Ми хотіли показати діапазон резонансу української культури у 17 країнах світу — Пересунько про 100-річчя "Щедрика"

Ми хотіли показати діапазон резонансу української культури у 17 країнах світу — Пересунько про 100-річчя "Щедрика"

У 1919 році  український "Щедрик" в обробці Миколи Леонтовича вперше зазвучав у Європі під час гастролів Української республіканської капелл під керівництвом Кирила Стеценка і Олександра Кошиця, що поклало початок українській культурній дипломатії. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" кураторка проекту "Джерелознавчі студії з історії української культурної дипломатії" Тіна Пересунько розповіда  про просвітницький проект до сторіччя гастролів, з чого він складається, та де буде експонуватися.
 
Архівні документи
 
Проект, який ми представляємо до сторіччя культурної дипломатії, — це збірник архівних документів. Це презентаційна версія, тому що ми хотіли показати весь діапазон цього резонансу української культури — це 17 країн світу: 10 країн Європи і 7 країн Північної і Південної Америки. Тут близько 500 документів. Переважна більшість із них у скороченому вигляді, тому що це більше сотні рецензій у кожній країні, а відтак це просто багатотомне видання. 
 
Історичні фотографії
 
Також це різні фотографії різного складу капели в різних країнах. Це також афіші в Лондоні, в Бельгії, які нам сьогодні залишили свідчення про те, що, наприклад, що під час виконання українського репертуару обов'язково звучав український національний гімн.
 
Пересувна виставка
 
Ми підготували мандрівну виставку, яка є основним авангардним інструментом нашого проекту, тому що він є просвітницьким і саме сторіччя культурної дипломатії ми відзначаємо у 2019 році. Починаючи з січня ми хочемо проводити просвітницькі заходи.
 
Одним із перших буде відкриття нашої виставки у Верховній Раді 15 січня. Ми вже розповсюджуємо наш збірник серед бібліотек, навчальних закладів, а також її мета — потрапити до музейни та освітніх закладів. Ми вже маємо домовленості, що вона буде експонована в МЗС, а також в Університеті ім. Т. Шевченка, можливо в Могилянці, і безумовно в регіонах. Ми хочемо провезти її слідами капели. Вона перебувала півтора місяця в Кам'янці-Подільському, в нас вже є домовленості і бажання прийняти нашу виставку, і безумовно, якщо вдасться, зробити якісь резонансні акції закордоном.
 
Слухати повну версію.