Віктор Ющенко: Одним дипломатичним компонентом ми Росію не переможемо

 Віктор Ющенко: Одним дипломатичним компонентом ми Росію не переможемо

Україна відзначила 27-му річницю своєї незалежності, на цей рік припадає і 100-річчя Української Народної республіки.

Про сучасні виклики, здобутки та прорахунки, про песпективи розвитку в ефірі Українського радіо у програмі "Персона ґрата"   нашої держави розмірковував третій президент України Віктор Ющенко.

Пане президенте, у контексті Вашої позиції, Мінський процес має перспективу?

Віктор Ющенко: Ми розуміємо, що до Мінського процесу були залучені такі фігуранти, що піддавати його критиці сьогодні об'єктивно, то я б цього не робив, бо нам з цими партнерами треба робити наступну модернізацію.  До Мінського формату я скромно дуже відношусь. Але сьогодні нам би говорити про модернізацію дипломатичного формату. Нам треба нарощувати Мінський формат тими ініціативами, які в нас сформульовані, в тому числі, і в Будапештському меморандумі, і різними двосторонніми угодами. Є країни, з якими у нас стратегічні відносини, у тому числі і по безпековій частині.

Мінський формат - це вже давність. Не треба говорити, що Мінський формат не має альтернативи. Безумовно, він має. Не треба говорити, що врегулювання війни з Росією не має альтернативного дипломатичного компоненту. Ні, це не правда. Одним дипломатичним компонентом ми Росію не переможемо. Треба, щоб Україна розвивалася ефективно економічно.

Зараз фінансове виживання України фактично залежить від чергового траншу кредиту МВФ.

Віктор Ющенко: Якщо ви не можете запропонувати національної здорової політики, яка б формувала належно всі баланси - чи платіжний, чи торговельний, ви тоді змушені звертатися за стороннім ресурсом.  Якщо ви не можете запропонувати збалансований бюджет, то виникає на порядку денному питання МВФ та інших світових фінансових організацій.

Прослухати повну версію розмови.