Статус УБД дорівнює статусу ветерана — Оксана Заболотна

Статус УБД дорівнює статусу ветерана — Оксана Заболотна

Статус учасника бойових дій дорівнює в Україні статусу ветерана. Це зазначила в ефірі Українського Радіо аналітикиня Центру спільних дій Оксана Заболотна. Вона проаналізувала три законопроєкти, які стосуються отримання статусу УБД. Один із цих документів Верховна Рада ухвалила в цілому, решту два парламент розглянув у першому читанні. І, як наголосила Оксана Заболотна, добровольців не забули. Якщо вони виконували бойові завдання, то можуть отримати статус УБД. Закон надає право військовослужбовцю подати заяву в паперовій або електронній формі. Подається вона до комісії Міноборони разом із необхідними документами. Якщо ці документи в особи відсутні, то ця комісія самостійно може витребувати їх у державного органу, який ними володіє, розповіла аналітикиня. На запит комісії цей орган зобов'язаний надати документи протягом 15 днів. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: golos.com.ua


Ветеран – синонім "учасник бойових дій"

— Ветеран і учасник бойових дій. В чому різниця і спорідненість?

Насправді, в законодавстві це можна вважати як синоніми. Тому що особи, які брали участь у бойових діях, виконували бойові завдання, можуть отримати статус учасника бойових дій (УБД) і фактично вважаються ветеранами.

— Учасники бойових дій мають форму, документи встановленого зразка. А для ветерана передбачені якісь документи, які підтверджують цей статус?

Статус УБД дорівнює статусу ветерана. В законодавстві, і загалом у комунікаціях державних органів використовуються ці поняття як синонімічні. 

Можливо, тоді варто об'єднати ці законопроєкти? Маю на увазі законопроєкти щодо спрощення процедури набуття статусу ветерана і щодо змін до процедури отримання статусу УБД. 

Загалом, ці документи перетинаються. Цей Закон ("Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана" – ред.), який ухвалили вже в цілому, який спрощує процедуру набуття статусу УБД і статусу ветерана, він стосується тільки отримання цього статусу. І він стосується того, що тепер заяву можна подати не тільки в паперовій, а й в електронній формі й спрощується порядок.  Інші два законопроєкти стосуються трішки ширшого кола питань. Вони також уточнюють засади функціонування єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, але розширюють перелік даних. 

Оксана Заболотна. Фото: forbes.ua

Уповноважений орган буде зобов'язаний надати документи протягом 15 днів

— Які документи потрібно надати, щоб одержати статус ветерана (УБД)? І чи не забули про добровольців?  

Добровольців не забули. Якщо вони виконували бойові завдання, то можуть отримати статус учасника бойових дій. Цей закон надає право військовослужбовцю подати заяву в паперовій або в електронній формі. Подається вона через Єдиний державний портал електронних послуг або через Єдиний державний реєстр ветеранів до комісії Міноборони, разом із необхідними документами. Ці документи визначені в постанові Кабінету міністрів. Це або витяг із наказів Генштабу про залучення до здійснення заходів із забезпечення Національної безпеки, або витяг із наказів командувача Об'єднаних сил чи командирів оперативно-тактичних угруповань про прибуття, відбуття до районів і здійснення цих заходів. Це також можуть бути документи про направлення у відрядження. Але, якщо ці документи в особи відсутні, то ця комісія самостійно може витребувати їх у державного органу, який ними володіє. На запит комісії цей орган зобов'язаний надати ці документи протягом 15 днів. Після того, як комісія їх отримує, не пізніше ніж через 10 днів, вона має ухвалити рішення про надання відповідного статусу. 

— Цього часу достатньо чи за такі терміни нереально встигнути?

Я думаю, що цілком реально. Враховуючи, що зараз багато документів в електронній формі – це цілком прийнятний час, щоб витребувати, отримати документи і прийняти рішення. І що важливо, що в такому ж порядку члени сімей загиблих захисників і захисниць зможуть отримати статус члена сім'ї загиблого захисника чи захисниці. Статус УБД також можуть отримати особи, які зазнали каліцтв. Їм потрібно надати документи про обставини травми. 

— Тобто додаток "Дія" допоможе нашим захисникам в підтвердженні їхнього статусу?

Так. Я думаю, що ці дані будуть цілком інтегровані в "Дію". 

Людина із різних причин може не надати певні документи. Чи зможе вона отримати статус ветерана? Що сьогодні говорить законодавство? 

У цьому й інновація цього законопроєкту. Якщо ці документи в людини відсутні, то комісія зможе їх витребувати в державного органу, який ними володіє. І що важливо: встановлюється термін, протягом якого уповноважений орган буде зобов'язаний надати ці документи – 15 днів.

"Останні офіційні дані, які ми маємо – це 1 мільйон учасників бойових дій"

Парламент у першому читанні ухвалив аж два законопроекти (№10602 і №9681) щодо процедури отримання статусу УБД. Чому виникла така потреба і які є проблеми з процедурою зараз?

Цей законопроєкт (№10602) загалом регулює те саме коло питань, як і той закон, який ми обговорювали. Насправді він має трохи ширше коло регулювання. Він також розширює і уточнює засади функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Зокрема, розширює перелік персональних і службових даних військовозобов'язаних, які включаються до цього реєстру.

За словами народного депутата від "Батьківщини" Михайла Цимбалюка, після завершення війни в Україні буде не менше 5 мільйонів учасників бойових дій.  Чи зможемо ми організувати систему влади і запустити економіку, щоб можна було забезпечити всі прописані законодавцями преференції? 

Я не впевнена, що буде цифра в 5 мільйонів учасників бойових дій. Такі цифри мають підтверджуватися чимось. Останні офіційні дані, які ми маємо – це 1 мільйон учасників бойових дій. Але ми не знаємо, скільки триватиме війна і якої інтенсивності, тому ми можемо тільки припускати. В чому я точно впевнена? Потрібно максимально цифровізувати дані про наших призовників, військовозобов'язаних та резервістів. І цей законопроєкт якраз пропонує в цей Реєстр вносити також дані про наявність статусу ветерана, про володіння іноземними мовами, про дозвільні документи, про право на володіння і користування зброєю, проходження освітніх курсів, посвідчення водія на право керування транспортними засобами. 

Насправді, ці дані не будуть отримуватися від особи, їх отримуватимуть з інших реєстрів. Тому що цей законопроєкт регулює взаємодію між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів та іншими реєстрами, і базами даних Центральної виборчої комісії, Державної податкової служби, Міграційної служби, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції та інших державних органів. Тобто запроваджується така взаємодія, коли дані з цих реєстрів стосовно призовників, військовозобов'язаних та резервістів передаються в цю єдину систему. Там запроваджується електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного і резервіста, де відображаються всі відомості про особу.

 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США