Під стінами Софії розгорнули найбільший у світі прапор України (Аудіо)

Під стінами Софії розгорнули найбільший у світі прапор України (Аудіо)

Сьогодні над всією Україною замайоріли жовто-блакитні полотнища – країна відзначила День державного прапора. О 9-ій ранку на Софійській площі в Києві відбулась урочиста церемонія підняття Державного прапора України за участю Президента. Урочисто розгорнули жовто-синє полотнище  і в різних куточках України, і за кордоном.

Патріотичну акцію в національних кольорах -  з нагоди Дня Державного прапора та Дня Незалежності -  влаштували й українські патріоти  в анексованому Криму. Там двадцять семеро людей у жовто-блакитному одязі, приклавши руку до серця, сфотографувались у центрі Севастополя. Зі святкових заходів – репортаж Ольги Бутко:

"Наше повсякдення ось уже понад три роки не таке ясне і безхмарне, як сонце і небо на нашому прапорі, - відбиток війни на всьому. Ось і сьогодні участь у церемонії підняття Державного прапора на Софійській площі у Києві разом з Президентом брали п’ятеро наших захисників - бійців АТО, доля яких тісно пов’язана з українським прапором, зазначив Петро Порошенко.

А ось для Києва підняття державного прапора – не просто церемонія, а справжнє символічне дійство. Адже, нагадаю, вперше тут на Хрещатику біля будівлі міськради жовто-блакитне полотнище було підняте ще за рік до проголошення Незалежності – 24-го липня 1990-го року.  І з того часу саме 24-го липня столиця майже півтора десятиліття вшановувала один з найважливіших національних символів. І хоча з 2004-го вся Україна відзначає День державного прапора 23-го серпня,  урочиста церемонія у столиці, як, мабуть, і скрізь по Україні, зазвичай, не обмежується підняттям прапора і вітальними словами міських можновладців. Цього разу окрасою свята стали юні кияни – переможці шкільних олімпіад, творчих фестивалів та спортивних змагань, яким Київський міський Голова Віталій Кличко особисто вручив паспорти громадян України.

А от бійці 26-ої артилерійської бригади, що бере участь у Антитерористичній операції на Сході, приїхали до столиці на День державного прапора зі своїм бригадним  знаменом – теж жовто-блакитним. А на ньому – ні, не обіцянки, це, швидше, обітниці, розповідає рядовий бригади Вадим.

Була на урочистостях і Хвилина мовчання – на честь Героїв Небесної Сотні та загиблих на фронті учасників АТО.

А годину тому на Софійській площі столиці – під стінами святої Софії - був розгорнутий найбільший у світі прапор України. Протягом кількох останніх років полотнище розміром шістдесят на сорок метрів побувало -  і розгорталось у понад п’ятдесяти містах нашої країни. А сьогодні - у День державного прапора - знову повернулось до Києва".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!