Поблизу Риму відроджують забутий український монастир

Поблизу Риму відроджують забутий український монастир

У мальовничій місцевості біля озера Альбано неподалік від Риму є український куточок – монастир Святого Теодора Студита "Студіон" і однойменна церква.

Про цей духовний осередок мріяв митрополит Андрей Шептицький, реалізував його плани наступник – Блаженніший Йосиф Сліпий, та останні десятиліття маєток був забутий і занедбаний, передає Радіо Свобода.

Нині зусиллями Української греко-католицької церкви, посольства України при Святому престолі та місцевих активістів обійстя намагаються відродити. Однієї суботи для його впорядкування зібралися півсотні волонтерів української громади.

Монастирський комплекс розташований за 20 кілометрів від столиці у райському, можна сказати, містечку: з одного боку – розлоге плесо озера Альбано в оточенні струнких італійських сосен, з іншого – розкидані поселення на зелених пагорбах римської провінції. Саму садибу площею у три гектари прикрашають пальми, оливкові дерева, родючі яблуні і груші.

Відновити тут монашу діяльність і повернути історичну святиню УГКЦ до життя покликали із Греції ієромонаха Ореста Козака. Він очікує приїзду ще трьох монахів.