Результат ударів по енергетиці України значно менший, ніж московити хотіли — Харченко

Результат ударів по енергетиці України значно менший, ніж московити хотіли — Харченко

Росія нинішньої зими інтенсивно шукає, куди саме вдарити ракетами, дронами по енергетичній інфраструктурі України. Це констатує в ефірі Українського Радіо директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. І додає: "Те, що ми зараз спостерігаємо – це намагання бити по конкретних об'єктах, пов'язаних із промисловими, передусім, регіонами України". Експерт має на увазі в тому числі російські атаки по Кривому Рогу, вчинені цими днями. Тобто Росія намагається позбавити електрики вже не стільки населення, не обласні центри, як торік. Але Україна у міжсезоння провела домашню роботу і нинішні ворожі атаки дають значно менший результат, ніж торік, зауважує Харченко. Україна має і резервне обладнання, і розуміння, що робити і постійний потік обладнання, яке надходить.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

Є запас обладнання, є розуміння, що робити

— Яка наразі ситуація з відновленням роботи енергосистеми в Кривому Розі після влучання, наскільки суттєвими є пошкодження після минулої атаки?

Кілька атак вже відбулося на критичну енергетичну інфраструктуру на криворізькому енергетичному регіоні, кілька поспіль і дуже масованих, дуже сфокусованих. І вони досягли певного результату. Треба це визнавати. До цього готувалися, про це думали. І, безумовно, цей результат значно менший, ніж московитам би хотілося. Але тим не менш певні проблеми вони створили. Добре, що є запас обладнання, є розуміння, що робити і одночасно із заживленням споживачів починається одразу процес транспортування необхідного обладнання. А воно важке і дуже потужне, яке треба зараз перевозити туди на підстанції, встановлювати. Живлення повертається швидше, а потім вже йде важкий системний ремонт, на який потрібно 2-3 тижні. 

— Якщо ми говоримо про фізичну присутність необхідних матеріалів для відновлення, чи повною мірою ми забезпечені такими? Це переважно допомога, яка надходила свого часу від наших партнерів чи у нас є свої можливості виробляти те, що потрібно замінювати після схожих влучань?

У нас є і свій завод, який виробляє обладнання, і не один. Але саме по важкому обладнанню – при цьому в нас тільки один трансформаторний завод. Але одночасно надходить і міжнародна допомога і вона продовжує надходити насправді з багатьох напрямків. І всі розуміють, що атаки триватимуть, всі розуміють, що запас міцності необхідно підтримувати. І навіть при тому, що зараз він є – це не означає, що можна сидіти спокійно і думати, що все добре. Робота триває і над тим, щоби оновлювати і розширювати запаси енергетичного обладнання і одночасно відновлювати об'єкти, які постраждали. Можемо констатувати той факт, що домашня робота, зроблена в міжсезонні, дається взнаки і нинішні ворожі атаки дають значно менший результат, ніж торік. І, зрозуміло, що треба розширювати і подальшим чином працювати над фізичним захистом енергетичних об'єктів, працювати над тим, щоб ще краще координуватися із протиповітряним захистом. Але це вже довічна тематика. 

— Як швидко можна відновити роботу підстанції? Якщо є досить серйозні ушкодження, скільки часу на це потрібно, якщо є необхідне обладнання і фахівці? 

Давайте ми будемо говорити про конкретні об'єкти. Щоб відновити нормальну роботу підстанцій, які постраждали зараз, в тому обсязі, в якому вони були до того, як сталися прильоти – це від трьох до чотирьох тижнів за умов, які ми маємо прямо зараз. Але при цьому споживачі будуть отримувати живлення іншими лініями – це менш надійно і менше ефективно, але, тим не менш, працюватиме. І це не означає, що впродовж цього часу люди чи якісь об'єкти не отримують електрики.

Координація і взаєморозуміння зараз на дуже хорошому рівні

— Якщо говорити про захист таких об'єктів – він надважливий. Про якісь елементарні захисні моменти чи можемо ми говорити? Чи напрацьована ця система і цей алгоритм захисту?

Якщо порівняти ситуацію в жовтні-листопаді 2022 року і підготовку до сезону 2023-2024 років – це абсолютно різні ситуації. Якщо півтора роки тому було дуже важко довести, що енергетичні об'єкти важливі, що їх треба прикривати, що треба координуватися – то зараз це не є і не було якимось предметом обговорення. Питання в тому, а скільки є ресурсів, сил, як їх краще розподілити і чим можуть допомогти самі енергетики при роботі сил ППО, і чим можуть допомогти місцеві влади, щоб максимально ефективно організувати захист? Зараз жодних питань про координацію чи розуміння важливості немає – всі розуміють, всі роблять максимум і докладають просто величезні зусилля, щоб максимально захищати об'єкти. При цьому ресурси дійсно не є безкінечними, а енергосистема є великою, розгалуженою і ворог інтенсивно шукає, куди вдарити, інтенсивно шукає, де слабший захист або куди можна завдати кілька ударів поспіль і таким чином намагається добитися результатів. Але координація і взаєморозуміння в Україні зараз на дуже хорошому рівні.

Олександр Харченко у студії Українського Радіо 

Маємо постійний потік обладнання, що приїжджає

— Зараз для ворога вкотре стає пріоритетною інфраструктура енергетична.

Те, що ми зараз спостерігаємо – це намагання бити по конкретних об'єктах, які пов'язані з промисловими, перш за все, регіонами, намагання позбавити живлення вже не населення, не великі міста, як це було торік. Ця задача їм не по зубах і, схоже, вони вже розуміють це. Намагаються виокремити окремі об'єкти і буквально вибивати, вибивати, вибивати інфраструктуру навколо цих об'єктів. Я не думаю, що вони зможуть досягти успіху. Ми маємо і резервне обладнання, і розуміння, що робити і, що дуже важливо, ми маємо постійний потік обладнання, що приїжджає зараз. Рік тому ми інтенсивно шукали, де і що замовити, як знайти, як взагалі організувати – і ті зусилля дали свій результат. А зараз у нас щомісяця, щотижня приїжджають нові елементи обладнання, нові трансформатори, інші важливі частини резервування обладнання. Можливі окремі успіхи у московитів, можливі якісь відключення на години в певних регіонах, вони можуть знищити окремі автотрансформатори на окремих підстанціях. Але це не дасть їм успіху в реалізації їхнього задуму і ми будемо максимально швидко відновлюватися. І зараз поки що це вдається. 

Виробництво для України абсолютно повсюди

— Якщо говорити про нові технології, то чи знайшли ми конкретних виробників? Які зараз є можливості знайти старі технології й постачати їх в разі необхідності та виробляти нові? 

Про старі радянські елементи обладнання, трансформатори вже не йдеться. Те, що було, ми забрали і воно використано. Зараз мова йде винятково про замовлення і замовлене нове та ефективне обладнання, сучасне. Воно їде із Південної Кореї, Туреччини. Можна перераховувати велику кількість країн, але головне, що замовлення зроблені, виробництво для України абсолютно повсюди, що називається "на колесах". Все це працює, щотижня приїжджає нове й нове обладнання, нові автотрансформатори, елементи релейного захисту, які необхідні. Найголовніше, що це безперервний процес, який розписаний на місяці вперед зараз. І в нас є чітке розуміння, коли виїжджають із заводів, коли перетинають кордон, коли з'являються на складі, коли доступні, щоб бути встановленими. І це дає певне відчуття надійного спокою. Є розуміння, що обладнання раптово не закінчиться. Зараз завдяки підтримці донорів, завдяки ефективній роботі "Укренерго" абсолютно надійний спосіб захисту працює і надійний спосіб оновлення резервів обладнання постійно в роботі.

На ЗАЕС усе погано

— Яку генерацію зараз ми все-таки більше споживаємо? 

На ЗАЕС усе погано. Обладнання деградує і московські терористи не здатні його нормально обслуговувати. Станція була глибоко модернізована і "Росатом" просто немає досвіду роботи з таким обладнанням, не знає, як ним правильно оперувати і через низку інших параметрів обладнання станції швидко деградує зараз. І це є не дуже добре, тому що без надійного оперування, без надійного обслуговування це занепадає. 

Щодо енергосистеми в цілому, то зараз вона збалансована і працює. Безумовно в холоди, особливо коли температура опускалася до –10-12 – це було вкрай складно. І без допомоги країн-партнерів ми би не впоралися. В нас не вистачає зараз власної генерації. Ті три атомні станції, що в нас залишилися – так, вони виробляють понад 50% електроенергії в українську мережу. В нас працює на повну все, що можна запустити з великих гідроелектростанцій. Але взимку вони мають обмежений ресурс і обмежені в своїй роботі. Вугільні електростанції, по яких постійно тривають ворожі удари, вони самі по собі є старими. Це не найкраща ситуація для енергосистеми, ми постійно в ризику, що опинимося перед обличчям дефіциту електроенергії, цей ризик є стабільним зараз. Допомагають партнери, наші країни-сусіди – вони дають змогу і отримати аварійну допомогу в разі необхідності, і відкрити імпорт, який є доступним. Але надійності, саме генераційної спроможності в нашій системі обмаль і ми, на жаль, найближчі роки, якщо ми не звільнимо Запорізьку атомну – ми будемо залишатись в тій самій ситуації.

КОНТЕКСТ

В енергосистемі України 2 лютого 2024 року виник профіцит електроенергії. Надлишки сумарною величиною постачання 1 600 МВт-год з 11:00 до 15:00 передавалися до Польщі.

Про це повідомили у телеграм-каналі Міненергетики. "У короткострокові ремонти вийшло два блоки ТЕС і один блок ТЕЦ, після закінчення робіт до мережі під'єднали блок та корпус теплоелектростанцій. В резерві шість одиниць теплової генерації, що будуть залучені у разі потреби", —йдеться у повідомленні.

Поточної доби прогнозується імпорт електроенергії — 9 979 МВт-год, водночас передбачається експорт до Молдови — 810 МВт-год.

Фахівці розповіли, що внаслідок російських ударів 3 лютого 2024 року на підстанції НЕК "Укренерго" у Дніпропетровській області стався вибух — виявлено уламки БПЛА. Після повторної атаки на станції виникла пожежа, частково відключилось обладнання. Через нічні обстріли також було частково знеструмлено обладнання ТЕС. Споживачі залишилися без світла. Наразі енергетики працюють над відновленням електропостачання. "Враховуючи, що за останній тиждень ворог втретє атакує енергооб'єкти Дніпропетровщини, у Кривому Розі для стабілізації ситуації та проведення відновлювальних робіт енергетики змушені були застосовувати графіки аварійних відключень споживачів", — пояснили у міністерстві.

З технічних причин відключались лінії 110 кВ на Одещині, знеструмились побутові споживачі у двох населених пунктах. Усіх заживлено.