ЗСУ досягли конкретних успіхів — Нарожний про РЕБ України

ЗСУ досягли конкретних успіхів — Нарожний про РЕБ України

Нейтралізація двадцяти російських ракет різного типу, які йшли різними маршрутами і з різних напрямів, означає, що ЗСУ досягли конкретних успіхів. Це зазначив в ефірі Українського Радіо військовий експерт, волонтер Павло Нарожний. 13 січня 2024 року Росія завдала чергового ракетного удару по території України. ППО знищила сім крилатих і одну авіаційну російську ракету. Крім цього, як повідомили Повітряні Сили ЗС України, понад 20 російських засобів повітряного нападу, що не потрапили в статистику збитих, не досягли своїх цілей внаслідок активної протидії засобами радіоелектронної боротьби. 

Павло Нарожний розповів докладно про протистояння РЕБ і РЕР України та Росії у війні. 
 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: armyinform.com.ua

РЕБ та РЕР

— Що таке засоби радіоелектронної боротьби?

У росіян є розробка "Поле-21". Це зовнішня вантажівка, в якій встановлена величезна кількість антен, кожна з яких вирішує якусь задачу. А саме: заглушити, не дати змоги передавати інформацію на якомусь діапазоні в якомусь форматі. Наприклад, це можуть бути засоби супутникової навігації, зокрема GPS, Baidu, ГЛОНАСС (Глобальна Навігаційна Супутникова Система) — спочатку радянська, а потім російська радіонавігаційна супутникова система — ред.). Також це можуть бути засоби передачі інформації штатними радіостанціями Збройних Сил України. Це Motorola у VHF та UHF діапазони. Це може бути мобільний зв'язок та інші засоби передачі. Росіяни навіть намагалися глушити і завадити роботі супутникового зв'язку Starlink, який дуже широко використовується в українській армії.

Ще є радіоелектронна розвідка (РЕР). Це засоби, які знаходять місця, де перебувають оператори БПЛА, тому що вони випромінюють сигнал управління чи, можливо, якийсь інший сигнал. Це не робить РЕБ. Якщо повернутися до України, спочатку треба подивитися на ситуацію очима росіян. "Шахед" летить по запрограмованій траєкторії. Тобто оператор його запускає, в нього є якась теплоелектроцентраль або магістраль передачі електроенергії...

— І він, коли летить у повітрі, орієнтується за даними супутника, так?

Не зовсім так. У нього є дві системи. Перша — це інерціальна. За відхиленням гіроскопа він розуміє, де знаходиться в просторі. Тобто уявляємо, що ми розкрутили дзиґу, штовхаємо її, і вона повертається у свій попередній стан. Так само працює інерціальна система. Але є один мінус — вона дуже неточна. Якщо йдеться про відстані 10, 20, 30 кілометрів, за допомогою такої системи можна влучити в коло радіусом 20-30 метрів. Але "Шахед" зазвичай летить на відстань в сотні кілометрів. І чим далі він летить, тим більше накопичується помилка. І цю помилку росіяни, і не тільки вони, в таких системах компенсують за допомогою GPS, коригують. Щодо того, за яким принципом працюють засоби РЕБ, вони передають фальшиву інформацію на шляху пересування цього "Шахеда". Це GPS-спуфінг. Тобто летить "Шахед" і на всій траєкторії його пересування йому передається фальшива інформація. Зазвичай це тільки частково фальшива інформація. Наприклад, йому передають тільки неправильну висоту для того, щоб його помилка на траєкторії накопичилась, і він розумів цей сигнал як правильний. Він перебуває на висоті 200 метрів, а йому передають, що він є на висоті 500 метрів над рівнем моря. Врешті-решт він скоригує свою траєкторію і впаде на землю.

"Беруться супутникові фото, фотографується маршрут, за яким ракета повинна пересуватися…"

— Тобто фактично накладається один сигнал на інший, передається фальшива інформація. Задля цього цей сигнал має бути потужніший, ніж оригінальний? Чи в який спосіб вдається заступити справжній сигнал фальшивим?

Саме так. Він повинен бути набагато потужніший. Але тут ще я дуже все спрощую, тому що в "Шахеді" стоїть спеціальна антена. Росіяни це називають виріб "Комета". Це спеціальна захищена антена, яка була розроблена проти спуфінгу і проти того, щоб глушили сигнал. Наші спеціалісти, чи, можливо, не наші спеціалісти, а за допомогою союзників навчилися проходити цю проблематику і передають ці сигнали "шахедам", і вони падають. Така система стоїть у більшості російських крилатих ракет, але не у всіх. Перша — інерціальна, тобто гіроскоп. Друга — це GPS, ГЛОНАСС, або якась інша система супутникової навігації, або всі разом системи супутникової навігації. І в деяких найбільш сучасних ракетах, наприклад, у "Кинджалі", стоїть система навігації або по зорях, або по фотографіях маршруту. Тобто беруться супутникові фотографії, фотографується маршрут, за яким вона повинна пересуватися, після того спеціальним чином адаптується і ракета летить. І якщо ясна погода, якщо в неї не перекривається горизонт нічим, то вона орієнтується по цих фотографіях. І таку систему навігації, на жаль, перебити нічим неможливо. Тому що вона не користується ніяким зовнішнім сигналом. Для неї GPS буде тільки допоміжним сигналом. А основним — будуть фотографії на Землі. Наприклад, саме така навігація стоїть у ракетах Storm Shadow (які мають ЗСУ).

— Тобто вони самостійно розпізнають рельєф, ті локації, які вони проминають за допомогою систем штучного інтелекту?

Це машинний зір, не зовсім штучний інтелект. Коли завдаються удари по Кримському мосту, то росіяни вмикають спеціальну систему, яка випускає аерозоль. Задимлюють повітря. Тобто основна задача — щоб така візуальна система і навігація не працювали на підльоті до серйозних об'єктів, яким є Кримський міст.


Павло Нарожний. Фото: ФБ-сторінка Pavlo Narozhnyy

"ЗСУ досягли конкретних успіхів"

— І фактично ми говоримо про те, що оголошено було нашими силами оборони про те, що ракетна атака 13 січня була відбита за допомогою системи "Покрова". Це система радіоелектронної боротьби. Що нам зараз відомо про цю систему?

У будь-якої системи РЕБ є відстань дії, обмежена дальністю горизонту. І зазвичай будь-яка система може впливати на 20, 30, 40, 50 км максимум. Це залежить від висоти, на якій встановлені антени, від потужності передавача, від типу антени. І, крім того, ще залежить від частоти, на яку сигнал цей передається. Уявімо, що цей передавач може передавати на 20-30 км. Якщо у нас довжина кордону з Росією, де може пройти ракета, може бути тисяча кілометрів, то треба доволі багато таких систем. Але плюс у тому, що вони відносно прості й малі. Їх можна возити у відносно невеличкому автомобілі та виробляти у величезній кількості. І успіхи на цьому тлі вже є. Якщо ми кажемо про збиття двадцяти ворожих ракет різного типу, які йшли різними маршрутами і з різних напрямків, це означає, що Збройні Сили України досягли конкретних успіхів.

"Росіяни заявляють, що вони збивають ракети HIMARS. Це неправда"

— Чи щось подібне використовувала коли-небудь будь-яка інша країна? Чи наша країна вперше в історії стикнулася із такими масованими атаками і, відповідно, ми застосовуємо передовий досвід?

Таких ракетних жодна країна у світі не переживала. Можна згадати Ізраїль, але проти Ізраїлю використовуються дуже примітивні ракети. Це реактивний снаряд, тому що він не керований. І впливати РЕБом на нього немає сенсу. Росіяни, на жаль, мають дуже серйозні системи РЕБ, і вони навіть заявляють про те, що вони вміють збивати ракети HIMARS зі свого маршруту. Це неправда, тому що принципова різниця між ракетами HIMARS і між крилатими ракетами, які стріляють по нас, у тому, що крилата ракета летить на низькій висоті — до 200 метрів, шахед летить на низькій висоті до 200 метрів, а "хаймарсівська" ракета летить на висоті понад 20 км. І на неї впливати дуже-дуже важко. На ціль вона падає вертикально вниз, а крилата ракета — ні. Вона заходить з траєкторії, з низької висоти. Але у росіян є доволі просунуті системи, наприклад, "Поле-21". Питання в тому, що таких систем треба дуже багато. Їх треба розставити на всій траєкторії, на всіх місцях, де можуть прилітати ці ракети. Крім того, питання полягає в складності та ціні такої системи. "Поле-21" — це десятки мільйонів доларів вартості. І росіяни не можуть їх розставити по всіх ділянках фронту.

"РЕБ — це дуже серйозна перешкода для ракетних атак з боку Росії"

— Якщо вже публічно заявлено про те, що ми маємо систему "Покрова", вочевидь, росіяни так само усвідомили, що вони стикаються із новим рівнем труднощів в обстрілах України своїми ракетами. Чи станом на зараз для них це насправді істотна проблема?

Звісно. Якщо ми кажемо, що ми змогли збити декілька десятків ракет, що ми можемо збивати "шахеди", це для них дуже серйозна проблема. Тому що росіянам треба зараз на цих всіх системах змінити навігаційні системи. Тобто на кожну ракету встановити нову навігаційну систему. Деякі з цих ракет ще радянського виробництва, а деякі модифіковані, наприклад, Х-555. Чи є у них можливість зараз розробити такі системи, коли вони перебувають під санкціями? Я не впевнений. Тому це дуже серйозна перешкода для ракетних та інших атак з боку Росії.

— Що станом на зараз із засобів радіоелектронної боротьби можуть запропонувати нам наші партнери? Якою мірою та допомога, яка надходить із західних країн, містить подібні системи?

Це абсолютно секретна інформація. Ці системи ніколи публічно ніде і ні по яких відкритих каналах не проходили.

КОНТЕКСТ

13 січня 2024 року Росія завдала чергового ракетного удару по території України, запустивши 40 засобів нападу, зокрема, 18 крилатих ракет і шість "кинджалів". ППО України знищила сім крилатих і одну авіаційну російську ракету. Крім цього, як повідомили Повітряні Сили ЗС України, понад 20 російських засобів повітряного нападу, що не потрапили в статистику збитих, не досягли своїх цілей внаслідок активної протидії засобами радіоелектронної боротьби. Також "нє імєющіє аналогов" російські ракети стають дедалі гіршими і летять бозна-куди. 

Таким чином вперше стало відомо про нейтралізацію 20-ти російських ракет засобами не ППО, а РЕБ.