Скептики прорахувалися. Данілов щодо рішення ЄС про початок переговорів з Україною

Скептики прорахувалися. Данілов щодо рішення ЄС про початок переговорів з Україною

"Було дуже багато скептиків, які вважали, що це неможливо зробити", – зауважив сьогодні, 15 грудня в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи ухвалення Єврорадою рішення щодо початку переговорів про членство України в ЄС. Скептики були навіть серед лідерів певних європейських держав, котрі прогнозували 20-30% ймовірності того, що Україна пройде цей шлях, додає секретар РНБО. Але Україна отримала позитивний для себе результат, відзначив Данілов. При цьому він наголосив на важливості домашнього завдання, яке Україна обов'язково має виконати, щоби відповідати всім критеріям ЄС.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: EU Delegation in Ukraine 

"Стосовно ухвалення рішення щодо початку переговорів про вступ до ЄС я хотів би нагадати, що було дуже багато скептиків, які вважали, що це неможливо зробити", – зауважив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов. Скептики були навіть серед лідерів певних європейських держав, котрі говорили про 20-30% ймовірності того, що Україна пройде цей шлях, додає секретар РНБО. "Але завдяки наполегливості президента України і команди, яка працювала у цьому напрямку, вчора (14 грудня 2023 року) було отримано результат, важливий для нашої держави. Однак це перший крок для того, щоби зараз виконувати те домашнє завдання, яке ми маємо обов'язково виконати, щоби відповідати всім критеріям ЄС. Зараз відбувається приведення у відповідність нашого законодавства, нормативно правових актів, щоби ми відповідали нормам ЄС. Питання корупції буде одним із головних, і для цього нам треба виконувати домашнє завдання і поставити крапку в цьому ганебному явищі, щоби не роздмухували цю ситуацію у ЗМІ інших країн. Переходячи до Угорщини, вони починають про це говорити і маніпулювати цим. І тому ми повинні виконати домашнє завдання, щоби не давати приводів жодній країні сумніватися стосовно відповідності критеріям ЄС", – наголосив Олексій Данілов. 

Олексій Данілов. Фото: РНБО
 

КОНТЕКСТ

Європейська Рада вирішила напередодні, 14 грудня 2023 року розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою. Відкриття перемовин потребувало згоди всіх лідерів ЄС, зокрема Угорщини, яка до останнього заявляла про спротив такій ухвалі. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишив залу засідань Європейської Ради, коли лідери держав-членів ЄС ухвалювали рішення про початок переговорів про вступ України. Натомість світові лідери привітали Україну з історичним рішенням.

Голова Європейської ради Шарль Мішель у коментарі Суспільному сказав, що це рішення "свідчить про довіру до ЄС" і про силу блоку.

"Це дійсно оцінка — те, що ми відкриваємо переговори з Україною і з Молдовою. Ми хочемо підтримати Україну. Це дуже потужне політичне рішення, і сьогодні, зараз, я думаю, для народу України (це показує — ред.), що ми на їхньому боці, і це рішення, прийняте країнами-членами, є дуже важливим для довіри до ЄС", — сказав Мішель.

Президент України Володимир Зеленський поспілкувався із президенткою Молдови Маєю Санду. "Привітали одне одного із рішенням Європейської ради. Це наша спільна перемога! Рухаємося до ЄС разом", — зазначив Зеленський. Він також мав розмову з президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі. "Привітав її та грузинський народ із важливим рішенням щодо надання Грузії статусу кандидата на членство в ЄС. Отримав привітання у зв’язку з рішенням щодо України. Місце Грузії – у нашому спільному європейському домі", — сказав Зеленський. Український лідер також поспілкувався з президентом Ради ЄС Шарлем Мішелем, президентами Франції Еммануелем Макроном, Литви Гітанасом Наусєдою, прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом та канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Зеленський подякував їм за лідерство в ухваленні рішення розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою і підтримку України на шляху до ЄС.

 

Шлях України до ЄС

Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня 2022 року надала Україні статус кандидата в ЄС. При цьому Київ має провести декілька важливих реформ. "Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — зауважила президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.

"Низка важливих реформ" — це сім наступних умов для України: 

► реформа Конституційного суду;
► продовження судової реформи;
► антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
► боротьба з відмиванням коштів;
► втілення антиолігархічного закону;
► узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
► зміна законодавства про нацменшини.


 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас