ГПУ і НАБУ - під взаємним слідством (аудіо)

ГПУ і НАБУ - під взаємним слідством (аудіо)

Генпрокуратура і  Національне антикорупційного бюро - під взаємним слідством. У ГПУ підтвердили початок провадження за фактом імовірного розголошення "таємних документів".

А раніше в інтернеті з’явився аудіозапис, в якому людина, голосом схожа на директора НАБУ Артема Ситника, у неформальному інтерв’ю розповідає журналістам подробиці досудового слідства. Натомість НАБУ звинувачує Генпрокурора Юрія Луценка у незаконному збагаченні.

У що може вилитися протистояння між силовими органами? - дізнавалася Тетяна Власенко:

"Про конфлікт між Генпрокуратурою та Національним  антикорупційним бюро заговорили ще влітку. Тоді працівники ГПУ спробували провести обшук у будівлі НАБУ начебто через незаконне прослуховування у ході розслідування однієї кримінальної справи. А згодом вже антикорупційне бюро закидало Генпрокуратурі незаконне утримання своїх працівників. При цьому очільники обох відомств запевняли: це робочі моменти, які не вплинуть на їх співпрацю. Далі - Національне антикорупційне бюро відкриває кілька справ проти Генпрокуратура Юрія Луценка. Найсвіжіша – за звинуваченням у незаконному збагаченні, повідомила Українському Радіо керівник прес-служби НАБУ Оксана Мітніцька.

Невдовзі стало відомо, що перевірити декларацію Юрія Луценка НАБУ просив колишній заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін, про що він написав у Facebook. І що нинішнє кримінальне провадження відкрите за його заявою. Юрій Луценко пояснює, що не задекларував майно свого  сина, бо той живе окремо. А отже, відповідно до закону звітувати про його доходи не зобов’язаний.

А ось керівник НАБУ Артем Ситник поки мовчить. Хоча теж став головним фігурантом кримінального провадження. Відкрите воно Генпрокуратурою за фактом розголошення відомостей, що можуть становити державну таємницю. Юрій Луценко намагається переконати журналістів, що це не удар у відповідь. За його словами, розслідування ініціювала не ГПУ, а депутатка з Народного фронту  - Олена Масоріна.

Розсудити борців за верховенство права беруться депутати. Робота антикорупційних органів стала майданчиком для політичного піару, - вважає представник фракції "Народного фронту" Дмитро Тимчук.

Натомість депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найем вважає, що Артем Ситник став жертвою політичного замовлення  нинішніх корупційних можновладців.

Нинішній конфлікт підриває довіру до борців з корупцією, каже депутат від "Батьківщини" Сергій Власенко і вважає, що себе дискредитували керівники обох відомств, тож обидва мають піти у відставку.

Але на цьому історія не завершилась. Надвечір – нова справа проти НАБУ. Генпрокуратура відкрила ще одне провадження за зверненням депутата – радикала Ігоря Мосійчука. Цього разу - через закупівлю спортивних костюмів для співробітників бюро  у того ж постачальника, що фігурує у так званій "справі рюкзаків".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Кейс чотирьох суддів Київського апеляційного суду. Чого не вистачає українській Феміді?
Це ілюзія, що можна щось сховати у декларації — адвокатка Гусейнова
Фінал конкурсу на директора НАБУ: "Найбільше питань до Кривоноса"
Конкурс на посаду директора НАБУ: залишилося 11 кандидатів