Бурульки на дахах міських будинків: хто відповідає?

Бурульки на дахах міських будинків: хто відповідає?

Відповідальність за неприбрані бурульки на дахах міських будинків, а також за розчищення прилеглої території загалом лежить на власниках будинків, зазначила в ефірі Українського Радіо адвокатка Дарʼя Свистула. Якщо є така проблема, ви можете звернутися з заявою до міської ради для відповідної перевірки. Адвокатка наголосила, що за недотримання вимог щодо благоустрою території передбачена адміністративна відповідальність. Якщо особа дійсно постраждала від падіння бурульки, вона може отримати відшкодування, зокрема через суд. Якщо ж дійшло до серйозних тілесних ушкоджень, потерпілим повинні зробити судово-медичну експертизу і дати кваліфікацію тяжкості травми. Це мають робити судові експерти, зазначила Дарʼя Свистула.  

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне із сайту зображення Pixabay

Хто відповідає за розчищення бурульок?

— Хто відповідає за те, щоб бурульок не було на дахах і чи залежить це від того, кому належить будівля, так? Тобто, чи вона в комунальній власності, чи в державній, чи, можливо, це приватний будинок.

Відповідно до чинного законодавства на території України, відповідальність за наявність бурульок на дахах, а також розчищення прилеглої території лежить на власниках будинків, тобто, це можуть бути бізнес-центри, які є в приватній власності, а також це може бути в віданні ОСББ, ЖЕКів. Відповідальна організація або відповідальна особа, відповідно до правил благоустрою, повинна розчищати прилеглу територію, а також бурульки, бо вони можуть завдати шкоди як здоров'ю, так і майну особи.

— Якщо ми бачимо, що бурульки нависають, збільшуються в розмірі й так відбувається з дня на день, але ніхто їх не чистить, кудись можна звернутися?

Звісно, ви можете звернутися з заявою до міської ради. Вони повинні створити адміністративну комісію, яка буде виходити для перевірки вашої заяви. І взагалі ці адміністративні комісії при міських радах періодично створюються для перевірки наявності бурульок або розчищення прилеглої території до будинків, бізнес-центрів, закладів тощо. Наскільки мені відомо, комісії повинні виїхати протягом 10 днів.

"Не треба поділяти розчищення території та розчищення бурульок"

— Як часто, наприклад, в Києві можуть виникати такі проблеми і, відповідно, люди загалом можуть звертатися?

Це все залежить від погодних умов. Є велика кількість бурульок, навіть дуже небезпечних, наприклад, під мостами і розв'язками. Це є у власності міста, і місто повинно прибрати їх. Звісно, в місті, де є купа будівель різного походження, в різному віданні, буде купа бурульок. За ними треба стежити і дотримуватися законодавства. І це більше не відповідальність особи, яка повинна повідомити міську раду, а це відповідальність саме ОСББ, власника будинку тощо.

— Чи є алгоритми дій стосовно бурульок?

Якщо в фізичної особи, в якої є комерційне або некомерційне житлове приміщення, де можуть бути бурульки в місці загального користування, і особа розуміє, що в неї є прилегла територія, за яку вона відповідає, то вона її повинна розчистити, і бурульки відносяться туди ж. Тобто не треба поділяти розчищення території та розчищення бурульок. Це одне і те саме.

Як діяти, якщо постраждали від падіння бурульки?

— Припустимо, що все-таки людина постраждала. Які дії мають бути?

Хочу відразу попередити, що за недотримання вимог щодо благоустрою території передбачена адміністративна відповідальність. Це 152 стаття Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладення стягнення у розмірі 850 гривень. Якщо на особу впала бурулька і вона зазнала пошкоджень, по-перше, потрібно зателефонувати до швидкої допомоги для того, щоб вона приїхала і надала першу допомогу. По-друге, треба звернутися до органу поліції з написанням заяви за статтею 367, звернутися до міської ради із заявою про розслідування нещасного випадку невиробничого походження, звернутися до управління житлово-комунального господарства з запитом, кому саме належить відповідний будинок та у віданні кого взагалі є прибудинкова територія, хто відповідає за бурульки. Потім звернутися з заявою про відшкодування шкоди до відповідної особи, ОСББ, ЖЕКу та отримати відшкодування шкоди. А якщо вам відмовили в добровільному порядку, вам доведеться звернутися в суд.

— Від чого залежить розмір відшкодування?

По-перше, від того, скільки фактично грошових коштів ви витратили на лікування. По-друге, ви можете вказати моральну шкоду — ту, яку ви оцінюєте. Але це буде небагато. Ваше здоров'я, з моєї точки зору, коштує набагато більше. Тому всі громадяни і підприємства повинні ставитися з повагою до людей і чистити бурульки. Тому що, наприклад, ви витратите 5, 8, 10 тисяч гривень на лікування, потім у вас є якась моральна шкода, ви не ходили на роботу і захочете за це компенсацію за пропущені дні. І все, це дуже невелика сума. А шкода може бути завдана значно більша. Крім того, ви ще підете до суду, витратите на це час.


Дарʼя Свистула. Фото: ФБ Дарʼї Свистули

Якщо доведеться йти до суду

— Як підготуватися до розгляду справи у судовому порядку?

По-перше, для того, щоб ви підготувалися нормально до суду, вам треба зібрати доказову базу. Треба зробити фотографії місця події з прив'язкою до будинку, балконів, місць орієнтира, де це сталося. Потім треба зібрати показання свідків, які б могли це бачити. Тобто це довгий процес, і вам буде потрібна, скоріше за все, допомога юриста, адвоката. Крім того, потрібно взяти виписки з медичної картки, квитанції про сплату медичних засобів або лікування загалом. Потім ви берете постанову слідчого, якщо ви відкривали кримінальне провадження, про закриття кримінального провадження, а воно може бути дуже довго. Потім акт про нещасний випадок, позовну заяву, і від судового збору ви звільняєтесь. Подаєте це все до суду і судитеся, аби стягнути за завдану на шкоду.

— Тобто насправді, ми зараз говоримо про речі, які належать до незначних злочинів, так?

Так, залежно від наслідків падіння бурульки. Якщо особа отримала легкі тілесні ушкодження, то так.

— Якщо, навпаки, ми говоримо про тяжкі тілесні ушкодження, то як це буде кваліфікуватися в юридичній сфері?

Це заява у будь-якому разі за статтею 367 Кримінального кодексу, а також вам повинні зробити судово-медичну експертизу щодо нанесених тілесних ушкоджень і дати кваліфікацію цим тілесним ушкодженням. Це роблять судові експерти і, відповідно до отриманого висновку, можна буде поставити в частині статті залежно від завданої вам шкоди.