Відійшов у вічність Юрій Солошенко (аудіо)

Відійшов у вічність Юрій Солошенко (аудіо)

Пішов із життя колишній в’язень Кремля Юрій Солошенко, звільнений з російського полону у червні 2016 року.

У жовтні 2015 року в Росії він був незаконно засуджений до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у шпигунстві.

Наша кореспондентка Тетяна Ковальчук – про Юрія Солошенка:

"У червні 2016-го Юрія Солошенка звільнили разом з іншим українським в’язнем Кремля Геннадієм Афанасьєвим.

Юрій Солошенко був заарештований у Росії 5 серпня 2014 року. Тоді сімдесятидворічного українця звинуватили у шпигунстві та спробі вивезти з російського заводу секретне обладнання. До 2010 року він очолював полтавський оборонний завод "Знамя", де вироблялись протиповітряні радари, комплектуючі до зенітно-ракетних комплексів. Юрій Солошенко сам шукав ринки збуту продукції, в основному вони були російськими. І до Росії у 2014-му році він приїхав на запрошення російського колеги. На цьому, а також на тому, що у Юрія Солошенка були вилучені кілька тисяч доларів, російське ФСБ побудувало звинувачення у шпигунстві. Російські слідчі органи звинуватили Юрія Солошенка у намірі придбати секретні вироби до зенітно-ракетного комплексу С-300 протиповітряної оборони України.

У жовтні 2015 року, коли йому винесли вирок – шість років позбавлення волі – Юрій Солошенко мав діагностоване онкологічне захворювання. А потім, в ув’язненні, він написав кілька десятків заяв і звернень, у яких доводив абсурдність висунутого йому звинувачення. Звільнили українця за помилуванням російського президента – тоді Україна передала Росії Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких в Україні звинувачували в сепаратизмі. Віталій Діденко на той момент уже був засуджений, в Олена Гліщинська очікувала суду.

Ув’язнення для 74-річного на той момент Юрія Солошенка мало наслідки, - розповідає інший в’язень Кремля Геннадій Афанасьєв, звільнений в один день із Юрієм Солошенком. Він розповів Українському радіо, що пан Юрій боровся до останнього подиху, залишаючись справжнім українцем – гордим, сором’язливим, ввічливим і незламним.

6 травня Юрію Солошенку виповнилося б 76 років".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!