Бізнес та населення адаптувалися до війни, тому маємо хороші показники в економіці — Фурман

Бізнес та населення адаптувалися до війни, тому маємо хороші показники в економіці — Фурман

За прогнозами Нацбанку інфляція в Україні становитиме на кінець року 6%, економічне зростання буде на рівні 5%, а золотовалютні резерви надалі щороку зростатимуть до 2025 року. І це все через адаптацію бізнесу і населення до війни. Так прокоментував в ефірі Українського Радіо ситуацію в економіці економіст, доктор економічних наук, член Ради НБУ Василь Фурман. "Ми маємо кращі оцінки врожаю. Розширюються альтернативні постачання українського експорту. Щодо бюджетних видатків, то завдяки м'якій фіскальній політиці покращився споживчий попит, працює ВПК і інші галузі. Все нормально. Нацбанк діє дуже професійно".

0:00 0:00
10
1x

Фото НБУ 

Інфляція менше 6%, економічне зростання 5% та зростання золотовалютних резервів

Нацбанк оновив свій макропрогноз і покращив показники, розповів Василь Фурман. "За попередніми даними економічне зростання фіксувалося на рівні 1%, зараз становитиме 5%. Гарні показники щодо інфляції: на початку року це було 26.6%, на кінець року буде менше 6%. Щодо золотовалютних резервів у розмірі 42 мільярдів доларів, то вони зростатимуть і у кінці 2024 року (більше 44 мільярдів доларів), і у 2025 році (45 мільярдів доларів)". Поповнюються золотовалютні резерви завдяки міжнародній фінансовій допомозі. Василь Фурман розповідає, що 45 мільярдів доларів отримує на рахунки Мінфін. Далі їх викуповує Нацбанк, даючи Мінфіну гривню. "Ці долари чи євро перетворюються на золотовалютні резерви. Це забезпечена емісія для нас". 

Щодо того, як вираховується рівень інфляції, то, за словами економіста, "інфляція розраховується на 400 груп товарів та послуг по всій Україні протягом року. Є група товарів, де ціна знизилася, а є група товарів, де ціна зросла".

Чому такі хороші показники

За словами Василя Фурмана, такі хороші показники ми маємо через зростання адаптивності бізнесу та населення до війни. Бізнес працює і сплачує податки, які йдуть на фінансування української армії і ВПК. Фіксуються кращі оцінки врожаю. Розширюються альтернативні постачання українського експорту. Василь Фурман зауважує, що до війни 70% експорту відбувалося морем. Щодо бюджетних видатків, то завдяки м'якій фіскальній політиці покращився споживчий попит, працює ВПК і інші галузі. "Чим більше ти інвестуєш в економіку, тим більше вона дає можливості заробляти. Одна гривня, інвестована в будівельну галузь, дає можливість заробити 5-7 грн в інших галузях. Якщо створено одне робоче місце, то до нього створюються ще 5 інших робочих місць в інших галузях". 

Облікова ставка буде 15% 

Облікова ставка на початку року становила 25%, зауважує Василь Фурман, що дало можливість зберегти купівельну спроможність української гривні. "Зростали депозитні ставки в банках та ставки дохідності по облігаціях внутрішньої державної позики. Після зменшення показників щодо інфляції Нацбанк цього року тричі зменшував облікову ставку від 25 до 16%. Прогнозується навіть 15% на кінець року. Таким чином зменшуються і інші ставки, які є в державі. І навпаки. Сьогодні дохідність гривневих фінансових інструментів — це або депозити, або облігації фінансової позики — є набагато вигіднішими, ніж в доларових активах. Гривневі активи зростають краще, ніж доларові". 

В Туреччині інфляція становить понад 50%, в Аргентині — 130%. Незалежність центральних банків є дуже важливою

Нацбанк відмовився від політики фіксованого курсу для безготівкових операцій. Сьогодні існує керований курс, доповів Василь Фурман. "Для безготівкових операцій курс став ще меншим, ніж був при фіксованому курсі. Все нормально. Нацбанк діє дуже професійно. Ми розуміємо, що таке макростабільність і ціну цієї макростабільності. І як важко інфляцією повертатися до тих цінових показників. Є багато країн, в яких немає війни, і в яких інфляція дуже велика: Туреччина понад 50%, Аргентина 130%. Тому незалежність центральних банків є дуже важливою". 

Аграрний сектор

Експортери не повернули до країни понад 8 мільярдів доларів валютної виручки за вже 20 місяців великої війни, звертає увагу експерт. Зараз Кабмін змінив порядок ліцензування експортних контрактів, який дасть можливість обілити цей напрямок аграрного бізнесу, констатує Василь Фурман.

 Чому зросли ціни на бензин

Через повернення саме тих податків, які сплачувалися до війни, через зростання світових цін на нафту та знищення всіх нафтопереробних заводів в Україні зросли ціни на бензин.

Доля російського рубля — 200 за долар

В російській економіці відбувається багато негативних наслідків, хоча ворог і фінансово також готувався до війни роками, говорить Василь Фурман. "Дзеркалом цих проблем ми бачимо російський рубль. В них немає надходжень в доларах чи євро в тій кількості, в якій їм потрібно. Відбувається заморожування активів та золотовалютних резервів. Але РФ вживає адміністративні заходи, бо багато іноземних інвесторів хоче покинути російський ринок". Тому й встановлюються бандитські закони. "Іноземний актив при продажу має бути дешевшим ринкової вартості на 50%. 15% від суми угоди має бути сплачено до держбюджету. Заборонили перераховувати за кордон долари чи євро або починають обмежувати перерахунок в сумах. Нам не все видно. Запас міцності в РФ ще є. Рубль може бути і 200. Жодна країна під такими великими санкціями не працює. Але ще потрібна якість виконання цих санкцій. Тоді ми дотиснемо ворога і у нього не буде коштів для фінансування війни в  Україні".