Михайленко: переважна більшість судових засідань у резонансних справах зривається адвокатами

Михайленко: переважна більшість судових засідань у резонансних справах зривається адвокатами

Переважна більшість засідань Вищого антикорупційного суду щодо резонансних справ не відбувається внаслідок дій сторони захисту. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо розповіла голова Вищого антикорупційного суду України Віра Михайленко. І додала: судді направляли скарги до дисциплінарних органів адвокатури. Зі свого боку, адвокатура говорила про нібито порушення засад адвокатської діяльності. Хоча насправді, якщо певний учасник кримінального провадження несумлінно використовує свої права, то про це має знає спільнота, наголошує Віра Михайленко. Отже, з одного боку, судді мають дотримати процесуальні гарантії, передбачені законом. А з іншого боку, Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає способів протидії зловживанню сторони, констатувала голова ВАКС. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Віра Михайленко. Фото: Вищий антикорупційний суд

Наскільки судді ВАКС користуються відносно новою статтею про неповагу до суду, коли можна карати учасників процесу за зриви засідань?

Є певна проблема, визнає Віра Михайленко. "Тому що наше законодавство передбачає одну процедуру, а Європейський суд вже давно визначив, що та процедура, яка є в національному законодавстві, не може бути застосована. Бо в даному випадку особа є суддею у своїй власній справі. Разом із тим ми використовуємо інші механізми. Кримінально-процесуальний кодекс передбачає такі заходи, як грошове стягнення. У ВАКС це дуже активно використовується як привід, адже буває так, що інших способів слухати справу просто немає. Щодо притягнення до адміністративної відповідальності, то ми мали один випадок. Він міг би нам розв’язати руки, але ж ми маємо дотримуватися балансу. Якщо такі питання дійдуть до Європейського суду зі сталою практикою, то сенсу в цьому немає. Нам треба трохи змінити законодавство або напрацювати спосіб його застосування", – каже голова ВАКС. 

"Щодо резонансних справ – переважна більшість засідань не відбуваються внаслідок дій сторони захисту"

Якщо судові засідання ВАКС не відбувалися, на це бували різні причини, констатує Віра Михайленко. А щодо резонансних справ – переважна більшість засідань не відбуваються внаслідок дій сторони захисту, зазначає голова ВАКС. І додає: судді направляли скарги до дисциплінарних органів адвокатури. "Відповідно, адвокатура говорила про те, що ви порушуєте засади адвокатської діяльності. Хоча насправді, якщо певний учасник кримінального провадження несумлінно використовує свої права, то насамперед про це має знає спільнота. Тому направлення таких скарг, можливо, мало на меті не власне притягнення адвоката до відповідальності, а хоча б показати: "колеги, дивіться, є проблема". Отже, з одного боку, ми маємо дотримати процесуальні гарантії, передбачені законом, а з іншого боку, основний закон кримінального провадження КПК не передбачає способів протидії зловживанням сторони. У першу чергу, ми говоримо про правову культуру, щоб виявляти максимальну повагу до суду. Ми 30 років говорили, що суд не такий. І студенти університетів навіть не торкалися дверної ручки суду, а вже були переконані, що суд не такий. Це перша проблема. Друга проблема — абсолютно практична. Інші кодекси — Господарсько-процесуальний, Цивільно-процесуальний — передбачають зловживання. А Кримінально-процесуальний не передбачає. Тут проблема може бути вирішена лише внесенням змін до КПК: треба передбачити, що є зловживанням, і як суд має реагувати на таке зловживання", – резюмувала Віра Михайленко.

Попередні дві частини ексклюзивного інтерв’ю Українському Радіо голови Вищого антикорупційного суду України Віри Михайленко:

В 2020 році половина судів ВАКС була під дисциплінарною відповідальністю — голова ВАКС Михайленко

Голова ВАКС Віра Михайленко: Доброчесність — не лише матеріальна площина