Кілька років на диспансерній групі через укус кліща. Розповідає інфекціоністка

Кілька років на диспансерній групі через укус кліща. Розповідає інфекціоністка

За даними Центру громадського здоров'я торік зареєстрували 4 тисячі випадків хвороби Лайма, два випадки туляремії, 12 випадків вірусних та геморагічних гарячок. Цього року зафіксовано вже 300 випадків бореліозу. Про кліщів і їхню поведінку впродовж року розповіла слухачам Українського Радіо програми лікар-інфекціоніст Євгенія Менжуліна.

0:00 0:00
10
1x

Фото: bsmu.edu.ua

Якщо немає суворої зими і промерзання ґрунту, тоді є кліщі

У нас, розповідає Євгенія Менжуліна, кілька років поспіль немає суворої зими, немає промерзання ґрунту, тому кліщі не впадають у повноцінну сплячку і більш-менш активними залишаються цілий рік. Тому випадки бореліозу трапляються постійно. Але навесні членистоногі більш активніші, бо починається сезон спарювання. "Кліщі живуть у ґрунті, в траві, нижній частині куща. На деревах кліщі не живуть", — каже лікарка-інфекціоністка. 

Вихід є: репеленти врятують 

Щодо прогулянок, то відносно спокійно можна гуляти на природі будь-де, заспокоює Євгенія Менжуліна, бо ми маємо превентивні методи захисту: репеленти. Їх можна наносити на одяг, на відкриті ділянки шкіри і вони надаватимуть захист протягом певного часу від кліщів та комах. При цьому треба розрізняти дитячі та дорослі репеленти. Для алергіків найкраще підійдуть засоби на водній основі, вони тримаються 2-3 години, втім їх за потреби можна швидко прибрати та змити. Що стосується репелентів на масляній основі, то вони довше тримаються. Але обидвоє у боротьбі проти кліщів однаково ефективні, наголошує лікарка. Є також в наявності протикліщові специфічні розчини, які наносяться на тварину, є інструменти, якими кліщів можна витягнути з місця укусу. 

Вкусив давно, еритема з'явилася зараз…

Першою і головною ознакою після укусу кліща при наявності хвороби Лайма Євгенія Менжуліна називає еритему: почервоніння з червоною кайомкою і всередині пляма, "яка може бути або звичайного кольору, або має вигляд "бичачого ока". Вона має тенденцію до розповсюдження: сьогодні вона розміром із 5 копійок, а через день вона може охопити територію всієї кінцівки. Часто навіть межі важко відстежити, де пляма закінчується. Це пов'язано із міграцією збудника, із розповсюдженням запального процесу. Якщо ви бачите незнайомий висип на шкірі і ви контактували з інфекційним агентом на природі, ця висипка вас повинна насторожити". Каже лікарка, що не завжди пацієнти констатують сам факт укусу кліща. "Укус кліща міг бути зроблений тогоріч, первинна зустріч могла бути десь колись давно. Еритема ж може проявитися як одразу після укусу, так і через декілька місяців або навіть років. Це рецидив, і він може починатися зі специфічного симптому у вигляді цієї плями. А захворювання небезпечне тим, що воно повільно може проявлятися". 

Одразу до лікаря, а не самолікування

Каже лікарка, що дітей кліщі найчастіше кусають за вушками. І батьки вже постфактум знаходять насмоктаного кров'ю павукоподібного.  Якщо укус стався, треба звертатися до медпункту. Бо там цю процедуру зроблять і швидко, і професійно. Або купити у ветеринарній аптеці засіб для зняття кліщів. Він нагадує маленький цвяхосмик. 

"При укусі кліщів проводиться аналіз крові на специфічні антитіла, імуноглобуліни класу М і класу G до борелій, які визначають гостроту або хронічність процесу. Є також імуноблотинг, рішення щодо здачі на аналіз якого ухвалює лікар". 

Захворювання на хворобу Лайма і бореліоз доволі молоде, каже Євгенія Менжуліна. "Важко сказати географічно, що де розповсюджено. Поки немає вірусних захворювань в Україні, які розповсюджують кліщі і є збудниками важких енцефалітів і геморагічних гарячок". 

Борелія живе внутрішньоклітинно, каже лікарка-інфекціоністка. Тому говорити про те, чи людина остаточно одужала після курсу лікування, доволі складно. "Пацієнт перебуває кілька років на диспансерній групі, щоби кожні пів року складати імуноблоти — специфічні аналізи щодо виявлення специфічного білка або його відсутності".