Ворог готується відходити до траси Горлівка-Бахмут — Ілля Євлаш

Ворог готується відходити до траси Горлівка-Бахмут — Ілля Євлаш

Ситуація біля Бахмута та на Лимано-Куп'янському напрямку, складна, але контрольована. Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ, капітан Ілля Євлаш в ефірі Українського Радіо зазначив, що ЗСУ повільно, але впевнено просуваються на відстань від десятків до сотень метрів вглиб, відвойовуючи окуповані території. Ворог перебуває в глухій обороні. Через взяття ЗСУ штучного насипу, ворог готується відходити на трасу Горлівка-Бахмут, яка перебувала під вогневим контролем ЗСУ. Тому для ЗСУ відкриваються нові можливості.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Щодня ЗСУ просуваються від десятків до сотень метрів вглиб

ЗСУ повільно, але впевнено просуваються на відстань від десятків до сотень метрів, констатує Ілля Євлаш. І додає, що така тенденція зберігається щодня: інколи більше, інколи менше. "Маємо просування на південному фланзі на різних його напрямках. Зокрема, за минулу добу українським захисникам вдалося просунутися на південь від Бахмута на різних ділянках фронту від 100 до 300 метрів. Постійні зусилля ЗСУ та постійний рух вперед призводить до істерики в окупантів". Але якщо ворог біситься, значить ми все робимо правильно, констатує Ілля Євшан, тому треба так тримати і рухатися в тому ж напрямку. "Позиції окупантів погіршуються, зокрема на південному фланзі від Бахмута, де ворог перебуває у глухій обороні. Вони готуються до того, аби відійти до траси Горлівка-Бахмут, яка раніше перебувала під українським вогневим контролем. На деяких напрямках ЗСУ змогли подолати бар'єр, який досить складно штурмувати та легко обороняти. Це штучний насип, який є складним для штурму. Якщо цей рубікон перейдено, тоді відкриваються нові можливості. Зараз ворог посилює мінно-вибухову роботу, мінує поля, дороги, проїзди, встановлює загородження, щоби стримати наше просування". Але, переконаний Ілля Євлаш, такі умови для українських військових не є проблемою. "При правильному плануванні і застосуванні військ та сил можна рухатися навіть через протитанкові рови, "зуби дракона" і мінні поля. Це, звісно, впливає на просування. Але ми рухаємося вперед і звільняємо наші території". 

Погода є барометром бойових дій

Також на успішність операції впливають і погодні умови, зазначає начальник пресслужби, вони є надзвичайно важливими. "Останні декілька днів в Бахмуті сонце. Але якщо є сильний вітер, опади або туман, це заважає працювати БПЛА, авіації, дронам, гелікоптерам. І це прямо відображається на перебігу бойових дій. Якщо не може злетіти коптер, тоді не працює артилерія. І це грає на руку як ворогу, так і на нам". 

Ситуація під Бахмутом в'язка 

Під Бахмутом ворог має гіршу ситуацію, констатує Ілля Євлаш, вона там дещо в'язка. "На північному фланзі ворог застосовує десанто-штурмові підрозділи, намагається протидіяти дронами, артилерією, штурмовиками Су-35 з керованими авіабомбами, гелікоптерами КА-52, при цьому вони працюють із великих дистанцій до 10 км, аби не потрапити в зону ураження української ППО. Але ця дистанція погано впливає на результативність їхньої стрільби". За минулу добу українським підрозділам РЕБ вдалося ліквідувати 22 FPV-дрони. 

Сітки проти дронів-камікадзе

На Лимано-Куп'янському напрямку ситуація загострилася, ворог туди стягує велику кількість військової броньованої техніки, кидає штурмові роти, зазначає капітан. "За минулу добу поблизу Куп'янська було відбито 15 атак противника. Ще 15 поблизу населеного пункту Надія Луганської області. 5 на Лиманському напрямку поблизу Макіївки. Загалом було відбито 30 атак, відбулося  36 бойових зіткнень". Ілля Євлаш додає, що ворог інтенсивно застосовує всі наявні сили та засоби, понад 700 разів обстрілював ЗСУ, використовував танки, міномети, артилерію, РСЗВ, авіацію, стрілецьку зброю, гранатомети, скиди з дронів і дрони-камікадзе. "Ми боремося різними методами та засобами з дронами-камікадзе. А це сітки, які унеможливлюють пряме влучання в сам об'єкт та засоби РЕБ. Ворог під свої "Орлани" або "Зали" виводить на екран картинку і потім під цей "Орлан" працює або "Ланцет", або дрон, або артилерія". "Орлани" використовують також активно для розвідки. За словами Ілля Євлаша, 197 окупантів за минулу добу отримали важкі поранення або були вбиті. 36 зразків техніки було знищено. "Від літа РФ підтягнула техніку і свої резерви, які зросли в рази.  Зараз ворог почав масований наступ на різних ділянках фронту. Вони намагаються встигнути до настання холодів оточити Куп'янськ. Але це їм не вдасться. Ситуація зараз дещо складніша, інша, але ми впораємося".