Taurus важливі, бо Україні треба більше таких ракет — Кочетков

Taurus важливі, бо Україні треба більше таких ракет — Кочетков

В арсеналах Німеччини є приблизно 500 далекобійних ракет Taurus, тому передання 50-ти із них Україні ніяк не позначиться на безпеці ФРН, вважає політолог, експерт із ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що самі по собі ракети Taurus не є чимось унікальним. "Вони за характеристиками абсолютно схожі на Storm Shadow або SCALP", які Захід уже передав для ЗСУ. Однак, акцентує експерт, таких ракет Україні потрібно багато. "Taurus важливі не тому, що в них дуже гарні характеристики, а тому, що таких ракет треба більше", – резюмує Кочетков. 

0:00 0:00
10
1x

Ракета Taurus на міжнародній аерокосмічній виставці у Берліні у 2006 році. Фото wikipedia.org

У розмові німецьких офіцерів не було абсолютно жодних таємниць

 – 1 березня російські пропагандисти виклали зміст майже 40-хвилинної розмови німецьких офіцерів щодо можливої поставки в Україну та використання ракет Taurus. Що в тій розмові було такого страшного, що пішов аж такий розголос?  

По-перше. Я уважно все прослухав, нічого там не було, абсолютно жодних таємниць. Ця розмова велася по закритому каналу, з використанням спеціальної шифрувальної програми, але один з учасників не всі процедури виконав. Тому витік і стався. Але вони обговорювали теоретичну проблему. Тобто, що буде, якщо буде ухвалено таке рішення? Всі люди, військові теж, заздалегідь намагаються бути готовими до будь-якого рішення. Тому і була про це розмова. 

Німецькі бюргери дуже звикли до спокійного життя

– Чи могло вплинути на німецьке керівництво те, що російські пропагандисти днями викинули фото мостів у Німеччині, по яких, мовляв, Росія може вдарити, якщо німецька зброя вдарить по мосту в окупованому Криму? Це могло залякати?

У мультиках, у фотках, у звітах і анонсах – це все в Росії виходить дуже добре. А насправді ми бачимо, що відбувається з тим самим російським Чорноморським флотом.  Канцлер Олаф Шольц вирахуваний певною розвідкою Росії як слабка ланка в загальній оборонній системі європейських країн, що входять до НАТО. Тому на нього і тиснуть. І там мова не про те, що якісь ракети полетять і щось там дійсно зруйнують. Тобто в них захищеність достатньо велика. І головне – там достатньо натівських літаків, які здатні перехоплювати ці ракети.  Але проблема в тому, що німецькі бюргери (нім. Bürger – городянин) дуже звикли до спокійного життя, яке вони мають після Другої світової. І там навіть просто повідомлення про ракету лякає. А Олаф Шольц – не військовий, він фінансист. А фінансист завжди намагається якимось чином все залагодити, бо гроші полюбляють тишу і спокій. Тому на нього тиснуть і лякають. Але цей витік, цієї абсолютно робочої розмови без жодних таємниць і намірів, з'явився дуже зручно. В мене виникає підозра, що якось тут дуже зручно вийшло і для Росії, і для Шольца. 

Олександр Кочетков. Фото: Facebook/Alexandr Kochetkov

 Taurus за характеристиками абсолютно схожі на Storm Shadow або SCALP

– Чи правда, що для обслуговування ракет Taurus обов'язково потрібна присутність німецьких військових?

Ні. По-перше, ці ракети не є чимось надзвичайним. Вони за характеристиками абсолютно схожі на Storm Shadow або SCALP, якщо це французьке найменування. Вони, до речі, "в домашньому варіанті" теж літають на 500+ кілометрів і мають приблизно такі ж характеристики щодо бойового навантаження. І ми цими ракетами користуємося. А обслуговування полягає в тому, що їх привезли, далі спеціалісти вводять координати цілі (тут може бути певна допомога, бо цілі визначаються за допомогою супутникової чи аеророзвідки наших партнерів), а далі наші спеціалісти чіпляють ці ракети на підвіски до наших українських літаків. І тут взагалі жодного німецького спеціаліста не потрібно. Тобто приглядати, на всяк випадок, якщо виникне якесь питання, щоб був поблизу один-два спеціаліста – це не проблема. І не обов'язково з Німеччини ці фахівці можуть бути. Це шведсько-німецька ракета. Тому можуть бути і шведські фахівці, бо вони теж виробляють цю ракету.

"Ракет Україні треба багато"

–  У чому взагалі технічні переваги ракет Taurus і чому вони важливі для України?

Вони важливі тому, що ракет треба багато. Одну ракету можна збити, десять ракет теж можна збити. А якщо на той самий міст (Керченський міст – ред.) 50 ракет полетить і не тільки крилатих, а й балістичні, і безпілотники з різних напрямків, то тоді буде перевантажена протиповітряна оборона і тоді вони влучать в цей міст. Taurus достатньо маневрений і він може з правильного курсу зайти на цей міст. Бо впоперек вразити будь-який міст дуже складно. Росіяни намагалися зруйнувати мости через Дніпро і нічого в них не вийшло. А от якщо зайти вздовж мосту, то вразити його можна достатньо просто. Але треба більше ракет. Taurus важливі не тому, що в них дуже гарні характеристики і вони дуже захищені, а тому, що таких ракет треба трохи більше.

– А скільки в самій Німеччині таких установок? 

500 ракет начебто є в арсеналах. І, давши нам 50 ракет, нічого не станеться з безпекою безпосередньо Німеччини. 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США