"Працівники російської "оборонки" вважали, що до них не долетить". Міхненко про "бавовну"

"Працівники російської "оборонки" вважали, що до них не долетить". Міхненко про "бавовну"

Психологічний стан працівників російських так званих "оборонних" підприємств, які відвідує "бавовна", "буде трішечки пригнічений ". Це зазначив в ефірі Українського Радіо військовий експерт Антон Міхненко. Адже ці працівники, котрі виробляють зброю, яку російські окупанти використовують у війні,  були переконані, що до них нічого у відповідь не долетить. Також є вплив "бавовни" на військову промисловість РФ у цілому, адже порушується ритмічність поставок на фронт. 

По заводу "Щегловський вал" у російському місті Тула здійснили атаку безпілотники, повідомило джерело Суспільного в українських спецслужбах. Завод виробляє ЗРК "Панцир-С". Також дрони атакували російське підприємство з переробки газового конденсату в Усть-Лузі на узбережжі Балтійського моря і цей завод припинив усі технологічні операції. Це підприємство переробляє паливо, яке, зокрема, постачається і для військ РФ. 
 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото Укрінформ

"Вони були переконані, що перебувають далеко за лінією фронту і до них нічого не долітає"

— Наскільки ми, на ваш погляд, можемо далеко  станом на зараз діставати росіян? І розкажіть трішки про їхні можливості захищатися, тримати оборону. Я так розумію, що вони накопичили передусім системи ППО та ПРО біля лінії фронту, вочевидь, наситили й Москву. А решта територій Росії? 

Я би розглядав це питання в кількох площинах. По-перше, українська оборонна промисловість, відповідно до заяв нашого військово-політичного та промислового керівництва, наростила виробництво безпілотних літальних апаратів різних типів, у тому числі стратегічного призначення. Вони можуть долати велику відстань і на дальності 750-1000 км вражати ті чи інші цілі. Те, що відбувається на території Росії, якраз є свідченням того, що якісь дрони долітають, трапляється "бавовна" і вона порушує роботу важливих оборонних підприємств РФ. З іншого боку, потреба в цих безпілотних літальних апаратах велика.

Наслідки такої "бавовни" для РФ та нас можна розглядати також в кількох площинах.

► Варто подивитися на таку складову, як російський оборонно-промисловий комплекс. В Росії це відносно цілісний організм. Безумовно, щось вони купують за кордоном, дещо – виробляють у себе, і коли він ритмічно працює та постачає боєприпаси, це добре для Міністерства оборони РФ. Це можливість вчасно постачати боєприпаси на тимчасово окуповані території України. Коли порушується ритмічність роботи оборонного підприємства, це зазвичай має певні наслідки. Боєприпаси із Тамбовського порохового заводу будуть пізніше постачатися до лав збройних сил РФ, і "бавовна" на руку нам.

► Морально-психологічний стан працівників на цьому підприємстві буде трішечки пригнічений після "бавовни". Адже вони були переконані, що перебувають десь далеко за лінією фронту, і що до них нічого не долітає. Вони тепер думатимуть про те, як уберегти власні сім’ї: потрібно, можливо, звільнятися і переїжджати вглиб території Росії. Тобто, це певний вплив і на оборонне підприємство, і на оборонну промисловість в цілому, адже порушується певна ритмічність поставок. 

► Якщо говорити про Міністерство оборони РФ, то зі свого боку вони, безумовно, вимушені також реагувати. Вони мають змінювати власні плани, мають розуміти, що боєприпаси надійдуть пізніше і, відповідно, все це впливає на хід бойових дій. 

► Якщо казати про вплив на РФ загалом, то це впливає на населення. Вони розуміють, що вже немає місця на території Росії, де б Україна чи хтось там не дістав би їх і не порушив би спокійну роботу підприємств і відносно спокійну ситуацію в країні.

"Що сильніше дестабілізація в Росії, тим більше вплив на хід бойових дій"

— Хіба що на Далекий Схід ми ще не дістаємо, туди ми ще не відправляли свої дрони… За Уралом можна спати спокійно.

Ми будемо примушувати їх покидати європейську частину РФ і їхати десь за Урал. Важливо додати, що російська влада буде використовувати цей аспект. Вони розуміють, що в березні будуть вибори президента РФ, і вони будуть ситуацію з "бавовною", яка трапляється на території Росії, використовувати на власний рахунок, як Путін робив і на попередніх виборах саме в контексті безпеки. Нібито російська влада гарантуватиме безпеку, "бачите, яка небезпечна Україна, стріляє, а наш "лідер" Путін забезпечить безпеку". І населення з одного боку буде реагувати, адже воно вже звикло вірити. Проте є частка росіян, яка розуміється, що за ці роки Путін, поки перебував при владі, цю безпеку не гарантував. Це загальний вплив і те, що ця "бавовна" трапляється, має в переважній більшості сенс для нас. Сильніше дестабілізується ситуація в Росії, значніше порушені процеси, тим більше це вплине на хід бойових дій. 

"Важливо, де саме на пороховому заводі відбувається "бавовна" 

— Ми згадали Тамбовський пороховий завод. А загалом скільки подібних заводів, підприємств станом на зараз може бути в Росії? Якою мірою враження одного заводу впливає в цілому на їхню обороноздатність? 

Насправді в них є кілька заводів, які займаються питаннях порохів, зокрема, у Пермі існує завод, який випускає порох. Але теж ми маємо розуміти, що кожен із цих порохових заводів відрізняється різним напрямком. Один завод працює на забезпечення порохами і спорядженням боєприпасів для артилерії, інший завод більше працює для ракет систем залпового вогню чи крилатих ракет, адже їхня специфіка порохів трішки відрізняється. Є певна специфіка і якщо ми кажемо, що буде порушено роботу того чи іншого заводу, це означає, що буде порушена робота процесів, пов’язаних з виробництвом того чи іншого типу. Порох – це важлива складова ОПК, бо без пороху неможливо буде робити ті чи інші боєприпаси та інше озброєння, яке використовують у ході бойових дій. Порушення роботи саме порохових заводів – це базовий момент, який істотно впливає на боєкомплект РФ та можливість його застосувати. Також наголошу, що значна частина російських підприємств перебуває в європейській частині РФ, тобто в зоні досяжності "бавовни" і це добре з одного боку, тому що ми можемо забезпечити цю "бавовну" в різних регіонах європейської частини Росії. З іншого боку, порохові заводи – це достатньо складний об’єкт для ураження. 

Антон Міхненко. Скриншот із відео

— А в чому складність?

На території Росії пороховий завод може займати велику площу. Якщо подивитися на порохові заводи з супутника, то видно, що вони рознесені по місцевості, є певна відстань між цими будівлями на території заводу, бо сам завод займає велику площу. 

— Щоб не було ланцюгової реакції?

Саме так. Тому, якщо відбувається "бавовна" в якомусь будинку, то відбувається вибух безпосередньо там, вибухова хвиля не переноситься, пожежа теж може не перенестися. Тому це складний об’єкт і треба розумітися, де саме може відбутися "бавовна": або саме в тому цеху, де відбувається спорядження боєприпасів, або в тому цеху, де створюють суміші порохів для того чи іншого зразка. Якщо вона відбулася на складі, в одному з приміщень, то є, звісно, певні втрати, це вплине. Але не дуже. 

— Бо саме виробництво в такому  разі не буде вражене і порушене. 

Безумовно. Тож де саме відбувається "бавовна", має значення.