Може летіти до 200 км — Валерій Боровик про дрони-"газонокосарки" росіян

Може летіти до 200 км — Валерій Боровик про дрони-"газонокосарки" росіян

Його на передовій поки що не видно, але він уже рік тестується у російських військах і може летіти до 200 кілометрів. Так прокоментував повідомлення преси про появу у ворога нового типу безпілотників "Італмас" розробник українських БПЛА Валерій Боровик. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що окупанти не сидять на місці стосовно розробки і виробництва БПЛА, переймають досвід ЗСУ і закуповують дрони на тому ж AliExpress (інтернет-магазин роздрібної торгівлі малого бізнесу Китаю, що пропонує товари міжнародним покупцям). Невідома поки що вага бойової частини безпілотників "Італмас", каже Валерій Боровик. "Я думаю, що вона має бути десь під 30 кілограмів. Також у росіян є ще дрон "Скальпель". Це покращена версія "Ланцету". Він може летіти 40 кілометрів і має бойову частину близько 5 кілограмів", – розповів Валерій Боровик.

0:00 0:00
10
1x

Російський безпілотник "Італмас". Фото: defence-ua.com

Війна на виживання

— Нові дрони росіян уже встигли охрестити "газонокосарками". Розкажіть, що це за апарати? 

Їх декілька типів. За повідомленнями російських джерел, фактично росіяни почали вже застосовувати і передавати у війська новий "Ланцет". Він буде запускатися із тубусів, схожих на мінометні. Як стверджують російські джерела, вони вже будуть намагатись робити це як ройова технологія. Тобто вони хочуть координувати між собою поведінку, враження, розподіляти цілі й бити, наприклад, по декілька штук в одну точку. Чи дійсно вони це вже можуть робити і чи буде це працювати, побачимо на практиці. Але це реально потужна зброя. Нам потрібно швидше розробляти такі речі й доганяти, тому що фактично вони зосередились на декількох типах і їх масштабують. Це один із типів.  Інший тип – це аналог "шахедів" дальнього типу. Росіяни його назвали " Італмас". Поки що його на передовій не видно. Але він уже рік як тестується в російських військах і може летіти до 200 кілометрів. Незрозуміла поки що вага бойової частини. Я думаю, що вона має бути десь під 30 кілограмів, плюс-мінус. Також у росіян є ще дрон "Скальпель". Це покращена версія "Ланцету". Він може летіти 40 кілометрів і має бойову частину, здається, близько 5 кілограмів. 

Валерій Боровик. Фото: stv.detector.media 

— Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що росіяни стали використовувати у дронах двигуни з AliExpress. Наскільки ефективні ці компоненти і про що це говорить? 

Якщо говорити про ефективність, то все, що летить, долітає і б'є по ворогу, а для них ми ворог, то все ефективне і небезпечно. Тому будь-яка річ, яка ефективно може використовуватись на полі бою і дійсно виконує своє завдання, вона небезпечна. Про що це говорить?  Про те, що вони ще один тип дронів робитимуть. Що вони теж дивляться, як і ми, на дешевизну. Що вони не зупиняються тільки на масових виробництвах державними чи напівдержавними компаніями. Вони все рівно розширюють базу, беруть наш досвід собі й закуповують ті ж дрони, наприклад, на AliExpress. Ми ж теж користувалися і користуємося такими дронами. Тобто це все на аналогах китайських дронів. Тому вони це теж використовують паралельно із запуском новітнього озброєння на своїх підприємствах. Все відбувається майже дзеркально і нічого цьому дивуватись. Тут уже йде війна на виживання. 

Не можна оцінювати ефективність враження дешевих дронів дорогими ракетами

— Як протидіяти таким дронам, якщо ворог почне застосовувати тактику рою? Збільшення кількості мобільних вогневих груп може допомогти? 

Колись відповідь на це запитання була дана нашими силами ППО. Йшлося про те, що не можна оцінювати ефективність враження недорогих дронів дорогими ракетами. Тому що потрібно оцінювати, куди цей дрон може попасти і яку шкоду завдати. Зрозуміло, що не зовсім добре використовувати дорогі засоби ураження на дешеві дрони супротивника, але ми були вимушені це робити. Зараз уже, в нових пакетах іноземної допомоги, будуть йти мобільні комплекси, укомплектовані радарами, які будуть виявляти дрони і ідентифікувати їх по класифікації. Далі команда йтиме туди, де будуть встановлені кулемети чи далекобійні гармати, які ефективно охоронятимуть певні об'єкти. Ми не може покрити всю територію повністю засобами ППО. Тому потрібно покривати об'єкти критичної інфраструктури такими засобами, які, як мінімум, на 2 кілометри можуть вражати засоби доставки бойових частин противника. Це одна історія. Інша історія – потрібне тотальне покриття засобами радіоелектронної боротьби, а також радіоелектронної розвідки, щоб розуміти, звідки йде управління. До речі, ці гармати і кулемети, які стоять на мобільних пересувних комплексах, вони досить ефективні. Але і потреба в них дуже велика. Тому що ніхто не готувався у виробництві таких засобів у світі, ніхто не готувався до такої тотальної війни, як зараз. 

КОНТЕКСТ

Інститут вивчення війни (ISW) 25 жовтня 2023 року повідомив, що російські війська для атак на Україну почали застосували новий тип безпілотників – "Італмас". Експерти припускають, що війська окупантів використовуватимуть "Італмас" у тандемі з "шахедами" для ударів по українській критичній інфраструктурі під час осінньо-зимового періоду. Зазначається, що "італмаси" працюють на газу і видають характерний звук газонокосарки, на відміну від "шахедів", що звучать як мопеди.