Українці не розуміють, що таке відкритий ринок землі — адвокат

Українці не розуміють, що таке відкритий ринок землі — адвокат

Українці не розуміють, що таке відкритий ринок землі, переконаний адвокат Віктор Кобилянський. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він пояснив, чому більшість українців виступає проти мораторію і чого вони бояться.

"Результати цього опитування свідчать скоріше не про ставлення до ринку землі, а про обізнаність нашого населення. Люди не розуміють про що йдеться. Голосуючи проти скасування мораторію, вони фактично підтверджують наявність у них певних фобій: те, що вони бояться, що це призведе до певної шкоди Україні, що вони не розуміють різниці між державними і приватними землями, що всю землю скуплять якісь китайці чи араби. Тому важливо і потрібно проводити певну просвітницьку діяльність та пояснювати про, що саме йдеться. А йдеться про те, що 7 мільйонів громадян мають у власності земельні ділянки, але не можуть ними розпорядитися", — зазначив Віктор Кобилянський.

Він розповів, що "серед людей старшого покоління найбільша частка тих, хто проти не тільки ринку сільськогосподарських земель, а ринку земель взагалі. Вони вважають, що всі землі мають бути державними. Чимало земель перебувають у приватній власності, і держава не зможе викупити всі землі".

Адвокат наголосив, що саме в селі проживає найбільший відсоток власників земельних часток.

"Саме в селі проживає найбільший відсоток власників земельних часток-паїв. Вони, можливо, і готові продати землю, але бояться продати за безцінь", — додав Кобилянський.

Віктор Кобилянський також пояснив, що "якщо в Україні буде скасовано мораторій, орендарі будуть змушені підіймати орендну плату. Тому найменш зацікавлені в утворенні ринку великі агрохолдинги, які мають дуже багато земель, за які платять дуже мало".

Також він висловив думку, що "мораторій автоматично може бути подовжено після 1 січня 2019 року. Для його скасування потрібне набрання чинності окремим законом про обіг земель сільськогосподарського призначення. Також ймовірним є вирішення цього питання через суди".

Нагадаємо, понад дві третини українців виступають проти продажу земель сільськогосподарського призначення. 13% населення підтримують становлення ринку землі. Про це свідчить результати спільного опитування КМІС, Центру Разумкова та Соціологічної групи Рейтинг. Згідно з опитуванням, якби сьогодні проводився референдум з продажу-купівлі земель сільськогосподарського призначення, то українці проголосували б так: 72% — проти, 13% за, 5 % — не голосували б і ще 10% не змогли відповісти.

Мораторій на продаж землі в тому вигляді, який він є зараз, вперше запроваджений в 2001 році. Передбачалося, що він буде діяти до схвалення нового Земельного кодексу, однак парламент постійно продовжував його дію з оновленими обмеженнями. Востаннє мораторій було продовжено в грудні 2017 року до 1 січня 2019 року.

Прослухати повну версію розмови.