Польсько-український кордон: розблокований один пункт пропуску, на трьох інших 1350 фур

Польсько-український кордон: розблокований один пункт пропуску, на трьох інших 1350 фур

Із чотирьох пунктів на польсько-українському кордоні, здатних пропускати завантажені транспортні засоби, на ранок 8 січня 2024 року блокування руху вантажівок польськими протестувальниками триває на трьох. Про це повідомив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. На пункті "Медика-Шегині" польські фермери завершили напередодні блокування. І наразі кількість вантажівок, що перетинають тут кордон за добу, є такою ж, як до блокування. "Маємо чергу біля "Шегині" на території Польщі ― 550 вантажівок. Якщо динаміка залишатиметься, то черга зменшуватиметься", ― повідомив Демченко. І додав: наразі приблизно 1350 фур змушені стояти на інших трьох пунктах, які заблоковані. "Маю надію, що прем'єр Польщі Туск виконає обіцянку і розблокує інші пункти пропуску", ― сподівається віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін.

0:00 0:00
10
1x

 

Пункт пропуску "Медика-Шегині", 7 січня 2024 року. Фото: Суспільне Львів 

 

1350 вантажівок перебувають у чергах на трьох заблокованих пунктах пропуску

На пункті пропуску "Медика-Шегині" поновилася кількість вантажівок, що перетинають кордон за добу, як це було до блокування, повідомив Андрій Демченко. "Пригадуємо, що перед новим роком пункт "Медика-Шегині" також розблоковувався, а на початку року акції з блокування поновилися. Проте за минулу добу, відповідно до пропускної спроможності пункту, вантажні транспортні засоби рухаються як в бік України, так і в бік Польщі. Маємо чергу біля "Шегині" на території Польщі ― десь 550 вантажівок очікують на перетин кордону. Якщо динаміка пропуску залишатиметься, то черга зменшуватиметься. Ще приблизно 1350 вантажівок перебувають у чергах на інших трьох пунктах, які заблоковані ― "Ягодин-Дорогуськ", "Рава-Руська-Гребенне", "Краківець-Корчова". Більш-менш інтенсивний рух фіксуємо у напрямку пункту "Краківець", натомість у напрямку "Ягодин" бачимо найменшу кількість транспортних засобів, які перетинають кордон, хоча це найбільший інфраструктурний об’єкт. Тут за добу кордон може перетинати 1200-1500 вантажних засобів, але на даний момент маємо зниження фактично у десять разів. На пункті "Шегині" блокували рух польські фермери. Як бачимо, польська влада домовилася з ними щодо припинення їхніх дій. А на інших трьох напрямках рух блокують представники польських перевізників. Міністерство інфраструктури України перебуває у постійному діалозі з польськими колегами з метою віднайти шляхи та якомога швидше розблокувати ці напрямки, тому більш предметно про ці перемовини зможуть сказати саме вони", ― зазначає речник Державної прикордонної служби України.

Андрій Демченко. Фото: УНІАН

На кордоні зі Словаччиною, Угорщиною на сьогодні жодних блокувань

А що відбувається на кордонах України з іншими державами ― Словаччини, Угорщини? Торік тут були незначні, на щастя, періоди, коли блокувався рух на напрямку "Ужгород", блокувався кордон зі Словаччиною, нагадує Андрій Демченко. "Були демонстративні дії на кордоні з Угорщиною у напрямку пункту "Тиса". Але останнім часом рух там відбувається інтенсивно, для вантажівок немає ускладнень щодо перетину кордону. Ми навіть бачимо зменшення черг на території Словаччини та Угорщини, адже водії обирали саме ці маршрути через блокування руху на польському кордоні. На даний момент є черга на пункті пропуску "Ужгород" ― близько 400 вантажних транспортних засобів. Але рух інтенсивний, вантажівки перетинають кордон як у бік України, так і в бік Словаччини. Прикордонники забезпечать оформлення в усіх пунктах пропуску, які будуть відчинені або реконструйовані. Міністерство інфраструктури веде перемовини із суміжними країнами, для того щоб збільшити кількість пропускних пунктів, підвищити можливості логістики. Якщо говорити про відповідальність наших військовослужбовців на всіх пунктах пропуску, то ми зможемо забезпечити належні пропускні операції", ― запевнив речник Державної прикордонної служби України. 

Балін: "Маю надію, що Туск виконає обіцянку і розблокує інші пункти пропуску"

"Сподіваюся, що блокувати цей пункт пропуску "Медика-Шегині" більше не будуть", ― зауважив віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін. "Якщо чесно, то вимоги аграріїв до свого уряду у більшості своїй не мають жодного стосунку до перевезень автомобільним транспортом. Маю надію, що Дональд Туск (прем'єр-міністр Польщі ― ред.) виконає обіцянку і розблокує інші пункти пропуску. Нас більше цікавить, що вони пообіцяють польським перевізникам, аби це не шкодило українським перевізникам. Сподіваюся, до кінця дня з’явиться світло в кінці тунелю щодо розблокування інших трьох пунктів пропуску. Профільні міністерства ставили завдання не лише розблокувати, а й зробити так, щоб такі заблокування не могли повторюватися.

Із чотирьох пунктів на польському кордоні, що здатні пропускати завантажені транспортні засоби, "Медика-Шегині" ― найменший. Це 250 транспортних засобів на добу. Для порівняння ―  "Рава-Руська-Гребенне" пропускає 300 за нормативом, "Краківець-Корчова" ― 500, "Ягодин-Дорогуськ" ― 600 на добу. Але все одно це велика допомога, адже більшість машин не йде на заблоковані пункти пропуску, а йдуть на Словаччину та Угорщину.

Нам поки невідомо, які заходи вживає польська влада стосовно перевізників. Гадаю, вимоги страйкарів їхня влада підтримає, а ми зі свого боку будемо вживати якісь контрзаходи. Сподіваюся, це буде шляхом переговорів, а не шляхом блокування кордонів", ― наголошує Володимир Балін.

Володимир Балін. Фото trans.info.jpg

КОНТЕКСТ

6 листопада 2023 року польські перевізники почали блокувати на польсько-українському кордоні рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне". 23 листопада до блокування кордону долучилися польські фермери ― на пункті пропуску "Шегині-Медика". Вранці 24 грудня польські фермери призупинили блокаду на період свят та відновили її 4 січня 2024 року.

6 січня було оголошено про підписання угоди між міністром сільського господарства Польщі Чеславом Секерським і представниками польських фермерів, котрі блокували пункт пропуску в Медиці.