19 907 відгуків на вакансії за 2 місяці. Lobby X активізує рекрутинг до ЗСУ

19 907 відгуків на вакансії за 2 місяці. Lobby X активізує рекрутинг до ЗСУ

Протягом майже двох місяців дії договору між Міністерством оборони України та рекрутинговою платформою Lobby X ця платформа отримала 19 907 відгуків на розміщені нею вакансії. Тобто стільки разів люди відправили своє резюме на ту чи іншу посаду. Про це повідомила керівниця військового департаменту Lobby X Ольга Бандрівська. На сайті Lobby X розміщено за ці майже два місяці 822 нові вакансії для ЗСУ. Бандрівська запевнила, що у Lobby X стежать за тим, щоб усі охочі отримали відповідь. "Ми підтримуємо зв'язок із військовими роботодавцями протягом всього періоду найму, поки вони не скажуть, що зібрали команду", — наголосила Бандрівська. Lobby X займається залученням до Сил оборони ще з літа 2022 року, але після підписання угоди з Міноборони з платформою почали співпрацювати 136 нових військових підрозділів.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

19 907 відгуків на вакансії в ЗСУ

— Міністерство оборони дозволило на сайтах працевлаштування розміщувати вакансії, які можуть бути потрібними тому чи іншому військовому підрозділу. Вже майже 400 підрозділів розміщують своє оголошення на профільних ресурсах. У Міноборони також розповідають, що листопад-грудень 2023 року дають можливість зробити певні висновки стосовно того, як цей процес триває. Отже, два місяці — це багато чи мало для того, щоб робити висновки?

Мабуть, загалом, ще трошки рано говорити про ефективність такого підходу. Але я вже можу поділитися з вами результатами за період від початку підписання договору з Міністерством оборони. Ми підбили аналітику і отримали 19 907 відгуків на вакансії. Це означає, що 19 907 разів люди відправили своє резюме на ту чи іншу вакансію. Ми розмістили за майже два місяці 822 нові вакансії. Враховуючи те, що ми працюємо з військовим рекрутингом і військовими вакансіями ще з літа 2022 року, то це також значне зростання в нашій статистиці. І в напрямку військового рекрутингу з нами почало співпрацювати 136 нових підрозділів, з якими ми раніше не працювали. Для нас це значний позитивний показник, оскільки ми бачимо, що є як запит від військових підрозділів на таку послугу, так і попит від суспільства. Люди готові відгукуватись на вакансії, якщо вони розуміють, на що вони йдуть, ким вони можуть бути в тому чи іншому підрозділі.

Як розмістити вакансію?

— До речі, в Міноборони зауважують, що завдяки такому процесу рекрутингу людина йде у визначену частину на визначену посаду, максимально використовуючи свій цивільний досвід. Крім того, контракт має низку переваг щодо соціального забезпечення. Наскільки відомо, є кілька платформ, визначених Міноборони, які можуть займатися набором військових і давати дозвіл підрозділам розміщувати вакансії. Як працюють ці сайти? Які вимоги є до того, як саме потрібно розміщувати вакансію або подаватися на неї?

Мені складно оцінювати ефективність інших платформ, оскільки це наші колеги. Тут ми точно не конкуренти, ми всі разом працюємо на те, щоб забезпечити ефективними кадрами, спеціалістами Сили оборони. Враховуючи те, що LobbyX почав працювати значно раніше, то у нас ми бачимо більшу ефективність з точки зору більшої кількості розміщених вакансій, більшої кількості підрозділів і, відповідно, відгуків. Тому що наш сайт уже люди знають — як кандидати, так і військові підрозділи. Ми страшенно поважаємо Work.ua, Robota.ua, OLX Робота за їх внесок в цю справу і готові ділитися своїм досвідом, якщо це буде потрібно, але у нас трошки різні підходи до цього.

Для Lobby X, щоб розмістити вакансію, потрібно просто залишити заявку, свій контакт і номер свого підрозділу, й наш менеджер зв'яжеться з людиною, все з'ясує, все проконтролює, проведе по всьому процесу, допоможе заповнити опис, далі інша наша людина візьме в роботу саму вакансію, допоможе з описом, опублікує, і ми займаємось поширенням вакансій. Якщо говорити про інші платформи, то для того, щоб розмістити вакансію представнику військового підрозділу, потрібно обов'язково мати електронну пошту, зареєстровану в Міністерстві оборони. Це обов'язкова вимога для того, щоб пройти реєстрацію, оскільки з приватної електронної пошти цього зробити не можна. Це важлива умова, про яку варто знати заздалегідь, щоб підготуватися. Далі людині достатньо зайти на сайт і заповнити вакансію, так само як і будь-якому цивільному роботодавцю. Тобто заповнюється опис, залишаються контакти й збираються відгуки.


Заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова та голова організації Lobby X Владислав Грезєв підписали договір, яким розпочали проєкт із рекрутингу до ЗСУ. 13 листопада 2023 року. Фото: Міністерство оборони України

Як опрацьовують відгуки на вакансії?

— Щодо цього етапу роботи, чи цим все завершується? Чи відстежуєте ви далі, чи спрацьовують відгуки на ту чи іншу вакансію?

Ми дивимося на те, наскільки багато відгуків на ту чи іншу вакансію. Якщо їх замало, ми працюємо над додатковим інформуванням людей про цей підрозділ, більше про нього розповідаємо з точки зору роботодавця. У нас є окремі рубрики "Бренд роботодавця", де ми підсвічуємо сильні сторони тих чи інших підрозділів, враховуючи те, що зараз відбувається конкуренція між підрозділами за людей. Це нормально, це звичайні ринкові умови — так само, як і в цивільному житті. Тому що вакансії можуть дублюватися в різних підрозділах, наприклад, там і там потрібні оператори БПЛА. Тож, на більш відомі підрозділи люди подаються більш охоче, тому що вони їм знайомі, вони десь бачили їхні відео чи знають когось із представників цього підрозділу, а на менш відомі — відгуків менше. Тож ми це відстежуємо, коригуємо, підсвідчуємо військові підрозділи й ті вакансії, які потребують додаткового інформування про них. Далі також ми дивимося, наскільки наші військові роботодавці контактують із кандидатами, які відгукнулися. Враховуючи те, що кандидати збираються в нашій базі даних, ми маємо можливість відстежувати статуси кандидатів — чи вони проконтактовані, чи їм відмовлено, чи вони йдуть по процесу далі. І таким чином ми намагаємось підтримувати якість сервісу, якість послуги для кандидатів, оскільки для людей завжди дуже складно не отримувати жодної відповіді на свій відгук. Ми, зі свого боку, докладаємо максимум зусиль, щоб контролювати, чи людина отримала відповідь на свою заявку чи ні. Також ми допомагаємо військовим підрозділам далі по процесу провести відбір, якщо потрібно консультуємо щодо мобілізації, щодо переведення, яким чином це відбувається, що потрібно зробити. Тобто ми підтримуємо зв'язок із військовими роботодавцями протягом всього періоду найму, поки вони не скажуть, що вже зібрали команду, що вони вкомплектовані і можна закривати вакансію. Потім ми її закриваємо, вона зникає з сайту і відповідно на нашому сайті є лише ті вакансії, які є точно актуальними.

— Ви сказали про те, що станом на сьогодні понад 19 тисяч відгуків. А чи є статистика щодо того, скільки дійсно вже працевлаштувалися?

Якщо говорити за період двох місяців, то насправді це трохи короткий період для того, щоб доробити висновки про мобілізованих або працевлаштованих в Збройні Сили людей, адже вони можуть перебувати на дуже різних етапах цього процесу. І ми зазвичай аналізуємо кількість працевлаштованих за довший період, бо працевлаштуванням може вважатися, коли людина вже прибуває у військову частину на виконання своїх безпосередніх обов’язків. Але перед тим, як вона прибуде у військову частину, їй потрібно ще пройти базову військову підготовку, яка триває мінімум місяць. Взагалі першим етапом їй потрібно пройти відбір із військовим підрозділом, далі прийти в ТЦК, пройти військово-лікарську комісію, потім вона буде відправлена у навчальний центр. Тобто цей процес досить тривалий, і два місяці — це замаленький період.


Ольга Бандрівська. Фото: dyvys.info

Чинні військовослужбовці також мають змогу перевестися з одного підрозділу до іншого, але потрібна згода командира

— Тобто результати будуть пізніше. А чи є регіональні особливості? Чи можна сказати, що в тих чи інших областях більше людей, які саме таким чином користуються можливістю потрапити до війська, а десь менше?

Насправді ні. Тут питання в тому, наскільки люди проінформовані взагалі про таку можливість. Саме тому ми останні два місяці свій фокус уваги й зусиль зосередили на тому, щоб донести можливість вибору конкретного підрозділу і посади в Збройних Силах через таку платформу, як Lobby X. Зокрема, ми запустили сотні білбордів по всій країні, щоб донести до людей цю інформацію, оскільки ще до підписання нашого договору з Міністерством оборони ми розуміли, що наша цільова аудиторія, яка знає про Lobby X, розглядає вакансії та подається на них, обмежена великими містами та тими людьми, які передають з вуст в уста один одному цю інформацію. Але до маленьких міст і селищ по всій країні інформація доходила дуже слабко. Тому ми робимо зараз великі зусилля, через засоби масової інформації, через рекламу на радіо на телебаченні, а також зовнішню рекламу, щоб донести цю інформацію та покрити всю країну. Є багато людей, які бажають перевестися в більш безпечні регіони, наприклад, служити в Києві на штабних посадах. Така можливість є, адже в управлінських структурах Міністерства оборони також є досить багато вакансій на різний смак, до яких можна долучитися, перевестися з одного місця в Київ і тут служити на благо країни, виконуючи свої функціональні обов'язки, які відповідають сильним сторонам і кваліфікації.

— Якщо говорити про рекрутинг як процес, який стосується тих, хто лише підлягає мобілізації, чи є тут місце для можливостей вже військових переводитися на інші посади, до інших підрозділів? Чи не передбачена така функція?

Передбачена. Ми виділили такі вакансії в окрему категорію для того, щоб зручніше було шукати на сайті за хештегом "переведення". Кожен чинний військовослужбовець, який бажає перевестися, може відфільтрувати всі вакансії саме за критерієм переведення та ознайомитися з тими вакансіями, які цю можливість передбачають. Тут важливо розуміти кілька моментів. Перший — є вакансії, в яких можливе лише переведення. Тобто вакансії передбачають саме роботу для чинних військовослужбовців і не передбачають мобілізацію цивільних людей. Зазвичай це саме штабні вакансії, або специфічні IT-вакансії, або в кібербезпеці. В нас вони зараз є на сайті, можна глянути й ознайомитись. І другий важливий момент — це те, що переведення — це складна процедура. Вона можлива з більшою ймовірністю, якщо чинний командир військовослужбовця, який бажає перевестись, дає згоду на це переведення. За законною процедурою, яка зараз чинна, іншого способу перевести людину немає. Тобто для того, щоб військовослужбовця перевели з однієї частини в іншу, його чинний військовий командир повинен підписати документи про те, що він не заперечує. Трапляються випадки, коли чинні командири заперечують і не хочуть відпускати цінних людей. У таких випадках ми рекомендуємо підхід пошуку заміни. Тобто ми як Lobby X готові розмістити вакансію на заміну тої людини, яка хоче перевестись, і знайти їй заміну для того, щоб той, хто хоче перевестись, перейшов на те місце, яке йому буде відповідати більше його сильним сторонам. Все заради того, аби армія була максимально ефективною. Ми переконані, що кожен має бути на своєму місці.