"Patriot – це хребет нашої ППО", – Жирохов

"Patriot – це хребет нашої ППО", – Жирохов

Єдиним російським "ноу-хау" стало масоване використання ракет "кинджал", а це означає, що наша ППО достатньо потужна і пробити її росіяни можуть виключно аеробалістичними ракетами. Це Українському Радіо констатував військовий експерт Михайло Жирохов, коментуючи останні масовані атаки на українські міста. "На Заході дуже довго була дискусія, чи зможе Patriot боротися з гіперзвуковими або аеробалістичними цілями. І ось українські зенітники дали відповідь, що Patriot у варіанті PAC-3, які в нас на озброєнні, ефективні і їх можна використовувати надалі", – зауважує Жирохов. І додає: "Японія буде постачати ракети Patriot Сполученим Штатам, які будуть передавати їх Україні. Це величезний плюс, тому що Patriot – це зараз хребет нашої ППО, на якому тримається ППО Києва, Одеси і ще кількох міст".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: defence-ua.com

Єдиним російським "ноу-хау" стало масоване використання ракет "кинджал"

Останні масовані атаки росіян на українські міста "шахедами" і ракетами. Це якась зміна тактики чи тут нічого нового? 

Це тактика не нова. Комбіноване використання ракет і дронів росіяни вже демонстрували раніше. Єдиним таким російським "ноу-хау" стало масоване використання ракет "кинджал". До цього використання "кинджалів" було вкрай обмежене. І тільки зараз ми побачили 10 або 12 ракет, які були запущені в одній хвилі. Це означає, що наша ППО, принаймні київська, достатньо потужна і пробити її росіяни можуть виключно аеробалістичними ракетами, які вони називають гіперзвуковими. 

Чому вони почали використовувати "кинджали" саме зараз і такими хвилями? 

Вважалось, що вони притримують "кинджали" для великої війни з НАТО, про яку вони говорять постійно. Тому що "кинджали" виробляються не швидко, порівняно з іншими типами ракет. Носіїв їх не так багато, там всього 10-12 літаків, які можуть використовувати ці ракети. Але чомусь вони вирішили, що 2 січня (2024 року) вони їм вкрай потрібні, щоб атакувати цілі в Києві.

Тобто війна з НАТО відкладається? 

Не зрозуміло абсолютно. Західні експерти зараз чухають потилицю. Вони вважали, що використання 1-2 "кинджалів" за півроку – це означає максимум. А виявляється, що вони використали напевно третину за одну хвилю.

Росіяни посилюють терор саме проти цивільних. Це психологічний вплив, залякування? Яка мета цих атак?

Знову нічого нового. Минулого року ми бачили атаки по енергетичній інфраструктурі, по цивільних об'єктах. Зараз росіяни просто повторюють свою тактику 22-го року. Для нас, нажаль, це вже звичайна їх тактика залякування. Тактика того, щоб знищити віру в перемогу, знищити можливість оборонятися. Тому що війна йде не тільки на лінії фронту, вона йде в інформаційному просторі і, саме основне, вона йде у мізках людей і ідеї, за яку вони воюють.

Росіяни розуміють, що скоро Україна отримає F-16 і поспішають завдати якомога більше руйнувань і шкоди. Чи може бути ще такий аспект?

Я б не став говорити, що F-16, тим більше в тій кількості, яку нам дають, суттєво змінять ситуацію. Вони зможуть підсилити ППО. Вони можуть перехоплювати крилаті ракети Х-101. Перехоплювати ж "кинджали" може виключно, як виявилось, ракетний комплекс Patriot. Може F-16 буде застосований для боротьби з дронами. Але це буде напрацювання, ніхто в світі такого досвіду ще не має. І невідомо, яка буде ефективність боротьби з такою не високотехнологічною зброєю.

ГУР МО раніше попереджало, що ворог накопичує ракети, щоб посилити обстріли взимку. Скільки росіяни вже відстріляли їх і що ще мають в запасі? 

Потрібно розуміти, що наявність ракетного озброєння – це найбільша таємниця в Росії. І всі оцінки про кількість ракет – це оціночне судження. Я не думаю, що інформація ГУР МО на 100% відповідає дійсності, тому що навіть в Росії про це знає дуже обмежене коло людей. Тим не менш, росіяни за останній час масштабували виробництво ракет і змогли знайти канали отримання електроніки через сірий імпорт через Туреччину, Вірменію, Об'єднані Арабські Емірати. Все інше виробляється у них на місці. Тому, якщо виходити з даних ГУР МО, що росіяни мають 800-900 ракет, то за останній час вони випустили всього сотню ракет і достатньо велику кількість "шахедів". Але локалізоване виробництво дозволяє їм випускати їх набагато більше, ніж вони використовують.

"Кинджал" – це, фактично, перероблений "Іскандер"

На скільки складні "кинджали" у виробництві і чи може Росія в умовах санкцій їх виробляти?

"Кинджал" – це, фактично, перероблений "Іскандер". Перероблений для авіаційного пуску, саме тому він може розвивати таку швидкість. "Іскандери" достатньо прості ракети у виробництві. Але у них є авіоніка. Тобто електроніка, яку вони закуповують перш за все в західних країнах, в Китаї. Це єдина суттєва відмінність від наземного варіанту "Іскандеру". Є ще бойова частина і деякі елементи, тому вона дещо довше виробляється. Їхнє вузьке місце – це кількість носіїв. У росіян невелика кількість літаків, які можуть їх використовувати.

Які ракети вони запускали з кораблів і що взагалі в них лишилося в Чорному морі?

"Калібри". Вони використовуються з початку широкомасштабного вторгнення досить масштабно. Носіїв "калібрів" у них, на жаль, достатньо, тому що їх можна пускати не тільки з

Чорного моря, а й з Каспійського. Там знаходяться малі ракетні кораблі. Крім того, вони невеликі за розмірами і їх можна перекидати по Волго-Донському каналу в Чорне море. Все, що нами було знищено за останній час – це великі десантні кораблі, один підводний човен, і деякі кораблі-носії "калібрів" отримали пошкодження. Тобто, запускати "калібри" вони ще мають з чого.

ФОТО:  Facebook "Михайло Жирохов"

"Японія відкрила свої ринки озброєнь і для нас це дуже позитивний сигнал"

Велика Британія оголосила про постачання сотень ракет для ППО, Канада про системи NASAMS і ракети до них. Наскільки це покриє наші потреби?

По-перше, це величезний плюс. По-друге, Японія відкрила свої ринки озброєнь і для нас це дуже позитивний сигнал. Тому що єдиними виробниками ракет для ЗРК Patriot є Сполучені Штати і Японія. І ось зараз з'явилась інформація, що Японія буде постачати ракети Patriot Сполученим Штатам, які будуть передавати їх Україні. Це величезний плюс, тому що Patriot – це хребет нашої ППО, на якому тримається ППО Києва, Одеси і ще кількох міст. У нас, на жаль, всього три дивізіони Patriot. Але основне – це ракети. Їх недостатньо, бо це, скажемо відверто, дуже дорого.

Попри те, що це дорого, Patriot виявився дуже ефективним. Чи не так?  

Безумовно. На жаль, Україна стала полігоном, де відпрацьовуються всі теоретичні викладки щодо використання всього спектру західного озброєння, зокрема, і Patriot. На Заході дуже довго була дискусія, чи зможе Patriot боротися з гіперзвуковими або аеробалістичними цілями. І ось українські зенітники дали відповідь, що Patriot у варіанті PAC-3, які у нас на озброєнні, ефективні і їх можна використовувати надалі. Принаймні, проти російської і китайської гіперзвукової зброї вони будуть ефективні. 

"Захід виявився не готовий до такого масового використання крилатих ракет"

При такій інтенсивності атак нам, вочевидь, доводиться використовувати і більше боєприпасів. Яка ситуація з їхніми запасами для наших систем ППО?  

Ракет, на жаль, якийсь період у нас буде недостатньо. І деякі цілі зенітники будуть вимушені просто ігнорувати, віддаючи "на відкуп" мобільним вогневим групам, які полюють на крилаті ракети. Але це тимчасовий момент, поки Захід не розгорне додаткові виробничі потужності для виготовлення цих ракет. Захід виявився не готовий до такого масового використання крилатих ракет. Для того, щоб розгорнути виробництво і виробити ці ракети потрібен певний час. Цей час ми зараз переживаємо. Тому що обіцяні 100 ракет – не означає, що ці ракети будуть передаватися зі складів армії Канади чи Норвегії. Це означає, що вони будуть їх виробляти і постачання буде з затримкою в декілька місяців.

Міністр закордонних справ України після масових обстрілів вчергове закликав партнерів надати Україні ракети радіусом дії понад 300 кілометрів. Наскільки це реальний сценарій? 

Захід до цього дня не хоче конфронтації з Російською Федерацією. Не як з країною, а як з територією, на якій є ядерна зброя. Вони розуміють, що постачання далекобійних засобів призведе до ескалації, до ударів по російській території. Тому вони всіляко намагаються від цього відійти, бо використання Росією ядерної тактичної зброї може означати тільки одне – третю світову війну, в якій не буде країни, яка в цій війні не буде задіяна.