Протягом минулої зими в Україні сталося 800 випадків отруєння чадним газом — Богданова

Протягом минулої зими в Україні сталося 800 випадків отруєння чадним газом — Богданова

За всю зиму минулого року в Україні сталося 800 випадків отруєння чадним газом, розповіла в ефірі Українського Радіо голова правління Європейського співтовариства з охорони праці, начальниця департаменту групи компаній "Смарт Енерджі" Ольга Богданова. Вона наголосила: доступ кисню – обов’язкова умова, щоб не утворювався чадний газ. "Запам'ятайте: приміщення, в яких встановлені газові прилади, заборонено використовувати для сну і відпочинку. Коли ви закінчили приготування їжі, вимкнули конфорки, перекрийте газ на стояку в газопроводі. Ще один важливий момент – це технічне обслуговування", – констатує фахівчиня. Докладніше її поради – як не вчадіти – далі. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

 

800 випадків отруєння чадним газом протягом минулої зими

— У гонитві за теплом українці починають експериментувати, використовуючи різні системи опалення і прилади, які можуть призвести навіть до трагедії. Що варто кожному розуміти, адже є багатоповерхові будинки, є приватні з різними системами обігріву і допоміжні речі та прилади? 

Це вкрай важлива тема, адже трагічних випадків справді трапляється дуже багато. У листопаді минулого року відбулося 370 випадків отруєння чадним газом, за всю зиму 2022 року – 800 випадків. А ще є вибухи, кількість яких на рік сягає 50-60 випадків з понад 130 постраждалими в кожному з них. Це велика кількість людей, особливо в часи війни, коли кожне життя – це велика цінність. Тобто нині нам потрібно дбати ще й про те, як в побуті зберегти себе та своїх рідних.  Щоб розібратися в цьому питанні, насамперед, потрібно знати процес. Головне правило дуже просте: коли є кисень, коли є доступ кисню до вашого приміщення, не важливо, якого саме, то горіння газу відбувається повністю – утворюється двоокис вуглецю, і процес йде нормально. Тільки-но у вас в приміщені не вистачає кисню, коли в ньому повністю закриті вікна і двері, кисню замало, а горіння йде дуже інтенсивно, тоді утворюється окис вуглецю, тобто молекула вуглецю з’єднується з молекулою кисню, і утворюється чадний газ. І це ваш найбільший ворог. Тож, доступ кисню – це обов’язкова умова для того, щоб не відбулося утворення чадного газу. Ви вже будете в більшій безпеці. 

—  Якщо говорити про чадний газ, який називають і невидимим, і тихим убивцею, симптоми одразу не відчуваються. Що людина має зробити і яких правил дотримуватися, скажімо, лягаючи спати – відкривати вікна чи вимикати всі прилади?

Є кілька факторів, на які треба звернути увагу. По-перше, – це саме полум’я. Воно буває різного кольору. Недаремно кажуть "блакитний газ". Блакитний – це нормальний колір. Коли при згоранні полум’я витягнуте і має помаранчево-жовтий колір, це означає, що горіння відбувається не повністю. По-друге, чадний газ уже при концентрації 0,1% викликає головний біль, нудоту. 1% – це вже смертельна доза, з одним вдихом через одну-дві хвилини людина втрачає свідомість. Симптом схожий на те, що людина ніби засинає. Тож, якщо ви відчуєте перші симптоми, одразу забезпечте доступ повітря або вийдіть на двір. Вам одразу стане легше. 

"Усі пам’ятають, як до нас завжди приходив газовик і перевіряв справність наших систем. Але…"

—  Але ж часто трагічні випадки трапляються саме уві сні, коли люди потрапляють під дію чадного газу і не можуть відреагувати.

Для цього я нагадаю основні правила. Насамперед, запам'ятайте, що приміщення, в яких встановлені газові прилади, заборонено використовувати для сну і відпочинку. По-друге, коли ви закінчили приготування їжі, вимкнули конфорки, перекрийте газ на стояку в газопроводі. Ще один важливий момент – це технічне обслуговування. Думаю, всі пам’ятають, як до нас завжди приходив газовик і перевіряв справність наших систем. Але з 2015 року набули чинності нові правила безпеки систем газопостачання, в яких написано, що за безпечне утримання таких систем у вашому приміщенні відповідає орендар, балансоутримувач. Це означає, що до вас не прийде газовик, якщо ви не уклали договір з вашою місцевою конторою "Міськгаз", яка надає послуги. Перевірте, щоб у вас був цей договір. Він не дорогий, близько 600 грн на рік. Але ви точно будете знати, що ваші системи перебувають під контролем фахівців. Це, до речі, можуть робити і приватні компанії, які мають відповідний дозвіл, не лише "Міськгаз". Узять, що таких договорів, укладених українцями, лише 2%. 

— Чи є прилади, якими можна самотужки визначити наявність газу в повітрі? В інтернеті можна нині бачити пропозиції таких недорогих приладів, які реагують або червоною лампочкою, або писком. На скільки вони ефективні і чи не підведуть?

Вони називаються сигналізатор загазованості, вони працюють на визначення двох речовин – окису вуглецю, тобто чадного газу і метану – газу, який може виділятися при несправності приладів. Тому, звісно, є сенс купувати. Їхня вартість починається від 500 гривень. Тут варто не заощаджувати і купити трішки дорожчий. Він точно буде в нагоді. 

—  Що робити, якщо цей сигналізатор пищить чи вмикається червона лампочка?

Телефон газової служби – 104. Звертайтеся одразу. Але не забувайте, що найперше, що потрібно зробити до приїзду фахівців – дати доступ кисню. Навіть щілинка під дверима існує не просто так, а саме для циркуляції повітря. Так само відкриті для провітрювання вікна – це обов’язкова умова для горіння. 

Тяга у вентиляційних каналах, особливо у приватних будинках. Її треба перевіряти перед кожним використанням

— Наскільки небезпечні у використанні прилади, не призначені для обігріву?

Так, іноді люди вмикають 4 конфорки або відкривають духовку. Стає тепло, але це – перша небезпека, яка нас спіткає. Ще один важливий момент – наявність тяги у вентиляційних каналах, особливо у приватних будинках. Її треба перевіряти перед кожним використанням.

— Але ж тягу потрібно перевіряти і в багатоповерхових будинках. Куди потрібно звертатися?

До того, хто є вашим орендарем, власником чи балансоутримувачем. Але головне – це розуміти: все, що відбувається у вашій квартирі – це ваша відповідальність. Але ви – непрофесійна людина, тому маєте доручити перевірку професіоналу.

— Чи є сенс з метою убезпечення замінити в своїй квартирі газову плиту на електричну, при тому, що газ в решті квартир будинку залишається?

Взагалі, газифікація у нас на досить високому рівні. Газ підведений до 80% будинків. Це дуже велика кількість, але й дуже велика небезпека. Це можна зробити, але це не убезпечить на 100%, тому що поряд є сусіди.

Балони, які можна використовувати – до 50 літрів

— Минулої зими українці активно почали користуватися пальниками, встановлювати генератори. Це умовно безпечні прилади чи безпечні, якщо дотримуватися правил користування ними?

Спочатку скажу про балони зі зрідженим газом. Великі балони заборонені в приміщенні! Балони, які можна використовувати – до 50 літрів. Ще один важливий момент – малі балончики не придатні для дозаправки. Застерігаю не слухати умільців в інтернеті, які радять, як це робити. Ви не заощадите на цьому, але можете втратити життя або здоров’я. Виробник балонів повинен бути офіційним, сертифікованим. Вам повинні дати інструкцію з користування. Зберігати балон треба не ближче, ніж 1 метр від плити чи інших нагрівальних приладів. Ними заборонено користуватися в підвалах та на горищах. Дизельні генератори повинні стояти тільки на вулиці, не менше 6 метрів від вікон та дверей.

— Наскільки вигідно та ефективно купувати мешканцям багатоповерхівки генератор і підключати до нього ліфт?

Просто зібратися і встановити – ні. Це має бути проєкт. Однозначно потрібно звернутися до контори, яка обслуговує цю будівлю. Все можна обговорювати, але під контролем професіоналів.