В Україні запустили інноваційний проект з лікування гепатиту С

В Україні запустили інноваційний проект з лікування гепатиту С

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про старт інноваційного проекту EQUIP за оцінкою спрощеної стратегії противірусного лікування гепатиту С в Україні.

Проект буде реалізовано у партнерстві з Міністерством охорони здоров'я України, Американським офісом USAID, Всеукраїнською мережею ЛЖВ (людей, які  живуть із ВІЛ), Українським центром громадського здоров'я та Альянсом громадського здоров'я.  

Про це на прес-конференції повідомив виконуючий обов'язки заступника голови місії США в Україні Карен Роббле.  

"Цей проект допоможе українським лікарям отримати необхідний досвід застосування нових препаратів для ефективного лікування пацієнтів з гепатитом С; а для уряду надасть можливість розробити ефективні програми для збільшення доступу до лікування тих, хто його потребує. Результати цього демонстраційного проекту допоможуть розробити оновлені протоколи досліджень і зрозуміти     вартість лікування для України, щоб у результаті перейняти програму і поширити по всій країні", - зазначив Карен Роббле.

Зазначимо: проект передбачає впровадження спрощеної стратегії тестування і лікування осіб з вірусним гепатитом С із застосуванням фіксованої дози комбінації препаратів прямої противірусної дії - ледіпасвіра і софосбувіра, а також оцінку ефективності спрощеної стратегії лікування пацієнтів, хворих на гепатит С і ко-інфікованих ВІЛ/гепатитом С. Проект охопить лікуванням до 4 тисяч пацієнтів у два етапи - 800 учасників у першій фазі і 3200 - у другій. Цільові групи - представники ключових груп населення, включаючи людей, які вживають наркотики, чоловіки, які мають одностатеві стосунки, працівники секс-індустрії в таких регіонах, як Дніпропетровськ, Одеса, Херсон, Київ, Київська область, Запоріжжя, Черкаси, Полтава, Чернігів та Кропивницький. Всього на фінансування проекту на  2017 - 2018 роки Агентство США з міжнародного розвитку виділило 2,5 мільйона доларів.

Зазначимо: за оцінками ВООЗ, в Україні гепатитом С інфіковано близько 2 мільйонів людей. Щорічно 84 тисячі людей вмирають від онкологічних захворювань і цирозу печінки, викликаних гепатитом С.