Сьогодні офіційно розпочались навчання "Захід-2017" (Аудіо)

Сьогодні офіційно розпочались навчання "Захід-2017" (Аудіо)

Сьогодні офіційно розпочались спільні навчання збройних сил Білорусі і Росії "Захід-2017". Упродовж тижня вся світова спільнота буде пильно стежити за пересуваннями російських військ територією Білорусі.

З подробицями наш власний кореспондент у Мінську Павло Шаройко:
                                 
"Навчання розпочались без урочистих перерізань стрічок, мітингів та промов, а буденно і по військовому. Журналістів, акредитованих на навчання, на офіційну частину не запросили.

За офіційними даними, у  маневрах беруть участь трохи більше 10 тисяч  військовослужбовців, зокрема 3 тисячі  - російських. Задіяно майже 140 танків, частина з яких належить російській армії, майже стільки ж артилерійських і реактивних систем залпового вогню.

У білоруському оборонному відомстві вкотре  назвали безпідставними побоювання сусідів і країн Європи щодо можливої окупації Білорусі, і запевнили, що маневри мають суто оборонний характер. Як розповів помічник міністра оборони Білорусі з питань міжнародної військової співпраці Олег Воїнов, для виключення напруженості у відносинах з Україною, Польщею, Литвою, і Латвією принципово обрані полігони, що знаходяться на значній відстані від державного кордону.

В основу задуму "Заходу-2017" покладений варіант виникнення кризової ситуації і наростання конфлікту,пов'язаний із зростанням активності незаконних збройних формувань, міжнародних сепаратистських і терористичних організацій, що мають зовнішню підтримку. При цьому протиборчі сторони умовно розташовані в межах реальних кордонів Білорусі: з одного боку - "Північні", які включають Союзну державу Білорусі і Росії, з іншого - "Західні" - коаліція зацікавлених держав. Такий сценарій за словами Генерал-майора обрано через те, що всі збройні конфлікти останнім часом розвивалися саме таким чином.

Самі навчання  відбуватимуться у два етапи. Перший триватиме 3 доби. Під час якого війська відпрацюють тактику ізоляції районів, де розташовані незаконні збройні формування. Під час другої фази, яка триватиме 4 доби,  планується відпрацювати керування військами  під час агресії проти Союзної держави. У білоруському Міноборони запевнили, що після завершення маневрів, до 30 вересня,  і білоруські, і російські військові  повернуться у місця своєї постійної дислокації".

Павло Шаройко з Мінська для Українського радіо.

Прослухати репортаж 

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!