув чинності закон № 2227-VIII, який посилює відповідальність за домашнє і сексуальне насильство. Найбільший резонанс викликала згода на секс. Йдеться про зміни до статті 152 Кримінального кодексу, яку доповнили таким чином, що дії сексуального характеру, серед іншого, без добровільної згоди є зґвалтуванням. Генеральний директор директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції Владислав Власюк в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" роз'яснив, що зміниться з початком дії закону.
 
 
Що нового у законі
 
Принципове і те, що має найбільше значення — це перехід від концепції “лише “ні” означає ні” до концепції “лише “так” означає так”. Тобто зґвалтування як склад злочину прив'язується до наявності чи, вірніше, відсутності згоди на дії сексуального характеру. Раніше зґвалтуванням вважалися лише статеві зносини в їх класичному розумінні, які обов'язково повинні були супроводжуватися насильством. Тепер же достатньо лише дій сексуального характеру, тобто, це не лише статеві зносини в класичному розумінні і повинна бути відсутність згоди. Це два аспекти, за які можна притягати до кримінальної відповідальності.
 
Що мається на увазі під “згодою”
 
Визначення згоди дається безпосередньо в 152 статті (Кримінального кодексу — ред.), де згодою називається “добровільне волевиявлення на вчинення дій сексуального характеру”. Тобто згода повинна бути вільною, вираженою в будь-якій формі. Зазвичай, це буде просто вербальна, тобто, усна згода. 
 
Як довести, що усна згода була
 
Принципово нічого не зміниться, оскільки змін в Кримінально-процесуальний кодекс не вносили. Джерела доказів залишаються ті самі, процес доведення той самий і презумпція невинуватості також залишається тою ж, яка завжди була. Обвинувачення, тобто, в даному випадку потерпілий повинен довести вину правопорушника. Як довести наявність, або відсутність згоди? Та за сукупністю обставин. Ті самі джерела доказів: показання свідків, матимуть велике значення експертизи, показання самих осіб, перехресний допит. 
 
Секс з малолітньою особою — зґвалтування 
 
Частина 4 статті 152 Кримінального кодексу також змінена. Секс з особою, яка не досягла 14 років, незалежно від її згоди тепер буде вважатися зґвалтуванням. 
 
Слухати повну версію.
 
Фото: Владислав Власюк, джерело: фейсбук