Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації

Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації

Різної інформації, яка підтверджує, що Телеграм близький до російської влади, стає дедалі більше. Це констатує в ефірі Радіо Культура експерт з інтернет-технологій, керуючий партнер компанії Рlusone Максим Саваневський. І зауважує: Телеграм – не просто месенджер, а ще й медійна платформа із впливом на думку людей. Це небезпечно завжди, а під час війни – поготів. Експерт нагадує, що органи влади України на початку війни завели телеграм-канали. І якщо раніше Телеграм розглядався як помийка, то зараз як цілком нормальне джерело інформації. Хоча, додає Саваневський, Телеграм – "це дійсно помийка, що нагадує інтернет-форуми початку 2000-х років" і кожен користувач повинен дбати про свою інфогігієну. А держава нарешті робить перший крок із делегітимізації Телеграму як джерела інформації.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

"Складалося враження, що комусь комфортно в таких умовах жити"

— Тема, пов’язана з Телеграмом, актуалізувалася законопроєктом, який був підготовлений, але десь зник, і заявами керівника ГУР Кирила Буданова на конференції, присвяченій стратегічним комунікаціям. Він сказав, що Телеграм загрожує національній безпеці, тому він потребує регулювання. Чому Телеграм тоді досі працює? 

Розмова про те, що Телеграм несе загрозу як в інформаційному полі, так і щодо приватності даних, особливо людей, які працюють в критичних сферах, військових в першу чергу, урядовців – про це говорили ще і до широкомасштабного вторгнення, і під час. Але якихось активних дій з боку держави щодо цього не було. Складалося враження, що комусь комфортно в таких умовах жити. Але за останні пів року відбулася суттєва зміна у сприйнятті Телеграму, все більше інформації почало виходити за межі експертного середовища. Ця тема актуалізувалася і відчуття того, що Телеграм може нести загрози, стає зрозумілим все більшій кількості людей.

Телеграм – не просто месенджер

— Є дані на кінець зими цього року, 2024-го, що новини в Телеграмі  – а українців там понад 70% – отримує вже зараз. Два роки тому – цифри різні у різних компаній називалися – від 11 до 15%. Ми бачимо, що це зростання дуже помітне. Чи є тут у вас якесь бачення і чи можуть бути тут технологічні причини? Що кажуть українські громадяни: що "зручно" чи "звикли"? І от таке зростання споживання новин саме з Телеграму: чому? Які у вас версії? 

Перша річ – інформаційна політика держави. Оскільки держава з початку широкомасштабного вторгнення монополізувала інформаційний простір – він у нас був суттєво монополізований протягом кількох місяців, потім ця ситуація почала потрошки послаблюватися, телемарафон у нас досі є, але держава вже не є монополістом щодо поширення інформації. І в ситуації, коли інформації небагато, недостатньо, коли люди сидять вдома і рефрешеть сторінки різних веб-сайтів українських, російських, закордонних – зрозуміло, що в цій ситуації сервіс, в якому інформації стає дуже багато, стає привабливим, люди починають ним користуватися. Відмінність Телеграму в тому, що, на відміну від інших месенджерів, він був заточений одразу під те, що він є не просто месенджером, а месенджером і медійною платформою. Будь-хто може досить швидко створити телеграм-канал, поширювати інформацію, вкладати гроші в рекламу, щоб його більше людей читало. Але природа людей така, що вони цікавляться чимось. Вони намагаються знайти щось, якусь річ, яка підтверджує їхнє бачення того, що відбувається в країні: хтось шукає зраду, хтось шукає перемогу і на будь-який смак люди можуть знаходити для себе інформацію. З початком широкомасштабного вторгнення був пропущений момент, коли треба було думати, що робити з Телеграмом. За умовою інформаційного вакууму, який був в державі, Телеграм отримав просто неймовірну перевагу над всіма іншими медійними каналами через те, що там було оперативно будь-що, що люди хотіли, невідомо, звичайно, від кого це була інформація, але люди із задоволенням споживали цю інформацію. І в такий спосіб Телеграм дійсно став основним медійним каналом. 

Можливість впливати на думку людей

— Які безпекові загрози несе Телеграм?

Можливість впливати на думку людей. Я бачу велику кількість різноманітних телеграм-каналів, які мімікрують під українські телеграм-канали, які поширюють патріотичну інформацію, підмішуючи інформацію, яка буде зменшувати рівень підтримки влади, ЗСУ, створювати якісь внутрішні конфлікти між різними групами людей на будь-якому рівні, між багатими і бідними, між людьми, які на Заході живуть чи на Сході, між внутрішньо переміщеним особами, між тими, хто в ЗСУ і хто не в ЗСУ. Ми маємо неймовірну кількість таких телеграм-каналів, ми не знаємо, хто за цими телеграмами стоїть, яку інформацію поширюють. На сьогоднішній день, особливо з появою штучного інтелекту, технологічні можливості, щоб заточувати контент під конкретні групи людей, щоб їм подобався цей контент, є доволі просто і це не складно робити. Є багато рішень, які дають можливість створювати сотнями чи навіть тисячами телеграм-каналів, які автоматично будуть генерувати контент патріотичної тематики, в який буде вприскуватися потрошку контент, щоб порушувати емоційне поле країни, створювати точки кипіння в суспільстві. Люди звикли, для них це стало важливим джерелом інформації. Багато людей вранці прокидаються, читають ці телеграм-канали і найбільша проблема – ми не знаємо, хто стоїть за цими каналами. Якоїсь реальної співпраці між українською владою і Телеграмом немає. Вона на якомусь рівні, напевно, існує. І телеграм-канали, які є антиукраїнськими, які просувають російські наративи є доступними для українців, українці далі це читають, не розуміючи, що це за телеграм-канал. Воно так все виглядає, як дуже великий експеримент над українцями, і мені здається, що те, що ми в принципі допустили таку можливість в Україні – це велика помилка.

Делегітимізувати Телеграм як джерело інформації

— Наскільки регулювання Телеграму є технологічно можливим? 

Технологічно можна, але держава зараз робить перший крок. Законопроєкт, який подавала група депутатів – це важливий крок, щоб почати розмову. Держава має технічні можливості, щоб заблокувати Телеграм. Це не так просто. Але зробити так, щоб люди менше ним користувалися – точно можна. В законопроєкті Телеграму дається вибір: він або взаємодіє і співпрацює з українською владою, або ним не можуть користуватися державні службовці, органи влади не мають права його використовувати для поширення інформації, банки не можуть використовувати та інші фінансові установи для своїх сервісів. Це лайтова версія, щоб почати в якийсь спосіб делегітимізувати Телеграм як джерело інформації. Влада на початку вторгнення легітимізувала його, тому що всі органи влади, як зайчики, з'явилися в Телеграмі, всі завели свої телеграм-канали, всі комунікували там. Якщо він раніше розглядався як помийка, то зараз він розглядається як цілком нормальне джерело інформації. 

Ще одна річ, яка дуже сильно вплинула на Телеграм – те, що Телеграму вдалося сформувати імідж, що вони нібито є найбільш захищеним месенджером мало не в світі, і дуже багато людей, які розбираються в технологіях, були впевнені, що Телеграм є захищеним месенджером. Хоча зі всіх великих месенджерів Телеграм, наскільки я знаю, єдиний, який не має за замовчуванням шифрування спілкування між людьми, коли користувач пише щось іншому користувачу, інформація, яка передається, мала би шифруватися. Цього в Телеграмі за замовчуванням немає і більшість інформації, яку люди між собою поширюють, поширюється у відкритий спосіб. Якщо людина 10 років тому зареєструвалася, вся інформація про те, в яких групах вона була, з ким спілкувалася, що писала, що їй прислали – вся ця інформація зберігається на серверах Телеграма. Воно виглядає насправді дуже жахливо. В будь-якій країні, яка би мала ситуацію, в якій зараз перебуває Україна, мати під боком такий сервіс, який настільки сильно впливає на інформаційне поле, на інформаційну безпеку країни – а ми розуміємо, що інформаційна війна – це одна з основних складових цієї війни – не боротися з ним, не закриваючи його – це дуже погано.

Максим Саваневський. Фото: ФБ-сторінка "The Aspen Institute Kyiv"

Частина трафіку Телеграму якимось чином проходить через Росію

— Які дані про нас може мати Телеграм? Як це працює?

Переважна більшість людей дає доступ до номера свого телефону, до контактної книжки. Всі контакти, всі люди, з якими ви спілкуєтесь, навіть якщо їх немає в Телеграмі, він отримує до них доступ. Телеграм може розуміти місця, в яких ви перебуваєте по вашій ip-адресі, якщо ви не користуєтесь vpn-сервісами, які приховують вашу ip-адресу. Умовно там помічник Зеленського чи Шмигаля чи ще когось з військового керівництва, який зареєстрований в Телеграмі – не на свій рідний телефон, а на якийсь спеціально заведний телефон для Телеграму – ті люди, з якими він спілкується, в них буде в його записній книжці записаний, як помічник Зеленського. І навіть якщо ця людина не має Телеграму, все рівно буде записана, як помічник Зеленського у багатьох записних книжках різних людей, які користуються Телеграмом. У такий спосіб можна ідентифікувати людину. Маючи ваш номер телефону і маючи доступ до різних баз даних можна скласти портрет людини, ідентифікувати, наприклад, яке в неї є майно, які є транспортні засоби, якими сервісами користується, в які магазини ходить (якщо дані магазинів зливалися в інтернет). По тому, на які телеграм-канали людина підписана – на який контент вона реагує, лайкає, якісь реакції свої залишає – можна зрозуміти, до якого контенту особа відноситься. Ми можемо формувати психологічний портрет людини. Якщо ця людина є цікавою для конкретних спецслужб, вони можуть впливати на цю людину, на її родичів, розуміти плани через родичів, розуміти плани цієї людини. Але якщо ми спустимось на дуже побутовий рівень, то людей можна формувати в групи – це процес профілювання людей, коли ми розуміємо, що ось є людина, вона великий патріот, але вона не любить українську владу, якій не довіряє. Ми будемо конкретно цій людині підсовувати відповідного типу контент, щоб вона більше такого контенту споживала. У Телеграмі це важче зробити, але, наприклад, маючи номери телефонів людей, їм можна розміщувати рекламні повідомлення у Фейсбук, Інстаграмі, в інших сервісах. Маючи номери телефонів і інтереси людей і зібравши про них дуже багато інформації, на цих людей можна впливати. 

У Росії тестували "чебурнет" – їхній внутрішній інтернет – після чого деякі сервіси в Росії перестали працювати, зокрема Tелеграм, який припинив працювати з великою кількістю людей, які не живуть в Росії. Це означає, що частина трафіку якимось чином проходить через Росію. Якщо вона проходить через Росію, значить в якийсь спосіб хтось має доступ. Уявити собі ситуацію, що в Росії російські спецслужби не мають доступу до будь-якого мережевого трафіку, який проходить через них – це треба бути дуже наївним. І коли запитується, чи є у вас прямий доказ того, що цей сервіс контролюється росіянами, я би виходив з іншої позиції: а чи є у вас прямі докази, що він не контролюється росіянами? Загроза впливу Телеграму на інформаційне поле, на безпеку країни є настільки великою, що цією загрозою просто нехтувати не можна. Ми так само розуміємо, що близькі до Путіна олігархи фінансували Телеграм – Якобашвілі, Абрамович, які мають тісні зв'язки з Кремлем. Різної інформації, яка підтверджує, що Телеграм близький до російської влади, стає дедалі більше. Навіть російська влада інколи вже просто починає якось заговорюватися й інколи просто в інформаційному полі говорить, що вони мають вплив на Телеграм.

"Це дійсно помийка"

Це не дуже добра звичка споживати будь-який контент, бо він цікавий, гарячий, привабливий, із класними клікбейтними заголовками, на які хочеться клікнути – це те, куди пішов Телеграм. Це дійсно помийка, це десь нагадує інтернет-форуми початку 2000-х років, коли ти туди заходиш і там все підряд на тебе блимає, тобі хочеться на все клікнути, бо воно цікаве, смачненьке. Але люди насичуються і припиняють цим користуватися. Мені здається, що просто кожен повинен дбати якось про свою інфогігієну і це буде важливо. І це питання не тільки чогось особистого. Чим більше людей буде про це дбати, тим здоровішою буде загалом наша країна.

Коли лідери думок дають відповідний сигнал людям

— Могли б бути, якщо не регуляторні рішення, то, принаймні, органи державної влади українські, наприклад, сказали б, що вони ідуть з Телеграму. Це би на щось вплинуло? 

Точно би вплинуло, тому що держава дала би дуже чіткий сигнал суспільству, що тут є загроза. Якби на початку широкомасштабного вторгнення людям сказали, що Телеграм має високий рівень гіпотетичної загрози, а можливо і реальної загрози для інформаційного поля країни, я думаю, що Телеграм би точно не отримав таку велику аудиторію, яку він зараз має. Зараз дуже багато людей розслабилися, багато хто повернувся до такого псевдомирного життя і зараз з цим трошки важче буде працювати, але можна працювати і держава повинна ці сигнали давати суспільству. Як показує досвід, перехід людей з одного медіа в інше – мається на увазі не як перехід із блогів, наприклад, у Фейсбук чи з Однокласників у Фейсбук, з Фейсбука в Інстаграм тощо – він відбувається тоді, коли лідери думок дають відповідний сигнал людям. Є ті, хто починає першим користуватися, потім вони кажуть, що це цікавий привабливий сервіс, ці лідери думок переходять в ці інші сервіси, на початку у них менша аудиторія, звісно, ніж була попередня, але потім потроху вона зростає і в такий спосіб за ними іде і їхня аудиторія. Так відбулося з Телеграмом, тому що в Телеграм роки 3-4 тому почали активно переходити деякі лідери думок і люди на них орієнтувалися. Для них це стало місцем, куди вони прийшли і зараз ним користуються. Чим більше лідерів думок різного типу, починаючи від спортсменів і закінчуючи політиками, військовими, волонтерами, медійниками будуть іти з Телеграму, інші люди теж підуть за ними. Більшість людей – 95% – не створюють контент, вони його читають.