"Абсолютно раціональна позиція". Селезньов про висловлені Залужним основі підходи у протидії російським агресорам

"Абсолютно раціональна позиція". Селезньов про висловлені Залужним основі підходи у протидії російським агресорам

Висловлена абсолютно раціональна позиція головкома ЗСУ в тому, що війна виграється не чисельністю війська, а за рахунок технологій. Це констатував Українському Радіо військовий експерт Владислав Селезньов, коментуючи статтю Валерія Залужного для сайту "Збройні Сили України", оприлюднену напередодні. Головком ЗСУ окреслив три головні цілі, на яких треба зосередити зусилля у війні проти російської агресії у 2024 році: 1) створення системи забезпечення Збройних Сил України високотехнологічними засобами; 2) упровадження нової філософії підготовки та ведення бойових дій, яка враховує обмеження в засобах та способах їх застосування; 3) і якнайшвидше опановувати нові бойові можливості.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка Національної гвардії України 

"Нам потрібна величезна кількість дронів"

— Що особисто ви прочитали в статті і які враження?

Абсолютно очевидно наступне: головнокомандувач ЗСУ разом з офіцерами штабу абсолютно раціонально і чітко розуміє і ситуацію на полі бою, і тенденції, які очікують українців поточного 2024 року, а також шляхи розв'язання цієї неймовірного масштабу війни. І тут абсолютно раціональна позиція головкома в тому, що війна виграється не чисельністю війська, а за рахунок технологій, і що нам потрібна величезна кількість дронів не дуже дороговартісних, але за рахунок їхньої масовості ми можемо досягати успіху на полі бою. Так само головком акцентував нашу увагу на потребі створення потужного щита систем радіоелектронної боротьби, щоб заважати ворогу активно та ефективно використовувати такі ж самі дрони. Головком наголошував на тому, що ми не маємо права занурюватися у внутрішньополітичні процеси, бо той вирій може знести все і вся на теренах нашої країни. Він наголошував на пожвавленій співпраці з західними партнерами, бо це насправді дуже важливий кейс технічної підтримки української армії. Бо, на превеликий жаль, український оборонно-промисловий комплекс неспроможний повністю забезпечити всі потреби наших Сил оборони. Отже абсолютно ґрунтовний і дуже раціональний аналіз ситуації і пропозицій щодо варіантів вирішення цієї насправді непростої ситуації, в якій нині перебуває і українське військо, і Україна, як держава.

"Залужний за визначенням усе більше і більше набуває рис політика. Хоча це йому зараз лише заважає"

— Військові та політичні оглядачі висловилися про те, що у колонці для CNN є також констатація політичної відповідальності за непопулярні кроки. Чи ви це також відчули?

Звісно, що Залужний, хоча і максимально дистанціюється від тих внутрішньополітичних процесів, які відбуваються, але ж ми бачимо, що він є однією із ключових осіб нашої держави, що зараз організовує охорону та оборону українських кордонів, працює над тим, щоб забезпечити незалежність та відновити територіальну цілісність України. Він за визначенням усе більше і більше набуває рис політика. Хоча я впевнений, що це йому зараз лише заважає. Головком зі своїм штабом має в першу чергу планувати операції, працювати над їх забезпеченням і далі їх вже реалізовувати. Це його ключова місія і задача. А задача наших політиків, як на мене – це питання об'єднання українського суспільства. 

Владислав Селезньов. Фото: ФБ-сторінка Владислава Селезньова

Задачі артилерії та аеророзвідки відрізняються

— Міністра оборони Рустем Умєров написав листа до міністрів Європейського Союзу про нестачу боєприпасів. Ми воюємо зараз дронами, тому що нам не вистачає снарядів для артилерії?

Вашу думку підтверджує профільний заступник міністра оборони генерал Іван Гаврилюк, який наголошує на тому, що частково нестачу артилерійських боєприпасів ми намагаємося компенсувати за рахунок активного використання дронів, зокрема FPV-дронів. Ми повинні розуміти, що все ж таки задачі, які покладаються на артилерійські підрозділи і задачі, які покладаються на підрозділи аеророзвідки ударних і FPV-дронів дещо відрізняється. Частково нестачу артилерійських боєприпасів ми можемо компенсувати. І  цьому є яскраве підтвердження – враження ворожої колони, що сталася 30 січня. Тоді за допомогою БПЛА нам вдалося пошкодити та знищити кілька одиниць ворожої техніки, зокрема танків. Хоча, звісно, що артилерія і досі відіграє дуже важливу місію на полі бою: до 90% ворожих втрат – це результат ефективної бойової роботи українських артилеристів та українських ракетників. Тому на це треба зважати. Що взагалі робити в цій ситуації, коли нам наші поважні західні партнери мали поставити до кінця березня 1 млн артилерійський боєприпасів, а де-факто поставлять дещо більше, ніж пів мільйона: десь 540, можливо 560 тисяч. Звісно, що ми на той мільйон снарядів розраховували, але маємо те, що маємо. Треба шукати інші шляхи та можливості, зокрема і такі, на яких наголошує генерал Залужний: за рахунок масового застосування тих самих дронів мати ключову технологічну перевагу на полі. Чому це важливо? Тому що чим далі, тим більше російсько-українська війна набуває ознак війни четвертого покоління – це коли замість людей дедалі частіше починають воювати техніка, технології, система радіоелектронної боротьби, високоточні снаряди та високоточні ракети. І ми маємо стежити за тенденціями, гнучко трансформуватися під ті реалії, що є на полі бою і застосовувати усі наявні технологічні ресурси та можливості, щоб мати там перевагу. Бо воювати чисельністю – це справа надзвичайно невдячна. У нас на фронті воюють найкращі, найліпші воїни, герої, громадяни.

"Не вистачає чіткої комунікаційної програми щодо мобілізації"

— Техніка без людського ресурсу лише метал і більше нічого… 

Стіни ніколи самі себе захищати не будуть. І які б потужні в інженерно-фортифікаційному плані нам не вдалося би створити захисні споруди та мережі, їх в першу чергу захищатимуть та боронитимуть люди, професійно і підготовлено навчені та вмотивовані – це є ключовим фактором, що забезпечує нам перевагу на полі бою. І тут ми повертаємося до дуже складної, чутливої та важливої теми – мобілізації. Чому в нас не дуже гладко відбувається процес мобілізації? Тут не вистачає чіткої комунікаційної програми процесу, який мав би системно та чітко пояснювати нашим співгромадянам, де саме, на яких полігонах, за якими саме програмами вони будуть проходити підготовку та допідготовку, щоб отримати відповідний польовий вишкіл, який забезпечить їм живучість на полі бою. Якою саме зброєю та на якій техніці наші співгромадяни виконуватимуть бойові завдання? Щоби вони були впевнені в тому, що вона убезпечить їх від впливу ворожих дронів, ракет, снарядів. Під керівництвом яких командирів, яких підрозділів вони будуть виконувати ці завдання? Бо підтримка бойових побратимів, здоровий морально-психологічний стан в колективі, якісне та повноцінне забезпечення є тими ключовими факторами, які дають надію, віру та впевненість в тому, що за Україну варто не вмирати, за Україну варто воювати і жити. І для того є всі можливості та всі ресурси. Це насправді дуже важливий кейс, бо люди є визначальним фактором. Саме люди є основою та підґрунтям усієї нашої держави, яка має бути незалежною та вільною.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
Не налаштованих воювати треба виявляти — офіцер ЗСУ Микола Мельник