Розробляється дорожня карта синхронізації енергосистем України та Молдови

Розробляється дорожня карта синхронізації енергосистем України та Молдови

Дорожня карта процесу синхронізації енергосистем України та Молдови між ГП НЭК "Укренерго" та ДП "Moldelectrica" шляхом підключення до європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E буде розроблена в найближчі п'ять місяців.

Про це заявила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко на прес-конференції "Відімкнутись від Росії: перспективи приєднання України до європейської енергетичної мережі ENTSO-E".

"Надважливим буде те, щоб ми грамотно реалізували задачу віце-прем'єра Кістіона та в найближчі п'ять місяців розробили дорожню карту, яка також включатиме всі заходи, які будуть покриватися на реалізацію угоди підписаної до 2020 року - це буде перша дорожня карта. Наступна дорожня карта, яка буде розроблятися після прийняття цієї - це дорожня карта до 2025 року. Після того, як ми доб'ємо повну імплементацію ринку газу, потрібно буде максимально сфокусуватись на ринку електроенергії. Тут критично важливим буде те, щоб якісно працювали не лише міністерство та Укренерго, а й  щоб повноцінно функціонував регулятор", - наголосила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості.

Зазначимо, що ENTSO-E - європейська мережа системних операторів передачі електроенергії - організація, що на даний час об'єднує 43 системних операторів з 34 країн. У нинішньому форматі існує з 2009 року як об'єднання ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE та UKTSOA.