"Ми осиротіли" — спогади акторів про режисера Едуарда Митницького

"Ми осиротіли" — спогади акторів про режисера Едуарда Митницького

На 87 році життя 31 жовтня помер видатний український режисер і педагог, художній керівник Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Едуард Маркович Митницький.

Його колеги з театру в ефірі радіо "Культура" говорили про постать Митницького, його вклад в театральне мистецтво та особисті спогади про нього.

Олексій Лісовець про Митницького: ким він був для театру, ми зрозуміємо набагато пізніше

"Едуард Митницький створив театр драми і комедії як своєрідну барикаду на шляху поганого театру, театру радянського, ідеологічного. Він пройшов складний шлях, аби вдалося втілити дві найголовніші ідеї: театр як барикаду, та театр актора. В центрі саме його театру постали в першу чергу люди. Він вибивав всю брехню й театральщину з акторів, в його театрі актор існує за законами мистецтва", — розповів режисер-постановник Олексій Лісовець.

Ксенія Ніколаєва про Митницького: крім професійних якостей, він дуже добре відчував людей

"Він увійшов в моє життя ще в дитинстві, адже мої батьки з ним дуже товаришували. Тому для мене це була втрата в першу чергу рідної людини. На початку кар’єри мені доводилося грати лише малі ролі, та коли прийшов Едуард Митницький і дав зіграти Машу з “П’ять пудів кохання”, моє життя змінилося. Все, що я вмію та можу лише завдяки йому. Я дуже вдячна долі, що така людина була в моєму житті", — розповіла народна артистка України Ксенія Ніколаєва.

Леся Самаєва про Митницького: він завжди давав шанси молодим

"Коли стало відомо, що Едуард Маркович хворіє, дуже багато людей підходило до мене й запитувало, а що ж буде, якщо його скоро не стане? Бо театр драми і комедії став певним оазисом, тим місцем, де є такі живі актори та емоції. Театр Митницького став перлиною Києва. І саме він був тією людиною, на якій все трималося. Всі були впевнені, що поки він є, значить все буде добре! Особисто я щаслива, що доля подарувала мені зустріч з ним", — говорила заслужена артистка України Леся Самаєва.

Український режисер створив “новий театр” та понад 140 вистав, відкрив Україні Аду Роговцеву, підніс мистецтво гри актора на новий рівень.

Прослухати детальніше межете за посиланням

На фото  Едуард Митницький, джерело — FB Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.