30 вересня - День святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії

30 вересня - День святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії

В останній день вересня православні українці вшановують пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії, які постраждали за християнську віру.

З історії свята

У II столітті нашої ери в Римі жила вдова Софія, у якої були три доньки: 12-річна Віра, 10-річна Надія і 9-річна Любов. Тоді більшість римлян сповідували язичництво, проте Софія була вірною християнкою і виховувала своїх дітей у християнській вірі.

Римська держава жорстоко переслідувала віруючих у Христа. Маленьких дівчаток заарештували, піддали катуванням, а потім убили на очах їхньої матері. Софію не піддавали тортурам. Жінка похоронила своїх дітей і два дні не відходила від їхньої могили. На третій день вона померла.

Церква причислила сестер та їхню матір до лику святих. Мощі мучениць від 777 року зберігаються в Ельзасі (Франція), в церкві Ешо.

Зображення святої Софії з трьома доньками в період Речі Посполитої було присутнє на гербі Київської католицької єпископії.

Від історії до сучасності

Деталізований і витончений пам`ятник трьом українським берегиням встановлено у Хмельницьку. Скульптурна композиція постала там до 74 річниці Хмельницької області, і стала певним символом міста.

Тріада розміщена на великому колі, яке символізує вічне, нерозривне коло буття і спадкоємності поколінь. У цьому ж колі - фігури лелек; кетяги калини, грона винограду - символи родючості і єдності; рушники, якими здавна українські матері благословляють своїх дітей.

На зворотному боці композиції - кобзар з кобзою - виразник дум і надій українського народу. Розміри монументу становлять 9 х 7,8 х 5 метрів.

Народні прикмети

Наші предки казали, якщо на Віру, Надію, Любов видно зграї журавлів, то на Покрову (14 жовтня) буде холодно, в іншому випадку зима буде пізньою. Якщо чути грім - осінь буде довгою і теплою.

Традиції та заборони

Свято має свої незвичайні традиції. Можливо, вони комусь здадуться застарілими, але від цього суть їх не зміниться. У день Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії жінки колись починали ранок голосним плачем, яким віддавали пам’ять загиблим святим. А цей плач вважався оберегом для сім’ї на цілий рік.

30 вересня жінкам не можна нічого робити по дому, влаштовувати ніяких гулянь. Категорично заборонялося влаштовувати вінчання і весілля.

Свята ікона

Прийнято вважати, що ікона Віра, Надія, Любов багато в чому допомагає, якщо до неї звернутися зі щирою молитвою. Через цю ікону звертаються до святих із проханням про створення і збереження сім’ї. Вона допомагає тим, хто хоче мати дітей.

 

 Заміжні жінки моляться перед іконою про здоров’я всіх членів сім’ї. Ікона допомагає пережити важку втрату, після молитви перед нею люди позбувалися скорботи і печалі.

Адже недарма мовиться: Віра, Надія та Любов - саме те, без чого неможливо жити. Не втрачайте Віри, живіть Надією і щиро Любіть усіх тих, хто Вам дорогий!

Олена Пенія Серрано, Українське радіо