Левчук: люди часто не розуміють, які переваги в тому, що меншини захищені

Левчук: люди часто не розуміють, які переваги в тому, що меншини захищені

Про меншини в Україні та виклики, які з ними пов'язані, в програмі "Культура.Live" говорив ГО "Точка опори" Тимур Левчук.

Ведуча:

Олена Гусейнова

За словами Тимура Левчука, хоч про меншини є багато інформації, але вона дуже розкинута.

"Якщо ми говоримо про меншини, то будь-який українець - це меншина в тій чи іншій мірі. В меншості може опинитися будь-хто, залежно від ситуації. Це найголовніше, що треба усвідомлювати. В цих людей набагато більше проблем, які складають ширше коло питань, яке треба вирішити на державному рівні", — сказав Левчук.

Голова ГО "Точка опори" розповів про те, що суспільство не настільки активно обговорює цю тему з практичної точки зору. 

"Люди часто не розуміють, які переваги в тому, що меншини захищені в їх державі. Коли процес захисту працює для однієї групи, то таким чином він працює і для іншої. На жаль, українці не часто йдуть в суд захищати свої права", — зауважив Левчук.

Тимур Левчук додав, що тема ЛГБТ перестає бути "хайповою" як раніше, а стає більш звичною для багатьох.

"Це велике досягнення, на мою думку. Хочеться також подякувати київській поліції, яка захищає Марш рівності та інші події, які пов'язані з ЛГБТ спільнотою. Ще було б гарно, якби з'явилося законодавство про одностатеві партнерства", — розповів Левчук.

Крім того, за словами Тимура Левчука, вони робили дослідження серед ЛГБТ дітей про те, чи є булінг у школі до них.

"Більше 50 відсотків дітей заявили, що в них є проблеми через власну сексульну орієнтацію.  Часто такі діти зазнають дискримінації саме від вчителів", — сказав Левчук.

Голова ГО "Точка опори" зазначив, що Марш рівності — це один з найбільших проектів, пов'язаних з ЛГБТ.

"Ця подія є правозахисною акцією. Ми виходимо з політичним маніфестом та певними вимогами. Також це 7 днів правозахисних подій. Люди таким чином можуть заявити про те, що підтримують ЛГБТ.  Кількість учасників стає все  більшою", — говорив Левчук.

Тимур Левчук додав, що є дослідження, що, наприклад, Індія втрачає 2-3 відсотки ВВП через гомофобію та трансфобію в суспільстві.

"Люди у відкритому суспільстві, де всі можуть бути собою, є більш креативними. Для прикладу Іспанія на ЛГБТ туризмі заробляє більше 6 мільярдів доларів в рік. Прайди  сьогодні стали супер комерційними та масовими подіями", — сказав Левчук.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото взяте з ФБ Тимура Левчука