"Різдвяне перемир'я" на Донбасі може бути зірване

"Різдвяне перемир'я" на Донбасі може бути зірване

Представник України у робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук заявляє, що домовленість у Мінську про "різдвяне перемир'я" може опинитися під загрозою зриву через вихід представників Росії зі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Про це він сказав в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Думаю, що Росія не піде швидко назад, щоб зберегти своє обличчя. ОБСЄ готова буде збільшити кількість своїх спостерігачів на Донбасі, але забезпечити режим тиші не зможе. Є великій ризик, що чергове перемир’я на лінії зіткнення на Донбасі з 23 грудня буде під загрозою. Бо без механізму СЦКК його дуже важко буде реалізувати", - заявив Марчук. Він зазначив, що коли Росія вирішила вивести своїх офіцерів зі складу СЦКК, то вона "зруйнувала" центр.

Також Марчук підкреслив, що "цим кроком Росія показала, що на перспективу вона не зацікавлена у врегулюванні екстремальних ситуацій уздовж лінії фронту". За словами Марчука, влада Росії намагається будь-якими методами домогтися скасування обмежувальних заходів, запроваджених проти неї західними країнами.