Села і селища можуть приєднуватися до великих міст

Села і селища можуть приєднуватися до великих міст

Президент  Петро Порошенко підписав поправки до закону про добровільне об'єднання територіальних громад, які дозволяють громадам сіл і селищ приєднуватися до міст республіканського (в АР Крим) і обласного значення.

Про це повідомляє прес-служба глави держави, пише Ліга.

Законопроект № 6466 був прийнятий Верховною Радою 3 квітня 2018 року і 5 травня набув чинності.

Згідно з новим законом, міста республіканського / обласного значення вважаються об'єднаними територіальними громадами, до яких можуть добровільно приєднуватися села і селища. Також документ визначає порядок такого приєднання.

Як пояснюють на Банковій, багато жителів сільської місцевості, прилеглої до міст обласного значення, працюють в цих містах і платять в їх бюджет податки. Приєднання таких сіл і селищ до міст робить доступними для селян соціальні, адміністративні та інші послуги, що фінансуються з міськбюджету, тобто в тому числі за рахунок жителів сіл.

У свою чергу великі міста завдяки такому об'єднанню отримають нові території для розвитку, в тому числі комфортних зелених житлових районів. Також це стане потужним поштовхом для розвитку приміської інфраструктури, вважають в АП.

29 квітня 2018 року на виборах глав 21 з 40 об'єднаних територіальних громад, за даними Комітету виборців України, перемогли кандидати від Блока Петра Порошенка.